Keď práve nefotí pre modelingové agentúry tak skúma aligátorov a hadov.Instagram/rosiekmoore/
StoryEditor

Keď práve nefotí pre modelingové agentúry, skúma aligátory a hady. Vedkyňa by však tento dvojitý život nemenila

Michal Čiernik05.12.2022., 15:00h

Rosie Moore je mladá vedkyňa, ktorá loví hady, značkuje aligátory a potápa sa so žralokmi. Okrem toho je však aj úspešná modelka, ktorá popri vedeckej práci stíha fotiť pre modelingové agentúry.

Lajkuj Brainee.sk na

Pochádza z Missouri a vyrastala z bratmi v drevenom zrube. Rosie Moore mala k prírode a k chlapčenským záľubám odjakživa blízko. Fascinovali ju žraloky, preto sa v 20 rokoch presťahovala na Floridu, kde navštevovala Florida Atlantic University. V priebehu štúdia environmentálnej vedy veľa pracovala s vodnými živočíchmi ako aj s inváznymi plazmi a krokodílmi. Momentálne je zamestnaná vo verejnom sektore. „Teraz pracujem pre mesto Delray, venujem sa manažmentu vodných zdrojov. Robím aj iné veci, vrátane lovu pytónov, potápania sa so žralokmi a značkovania rôznych druhov, ako sú aligátory,“ prezradila Rosie Moore pre businessinsider.

Toto však nie je ten pravý dôvod, prečo je taká výnimočná. Samozrejme, aj toto zamestnanie, ako sama uvádza, je v drvivej väčšine mužská záležitosť a presadiť sa nie je jednoduché. „Keď som si hľadala prvýkrát prácu v odbore na svoju prvú geovednú pozíciu, absolvovala som tri alebo štyri pohovory a všade som bola jediná žena. Keď tam boli ženy, boli to buď sekretárky, alebo pomocný personál,“ hovorí o svojich skúsenostiach. Jej náplň práce vyžaduje tak ako biológiu tak aj technické znalosti. Síce sa podľa nej stále viac žien zaujíma o biologické vedy. Na tých vyšších pozíciach v jej odbore sú však stále prevažne muži.

Moore si však svoje zamestnanie nevie vynachváliť. Nepredvídateľnosť a rozmanitosť prírody jej každý deň prináša nové skúsenosti a zážitky. „Nikdy nevieš, čo uvidíš. Môžete ísť von a myslieť si, že je normálny deň, ale potom nájdete toho najdivokejšieho hada, akého ste nikdy v živote nevideli, a môže to byť tá najšialenejšia noc,“ hovorí v rozhovore.

image

Jediná Slovenka na Stanforde: Štúdium vyjde okolo 80-tisíc na rok. Pomáhame si, nikto ti tu nepovie nie

To, čo ju však odlišuje od ostatných vedkýň a kolegýň je jej modelingová kariéra. Rosie Moore totiž popri chytaní aligátorov a divokých hadov stíha aj pózovať pred fotoaparátmi. K modelingu sa dostala na Floride cez potápanie sa so žralokmi. Pekná ženská postava s divokými žralokmi je kombinácia, ktorá rýchlo upútala fotografov a modelingové agentúry. „Teraz mám zmluvy s niektorými odevnými a nápojovými spoločnosťami a som v agentúre, ktorá robí luxusný event modeling. Tu na južnej Floride je veľa špičkových podujatí, takže mám čo robiť aj ako modelka,“ hovorí Moore.

Zosúladenie týchto dvoch životov nie je vždy jednoduché ale Moore sa nechce vzdať ani jedného. Vedecká práca ju viac napĺňa a cíti sa viac rešpektovaná. Na druhej strane je modelingový život viac luxusný. „Vo vede som obklopená väčšinou veľmi prízemnými a fádnymi ľuďmi. V modelingu je to presne naopak.“ Z tej profesijnej stránky by však vedeckú kariéru neopustila. „Keď si ľudia myslia, že ste len modelka, je to akoby si o vás mysleli, že ste niečo menej. Akonáhle zistia, že máte rešpektovanú kariéru, ako keby sa v nich niečo otočilo a zrazu v ich očiach stúpnete,“ prezradila o svojich skúsenostiach Moore.

image

Cara Delevingne darovala svoj orgazmus vede. Chce pomôcť so zásadným zistením o sexe

Potom, ako sa jej video s pytónom ktorý zjedol aligátora stalo virálnym, sa mladej vedkyni roztrhlo vrece so správami od mladých dievčat, ktoré chceli ísť v jej šľapajách. „Posielali mi hlasové správy a videá na Instagram, v ktorých sa ma len pýtali, ako sa dostať k vede. Mala som jedno malé dievčatko, ktoré mi rozprávalo o tom, ako má vlastne rada hady, a bolo to to najroztomilejšie video vôbec. Niektoré sotva hovorili po anglicky,“ hovorí Moore, ktorá na svojom Instagrame strieda vedecké príspevky s tými modelingovými, aby motivovala a ukázala mladým dievčatám aby sa nebáli ísť za svojimi snami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. máj 2024 12:58