Protivládne protesty si všimli aj zahraničné médiáFacebook/mier Ukrajine/
StoryEditor

Protivládne protesty na Slovensku si všimli zahraničné médiá. Demonštrácie pokračujú aj najbližšie dni

Viktória Revajová13.03.2024., 12:30h

Nespokojnosť Slovákov s vládou Roberta Fica si všimli aj v zahraničí. Správa o tohtotýždňovom proteste sa objavila na stránkach zahraničných médií po tom, čo ju publikovala britská tlačová agentúra.

Lajkuj Brainee.sk na

Zahraničné médiá opäť píšu o Slovensku. Tentoraz však nie v pozitívnom slova zmysle. Pozornosť médií upútali neutíchajúce protesty Slovákov proti súčasnej vládnej garnitúre. 

Britskú agentúru Reuters zaujal utorkový protest, počas ktorého do ulíc hlavného mesta vyšli tisíce ľudí, aby vyjadrili svoj nesúhlas s naším zahraničnopolitickým smerovaním. 

Tlačová agentúra Reuters si všíma, že vláda Roberta Fica čelí dlhodobej kritike, ktorá sa spája s novelou trestného zákona, ale aj obnovením kultúrnych a politických väzieb s Ruskom.

image

VIDEO Čaputová vyhlásila boj proti násiliu na ženách. Nová platforma SME TU má priniesť podporu obetiam násilia

Píšu o Blanárovom stretnutí s Lavrovom aj o Šimkovičovej

Agentúra pripomína, že občiansky protest s názvom “Zastavme Súmrak: Nebuďme kolaboranti s vojnovým Ruskom” prišiel po tom, čo minister zahraničných vecí Juraj Blanár tento mesiac rokoval so svojím náprotivkom Sergejom Lavrovom. 

Toto stretnutie vyvolalo rozruch nielen na Slovensku ale aj u našich zahraničných partnerov, keďže donedávna v krajinách EÚ prevládala snaha o izoláciu Ruska.

„Som tu, pretože činy tejto vládnej koalície prekračujú všetky hranice,“ cituje britská agentúra moderátora protestu Michala Hvoreckého, pričom prináša aj výpovede nespokojných občanov. „Nepáči sa mi, akým smerom sa uberá náš premiér po voľbách. Som sklamaný. Sme súčasťou Západu,“ uvádza Reuters slová informatika Romana. 

image

Mimovládne organizácie si mali rozdeliť stovky tisíc eur. Nakoniec nedostali nič, toto je dôvod

Svetové médiá zaujali okrem Blanárovho stretnutia a Ficovho odmietania dodávok zbraní pre Ukrajinu aj ministerka Šimkovičová, ktorá obnovila kultúrne vzťahy s Ruskom. Reuters ďalej píše aj o negatívnom dopade rozhodnutí Ficovej vlády. „Česká vláda minulý týždeň urobila silné symbolické gesto, keď prerušila spoločné stretnutia so slovenským kabinetom, ktoré boli za minulých vlád pravidelné.“ pripomína agentúra.

Protesty pokračujú

Po dlhšej prestávke sa opäť vracajú aj opozičné protesty. Po tom, čo včera Ministerstvo kultúry informovalo o plánovaných zmenách vo verejnoprávnej RTVS ohlásili ďalšiu demonštráciu opozičné strany Progresívne Slovensko a strana Sloboda a Solidarita. Najbližší protest sa má konať už tento piatok.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 21:16