Aktivistka za práva žien Malála Júsufzajová zverejnila emotívnu fotku. Po deviatich rokoch od útoku Talibanu oslavuje promócieInstagram.com/malala
StoryEditor

Kvôli štúdiu ju strelili do hlavy a krku, teraz promovala na Oxforde. Malála zverejnila emotívnu fotku

ros28.11.2021., 13:00h
Pred deviatimi rokmi takmer zomrela, dnes oslavuje úspešnú promóciu na Oxfordskej univerzite. Malála Júsufzajová je pre ženy obrovským vzorom.
Lajkuj Brainee.sk na

Nositeľka Nobelovej ceny za mier ukončila štúdium pred rokom a pol, ale univerzita odložila jej promócie kvôli pandémii. Aktivistka Malála Júsufzajová získala diplom v odbore filozofia, politika a ekonómia. 24-ročná žena síce školu skončila pred rokom a pol, no až dnes je univerzita umožnila slávnostnú ceremóniu, píše portál Sky News.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Malala (@malala)

Malála sa podelila o svoje fotografie v slávnostnej róbe. Fotili ju na akademickej pôde po boku priateľov a manžela Assera Malika. Zdieľala aj fotografiu rodičov, Ziauddiny Júsufzajovej  a Toora Pekaia Júsufzaja, ktorí sa k nej nakláňali, aby ju pobozkali na líce.

Jej manžel je na ňu nesmierne hrdý. Dokazujú to aj fotografie, ktoré zdieľala na sociálnych sieťach. „Miesto, kde sme prvýkrát stretli, vyzerá v deň Malálinej promócie o niečo výnimočnejšie,“ napísal na Twitteri.

Mala čas aj pre seba

Dvojica sa zosobášila začiatkom tohto mesiaca v Birminghame. Aktivistka prežila v pätnástich rokoch útok ozbrojenca Talibanu, ktorý ju strelil do hlavy, krku a ramena, keď sa vracala domov zo školy v Pakistane. Odvtedy sa stala obrovským symbolom boja za práva žien, najmä právo na vzdelanie, za čo v roku 2014 získala Nobelovu cenu za mier a stala sa najmladšou nositeľkou  tejto ceny v dejinách. V roku 2013 jej udelili Sacharovovu cenu za slobodné myslenie, ktorú od roku 1988 udeľuje Európsky parlament. 

Na svoje štúdium spomína len v dobrom. Pre britský časopis Vogue sa vyjadrila, že si konečne našla čas aj pre seba. Bola som nadšená doslova z čohokoľvek. Aj z toho, že som mohla ísť do McDonaldu alebo si zahrať poker s kamarátmi, navštíviť besedy či rôzne podujatia. Užívala som si každú chvíľu, pretože som dovtedy toho veľa nezažila.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Malala (@malala)

Prostredníctvom fondu Malála pokračuje v kampani za vzdelávanie dievčat. V septembri Taliban  zakázal afganským dievčatám stredoškolské vzdelanie, keď znovu otvoril školy po celej krajine len pre chlapcov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 19:23