Poslankyne nesúhlasia s Gyimesim. Na protest vyvesili dúhové vlajky.Facebook/Vladimíra Marcinková/TASR
StoryEditor

Slovenské poslankyne sa postavili za LGBTQ ľudí, vyvesili dúhové vlajky. Protestujú proti Gyimesimu

kov23.06.2022., 12:30h

Snívame o Slovensku, v ktorom by sme mohli spokojne žiť všetci, bez ohľadu na to, aký máme vkus, názory či orientáciu. Preto sa zahaľujeme do dúhovej vlajky a vyvesujeme ich z našich okien, napísala na sociálnej sieti Jana Bittó Cigániková.

Lajkuj Brainee.sk na

V štvrtok sa bude v parlamente rokovať o spoločnom návrhu Györgyho Gyimesiho (OĽaNO) a opozičného nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu. Poslanci chcú zakázať dúhovú vlajku na verejných budovách, čo by sa negatívne dotklo LGBTQ komunity.

Na protest proti tomuto návrhu viaceré poslankyne i poslanci vyvesili dúhové vlajky.

Protest proti homofóbii

„Nejde len o úrady. Spomeniem napríklad kultúrne centrum Cvernovka v Bratislave alebo Tabačka v Košiciach. Miesta, kde sme sa všetci bez rozdielu cítili dobre, kde bola dúhová vlajka prejavom tolerancie a rešpektu k právam každého človeka,“ píše na sociálnej sieti poslankyňa Vladimíra Marcinková (Sas).

image

Poslanci vyvesili dúhové vlajky.

Facebook/Vladimíra Marcinková

„Ak by tento návrh prešiel, aj na týchto miestach po celom Slovensku by už nebolo možné vyjadriť solidaritu dúhou, lebo väčšina týchto budov je vo vlastníctve miest, obcí, vúciek alebo štátu. A práve tam Gyimesi strká svoje homofóbne prsty.“

image

Pokazené operácie na Slovensku. Vyoperované zlé oko, odrezaná zdravá noha aj vymenené kolená

Tento návrh má podľa poslankyne jediný cieľ. Ukázať jednej skupine ľudí, že ich tú Gyimesi a jemu podobní nechcú. Píše, že „ľudia, ktorých sa návrh týka, majú rovnaké povinnosti voči štátu ako všetci ostatní, ale ich práva sú výrazne oklieštené."

„Nemôžu mať sobáš s láskou svojho života. V chorobe sa ani len nedostanú k zdravotným informáciam o stave svojho najbližšieho. Nemôžu žiť v bezpodielovom spoluvlastníctve ako ja s manželom, deliť sa o všetko, dediť, vziať si manželskú hypotéku. A toho, o čo ich oberáme je ešte oveľa oveľa viac," konštatuje politička.

Podobný názor má aj Marcinkovej stránicka kolegyňa Jana Bittó Cigániková, ktorá na svojom Instagrame uverejnila video. „Snívame o Slovensku, v ktorom by sme mohli spokojne žiť všetci, bez ohľadu na to, aký máme vkus, názory či orientáciu. Preto sa zahaľujeme do dúhovej vlajky a vyvesujeme ich z našich okien,“ napísala politička v poste.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:11