Reprofoto Facebook/Polícia SR
StoryEditor

Český policajt, ktorý sa narodil v Kyjeve, pomáha na Slovensku: Bral som to ako svoju povinnosť

TASRpc23.03.2022., 12:00h
Mladý policajt sa narodil na Ukrajine. Keď sa dozvedel, že by mohol pomáhať na Slovensku, ani na sekundu nezaváhal.
Lajkuj Brainee.sk na

Z Ukrajiny podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov doposiaľ utieklo vyše 3,5 milióna ľudí. Viac ako dva milióny utečencov prešli cez hranice do Poľska. Ostatní smerovali do Maďarska, Rumunska, Slovenska či Moldavska, ďalšie desaťtisíce zas do iných krajín pevninskej Európy.

Pomoc vnímal ako svoju povinnosť 

Ľudia utekajúci pred vojnou sa na Slovensku stretnú aj s českým policajtom, ktorý sa narodil v Kyjeve. Keď dostal informáciu od jeho vedúcich, že je potrebné vypomôcť Polícii Slovenskej republiky, ani na sekundu nezaváhal a hneď sa prihlásil. „Bral som to ako svoju povinnosť – prísť, pomôcť, prípadne tlmočiť,“ hovorí policajt vo videu na sociálnej sieti.

Od 1. marca pomáha na hraničných priechodoch a registračných miestach. Jeho pomoc je vítaná aj pri tlmočení do ukrajinčiny. „Som rád, že tu môžem byť a pomôcť občanom Ukrajiny. Občas sú zmätení, majú strach, pretože utekali pred vojnou. Tu majú väčší pocit bezpečia,“ približuje.

Situácia na registračných miestach je podľa jeho slov pokojná, policajti majú priestor venovať sa každému, kto uteká pred vojnou. Policajt bude na Slovensku do 29. marca, následne sa vráti do Česka, kde bude pokračovať v pomoci.

V súčasnosti sa predpokladá, že v dôsledku vojny na Ukrajine opustilo svoj domov už približne desať miliónov ľudí, teda viac než štvrtina z celkového množstva obyvateľov žijúcich na území Ukrajiny riadenom ústrednou vládou v Kyjeve. Toto číslo zahŕňa Ukrajincov, ktorí sa uchýlili do zahraničia, i vnútorne vysídlené osoby na ukrajinskom území, informovala v utorok TASR s odvolaním na Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:47