Pure Slovakia
StoryEditor

Zachraňujú naše lesy a koncom septembra ich čaká šiesta výsadba stromov. Kto stojí za občianskym združením Pure Slovakia?

Eliška Trpíšková14.09.2021., 18:00h
Trápi ich nielen legálna či nelegálna ťažba lesov, ale aj zlyhanie ochrany prírody zo strany štátu. Riadia sa mottom: "Príroda nie je len miesto na navštívenie, je to náš domov, a preto sa k nej tak aj správajme." Traja bývalí spolužiaci sa rozhodli, že svoju lásku k prírode prenesú do praxe.
Lajkuj Brainee.sk na

Pure Slovakia je občianske združenie, ktoré sa snaží poukázať na nedocenený potenciál turizmu na Slovensku. Okrem toho sa snaží prírode navrátiť druhý dych, a preto organizuje rôzne projekty ako Vysaď si strom alebo Vážime si rodný kraj. Naša krajina už dlhodobo čelí masívnemu úbytku lesných porastov v národných parkoch a satelitné mapovanie dokonca ukazuje, že na celom území Slovenska dodnes ubudlo 700km štvorcových lesov. Podarí sa občianskemu združeniu a ich dobrovoľníkom napraviť reputáciu a prispieť k výsadbe nových lesov?

Skúste nám v stručnosti predstaviť váš projekt Každý strom sa počíta. V čom vlastne spočíva?

Projekt Každý strom sa počíta je postavený na dvoch princípoch. V prvom rade sa ako malé občianske združenie snažíme "vlastnoručne" prispieť k obnove a ochrane slovenskej prírody. Ďalším zámerom tohto projektu je upozorniť spoločnosť, že Slovensko už dlhodobo čelí masívnemu výrubu lesov. V neposlednom rade sme chceli dať obyčajným ľuďom možnosť stretnúť odborníkov z oblasti, ktorí ich naučia, ako správne vysádzať sadenice. Veríme, že práve takouto osvetou sa môžeme pričiniť k lepšiemu a šetrnejšiemu hospodáreniu našich lesov.

Na akom princípe funguje váš nákup sadeníc? Môže zato naozaj kúpa jedného trička Pure Slovakia na vašom e-shope?

Nákup sadeníc a samotnú organizáciu eventu si vo väčšine financujeme sami. Financie získavame z predaja vlastného merchu Pure Slovakia, finančných darov alebo zo spoluprác so sponzormi. Momentálne plánujeme už šiestu výsadbu projektu Každý strom sa počíta. Náš sortiment produktov pozostáva z tričiek, mikín, ponožiek, čapíc a tielok. Do budúcnosti plánujeme rozšíriť portfólio produktov.

Pure Slovakia

Plánujete takto v poradí už šiestu výsadbu. Kedy a kde sa bude konať tentokrát?

Šiesta výsadba sa bude konať 25.9.2021 už po druhýkrát v Mengusovciach. Spolupracujeme s predsedom PS Mengusovce pánom Gallom.

Podľa čoho vyberáte lokalitu výsadby?

Slovensko je rozčlenené na množstvo pozemkových spoločenstiev a väčšinu územia vlastnia Štátne lesy. Doposiaľ sme spolupracovali so súkromnými pozemkovými spoločenstvami v Nízkych a Vysokých Tatrách. Spolupráce vyberáme podľa toho, ako lokálny urbár obhospodaruje svoje územie. Oslovovali nás už mnohí, ktorí nás chceli "využiť" na nákup a vysadenie sadeníc s našimi dobrovoľníkmi, pričom ich lesy si sami zničili ťažbou. S takýmito ľuďmi si ruky nikdy nepodáme. Človeka, s ktorým začneme spolupracovať musíme najskôr spoznať, potom nasleduje obhliadka terénu a lesov. Našou podmienkou je to, aby les, ktorý vysadíme, nebol vyrúbaný a aby každý jeden dobrovoľník alebo človek, ktorý nás finančne podporil, mohol o pár rokov navštíviť dané miesto a pokochať sa novým lesom, ktorého súčasťou bol aj on.

Ako sa vám podarilo tento projekt rozbehnúť? Kedy vznikol?

V roku 2017 sme vytvorili profil Pure Slovakia na Instagrame a Facebooku, kde sme sa snažili poukazovať na nedocenený potenciál turizmu na Slovensku. Zdieľali sme fotky a videá prírody, kultúry ale aj histórie. Po roku náš Instagram sledovalo 20-tisíc ľudí. Vtedy sme začali premýšľať, ako túto relatívne veľkú komunitu ľudí spojiť a ešte viac rozšíriť. A ako to už býva zvykom, najlepšie nápady vznikajú na pive...(smiech) Napadlo nám vytvoriť vlastný merch, pričom by platilo, že za každý zakúpený produkt sa vysadí jeden strom s tým, že človek by si ho mohol prísť aj vlastnoručne zasadiť. Obrovská podpora od ľudí a pribúdajúci záujem dobrovoľníkov zúčastňovať sa tohto projektu nám umožnili zorganizovať už 5 výsadieb stromov v Nízkych a Vysokých Tatrách, počas ktorých sme dokopy s 500 dobrovoľníkmi vrátili prírode 24-tisíc stromčekov.

Kto za projektom stojí?

Sme traja bývalí spolužiaci zo strednej školy a veľmi dobrí kamaráti pôvodom z Dolného Kubína (Jakub, Július a Miriam). Každý z nás trávil detstvo v prírode, na horách a na turistike. Veľmi nás mrzelo, že v posledných rokoch nám lesy doslova miznú pred našimi očami a kompetentní ľudia si pred týmto problémom zakrývajú oči. Povedali sme si, že aj keď tento problém nezastavíme, chceme prírode vrátiť to, čo jej patrí a to, čo nám dlhé roky ponúka. Možno jedného dňa budú lesy opäť vzácnosťou a budeme si môcť povedať, že spoločne s našimi dobrovoľníkmi sme stáli na začiatku zmeny.

Do vášho projektu sa zapája čoraz viac dobrovoľníkov. Čomu vďačíte za tento úspech?

Myslím, že za tým stojí celkový záujem spoločnosti o ekológiu a životné prostredie. Na Slovensku nie je veľa organizácií, kde človek môže ísť „dobrovoľničiť“ pri sadení stromov alebo zbieraní odpadkov a zároveň sa o danej problematike aj niečo naučiť od odborníkov. Okrem toho na našich sociálnych zdieľame kvalitný kontent z celého Slovenska, a preto sa komunita sledovateľov rozširuje. Dokonca nie všetci naši sledovatelia sú Slováci. Sleduje nás naozaj ktokoľvek.

Pure Slovakia

Ako prebieha taký bežný výsadbový deň? Máte pre dobrovoľníkov nachystaný nejaký program?

Zo samotnej výsadby sa snažíme vždy vytvoriť akýsi envirofest. Pri mieste sadenia je postavený Base Camp s veľkokapacitnými stanmi, kde si dobrovoľníci môžu ísť kedykoľvek oddýchnuť a občerstviť sa. Vďaka našim sponzorom máme občerstvenie a pitný režim pre každého dobrovoľníka zadarmo, čo v dnešnej dobe nie je až tak bežné. Okrem toho je v Base Campe dostupný streetfood, čerstvá káva a samozrejme hudba. Na poslednej výsadbe program spestrila Ľudová hudba zo Štôle. Ráno medzi 8:00 až 10:00 je registrácia dobrovoľníkov, po ktorej nasledujú príhovory a poučenie o sadení. Následne sa vytvoria skupinky, každý dostane rukavice, sadenice, krompáč a ide sa do terénu.

Na šiestu výsadbu máte pripravených 3500 sadeníc. Myslíte, že ich za deň stihnete posadiť všetky?

Naši dobrovoľníci sú veľmi šikovní a odhodlaní. Samozrejme, každý strom je potrebné vysadiť dôkladne, aby sa zabránilo vyschnutiu sadenice. Z vlastnej skúsenosti vieme, že 3500 sadeníc za jeden deň zvládneme.

Aké typy stromov sadíte?

Sadíme vždy typy stromov, ktoré sa na danom mieste a v biotope vyskytujú prirodzene. Nevysádzame sadenice, ktoré na danom mieste nerastú prirodzene. V podstate pomáhame prírode k prirodzenej obnove a zalesňujeme také územia, kde sa príroda nestihla obnoviť sama. Na každej výsadbe je to zmiešaný les, pretože v dnešnej dobe globálneho otepľovania postupne čisto ihličnaté lesy zanikajú a začína rásť zmiešaný les. Pred každou kúpou sadeníc konzultujeme s lokálnymi odborníkmi z urbáru, ktoré typy odporúčajú vysádzať, pretože svoje územie poznajú najlepšie. Mnoho ľudí si myslí, že vysádzame monokultúru, aby urbár z toho mohol po pár rokoch benefitovať vyrúbaním lesa a následným predajom. To tak ale nie je a ani nikdy nebude!

Koľko ľudí očakávate na septembrovej výsadbe?

Z predbežných prieskumov očakávame do 200 ľudí. Dennodenne ale monitorujeme zhoršenú pandemickú situáciu spojenú s koronavírusom a budeme musieť byť pripravení na rôzne opatrenia a obmedzenia.

Keď spočítame všetky vaše doterajšie výsadby, koľko stromov ste doposiaľ posadili?

24-tisíc. Po najbližšej výsadbe ich bude 27 500. Pri realizácii prvej výsadby v roku 2019 (kedy sa vysadilo 1000 stromčekov) by nás ani vo sne nenapadlo, že o dva roky budeme takí pyšní a slovenskej prírode navrátime 24-tisíc stromov.

Občianske združenie Pure Slovakia ste začali financovať z vlastných zdrojov, no dnes už máte niekoľko sponzorov. Ako ste sa k nim dostali?

Väčšinu nákladov si stále dokážeme financovať sami. Pred rokom sme dostali grant od Nadačního fondu Avast, ktorý nám veľmi pomohol, a preto sme boli schopní nakúpiť za dve výsadby až 16 000 stromov. Okrem toho sme spolupracovali s rôznymi spoločnosťami ako je Adrop, Nuttery, Oucafe či VUB, ktorí nám taktiež finančne pomáhajú. Ďalším typom spoluprác sú práve spoločnosti, ktoré nás podporujú ich produktami, ktoré sú dostupné pre každého dobrovoľníka na akciách úplne zadarmo.

Spoluprác máme mnoho, na začiatku sme oslovovali veľa firiem a bolo to zložitejšie, nakoľko o našej organizácii nebol dostatočný brand awareness. Postupom času však prišli prvé výsledky a spolupráce vznikali ľahšie.

Pure Slovakia

S akými reakciami sa stretávate od ľudí? Nájdu sa medzi nimi aj tie negatívne?

Slovenská spoločnosť je už dlhodobejšie diverzifikovaná na dve skupiny ľudí – lesníci a ochranári. Ochranári sa snažia pretlačiť názor, že každá výsadba alebo ľudský zásah do prírody má len negatívne dôsledky a že príroda sa dokáže obnoviť sama. My sme zástancami toho názoru, že ľudské zásahy by nemali byť v najprísnejšie chránených územiach, pralesoch atď. Áno, na miestach kde sa príroda postupne obnovuje sama my nezasahujeme. Zalesňujeme územia, ktoré by sa sami prirodzene neobnovili, pomáhame im k rýchlejšej obnove a k vybudovaniu stabilnejšieho lesa, ktorý bude odolný voči nástrahám počasia (ako je veterná kalamita). Práve pre veľké názorové rozdiely slovenských občanov sa stretávame aj s kritikou. To je už ale na Slovensku veľmi bežné.

Na Instagrame sa šplháte ku 70-tisíc sledovateľom. Vďačíte za váš posun aj sociálnym sieťam?

Náš posun je založený predovšetkým na sociálnych sieťach. Máme vytvorené 3 profily – Instagram, Facebook a Tiktok, kde nás dokopy sleduje už takmer 100-tisíc ľudí.

Čím by ste motivovali ľudí, aby osobne prišli na výsadbu a posadili si svoj „vlastný“ strom?

V prvom rade človek musí chcieť prírode pomôcť vlastnými rukami. To musí byť prirodzená motivácia. Okrem toho však môže prežiť príjemne strávený deň v najkrajšej slovenskej prírode, pod Tatrami. Má možnosť stretnúť nových ľudí a naučiť sa o ekológii a ochrane prírody niečo viac. Ako čerešnička na torte je občerstvenie a pitný režim úplne zadarmo! Najkrajší pocit pre každého dobrovoľníka po víkende je ten, že odchádza s pocitom, že o pár rokov na danom mieste bude stáť úplne nový Pure Slovakia les, ktorého je aj on/ona súčasťou.

Myslíte si, že v našom štátnom systéme niekde nastala chyba, keď sa o životné prostredie stará občianske združenie ako ste vy?

Z nášho uhla pohľadu predošlá vláda totálne zlyhala v oblasti ochrany životného prostredia. Na Slovensku sa za posledné roky rapídne zvýšila legálna a nelegálna ťažba, lesy nám miznú každým dňom a výsadba ani zďaleka neprevyšuje ťažbu.

Naše aktivity a projekty sú len malou kvapkou v oceáne. Skôr si myslíme, že našimi aktivitami "zobudíme" kompetentných a verejnosť, a že v budúcnosti sa situácia začne meniť. Veľmi nás mrzí, že si nedokážeme ako národ vážiť jedinečnosť a unikátnosť našej prírody.

Čo podľa vás môže za súčasný úbytok lesných porastov na Slovensku?

Fakt, že ekonomický zisk dramaticky prevyšuje ochranu prírody.

Pure Slovakia

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:11