Svoj vysnívaný domček začal stavať ako šestnásť ročný.Nstagram.com/muj Domecek//
StoryEditor

Radek si v 19-tich sám postavil dom: Dva mesiace robenia vlastnej kuchyne mi dali viac ako tri roky školy

Michal Čiernik02.08.2023., 12:00h

Svoj vysnívaný domček začal stavať ako šestnásťročný. „Raz som uvidel na sociálnych sieťach takzvaný tiny house a strašne ma to zaujalo. Najväčší rozdiel oproti bungalovu alebo klasickému drevodomu je, že má rozlohu do 24 metrov štvorcových a je na kolesách,“ hovorí Radek Pospíšil, študent stavebnej školy v Karových Varoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Radek začal svoj domček stavať úplne sám v roku 2019. Pomoc mal minimálnu aj napriek tomu, že jeho otec je elektrikár a stavia drevodomy. „Rád som staval sám, ale keď som potreboval, tak mi občas pomohol kamarát. Otec mi pomáhal len čo sa týka rád. Inak nechal na mňa, ako domček postavím a čo v ňom budem mať,“ prezradil nám mladý staviteľ, ktorý si okrem podvozku na ktorom je tiny house postavený, všetko robil sám.

 

 

Po čas práce sa ukázala mladíkova trpezlivosť, odhodlanie a oddanosť k práci. Stavba, ktorá trvala tri roky, mu totiž zobrala všetok voľný čas a prišli aj chvíle, kedy s tým chcel seknúť. „Tento projekt ma naučil byť viac trpezlivý a uvedomil som si, že robiť chyby je normálne, pretože na domčeku som ich urobil veľa,“ prezradil pre Brainee.

„A áno, aj kvôli tomu som súkromný život skoro nemal. Všetok čas som investoval do stavania. Keď som prišiel zo školy, až do večera som pracoval. Čím sa to viac vlieklo, tým som sa na to chcel viac a viac vykašľať.“ Priznal sa mladý kutil, ktorý sa pri práci na svojom bývaní veľa naučil a nevyhol sa ani metóde pokus - omyl. Dôkazom boli napríklad nepasujúce kachličky v kúpeľni, ktoré musel po dokončení všetky vytrhať a robiť na novo.

Celá stavba ho vyšla len na približne 18-tisíc eur

Čo sa týka rozpočtu, tak mu stavbu financovali rodičia, ktorí ho takýmto spôsobom podporili v bývaní vo vlastnom. „Musel som počítať s tým, že mám omedzený rozpočet, ktorý bol už od začiatku daný. Bol vo výške 450 tisíc korún (18-tisíc eur), ale zmestil som sa doňho presne,“ dodal s úsmevom a priznal, že mal obrovské šťastie, že materiál nakúpili pred pandémiou za niekoľkonásobne nižšiu cenu ako je teraz.

 

 

Ako študent stolárčiny mal naplánovaný aj vlastný nábytok do interiéru. S týmito plánmi mu nakoniec pomohla profesionálna firma, ktorá mu pomohla vyrobiť nábytok na mieru. „Mal som obrovskú výhodu, že ma firma Můj Ateliér previedla celým procesom od kreslenia a navrhovania až po montáž. Dva mesiace, ktoré som tvoril moju vlastnú kuchyňu, mi dali viac ako tri roky školy,“ pochválil sa Radek, ktorý má pred sebou momentálne ešte dve roky nadstavby na stavebnej škole v Prahe.

Na svojom Instagrame má vyše 20-tisíc sledovateľov

Všestranné nadanie na manuálnu robotu zdieľal Radek Pospíšil aj na sociálnych sieťach. Na instagramovom účte Můj domeček sa podelil o zážitky a skúsenosti z projektu so širokou verejnosťou. „Veľa ľudí ma podporuje a je to nádherné. Píšu mi, že vďaka mne sa tiež pustili do podobných stavieb. Je to nádherné,“ prezradil, teraz už známy influencer s vyše 20-tisíc sledovateľmi.

Túto popularitu by chcel využiť aj v budúcnosti a určite by sa chcel stavaním domov na kolesách aj živiť. „Už teraz mi chodia zákazky a určite by som chcel po škole domčeky na mieru stavať,“ prezradil svoje ambície.

image

Hobití domček, prerobená karosa či senecké Maldivy. Najcoolovejšie ubytovania na Slovensku, ktoré nájdeš na Airbnb

Uvedomuje si, že v tak mladom veku dnes nie bežné, aby sa ľudia púšťali do podobných projektov. Na otázku, či si myslí, že vo väčšine prípadov dnešnej mladej generácie chýba manuálna zručnosť a práca odpovedal prekvapivo.

„Myslím si, že mladí ľudia dnes už toľko nepotrebujú pracovať rukami a nemyslím si že je to nesprávne,“ ​reagoval na záver na margo svojej generácie mladý a talentovaný Radek Pospíšil z Karlových Varov, ktorý si v devätnástich rokoch postavil svoj vlastný dom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 10:43