Ed SheeranIg/edsheeran/
StoryEditor

Edovi Sheeranovi hrozí pokuta 100 miliónov. Jeho hit z roku 2014 má byť plagiát

Michal Čiernik03.10.2022., 14:00h

Ed Sheeran čelí ďalšej žalobe z plagiátorstva. 31-ročnému britskému hudobníkovi hrozí pokuta až 100 miliónov dolárov. Svoj hit z roku 2014 Thinking Out Loud mal údajne skopírovať od iného interpreta.

Lajkuj Brainee.sk na

Žalobu podala už v roku 2018 spoločnosť Structured Asset Sales, ktorá získala časť pozostalosti Eda Townsenda, ktorý sa na tvorbe skladby Let‘s Get It On v roku 1973 podieľal. Pieseň pôvodne naspieval americký spevák Marvin Gaye. Sheeranovi právnici tvrdili, že prvky, ktoré sú v oboch piesňach podobné, nie sú natoľko jedinečné, aby sa na ne vôbec vzťahovali autorské práva.

Americký okresný sudca Louis Stanton však tento týždeň rozhodol, že Sheeran bude musieť čeliť porote zloženej z niekoľkých znalcov. „Neexistuje jednoznačné pravidlo, že kombinácia dvoch nechránených prvkov je nedostatočne početná, aby tvorila originálne dielo. Dielo môže byť chránené autorským právom, aj keď ide iba o kompiláciu nechránených prvkov,“ myslí si sudca Stanton. Občianskoprávne súdne konanie sa bude konať na Manhattane, dátum zatiaľ nebol stanovený uvádza iDnes.cz.

Nie je to prvýkrát , čo Sheeran musí kvôli plagiátorstvu na súd. Z skopírovania svojho hitu z roku 2017 Shape of You bol ale tento rok v apríli oslobodený od obvinenia.

Plagiátorstvo sa v hudbe ťažko dokazuje a väčšina sporov sa vyriešia mimosúdnou cestou. Napriek tomu sa vysokým trestom nevyhli ani veľké hudobné legendy.

Marvin Gaye zomrel v roku 1984 len vo veku 44 rokov, no jeho piesne sú terčom plagiátorov aj roky po jeho smrti. Okrem Eda Sheerana využila Gayeove melódie aj dvojica Pharrrel Williams a Robin Thicke vo svojom hite Blurred Lines. Rodina Marvina Gaye rýchlo obvinila interpretov, že vytrhli jeho hit z roku 1977 „Got To Give It Up“. Súd uznal Williamsa a Thickeho zodpovednými za porušenie autorských práv. Gayeovej rodine museli zaplatiť polovicu tantiém za pieseň a to v hodnote 5,3 milióna dolárov.

„Viva La Vida“ od Coldplay  

Fanúšikovia Coldplay boli sklamaní, keď zistili, že ich obľúbená pieseň „Viva La Vida“ nebola originálna. Joe Satriani obvinil kapelu z používania originálnych častí jeho „If I Could Fly“ z roku 2004. Prípad bol zamietnutý a fanúšikovia sa nikdy nedozvedeli, či sa podarilo dosiahnuť nejakú dohodu. Členovia Coldplay prisahali, že nikdy nepočuli skladbu, z ktorej boli obvinení. Coldplay vyhral s týmto songom Grammy.

Obvinený bol aj bývalí člen The Beatles

George Harrison bol prvým z famóznej štvorky, ktorý mal v roku 1970 masívny hit My Sweet Lord. Úsmev z tváre mu však zmizol, keď mu bolo poukázané, že sa silne podobá hitu He‘s So Fine od americkej dievčenskej kapely The Chiffons. Nasledoval zdĺhavý súdny spor. V septembri 1976 sudca vyhlásil, že Harrison „podvedome“ ukradol melódiu. Spevák neskôr znovu nahral skladbu „My Sweet Lord“, tento krát však už bez prvkov, ktoré boli terčom sťažností. 

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 16:55