Výnimku pri tomto prísnom potratovom zákone nemali ani prípady incestu či znásilneniafacebook.com/ACLU of Texas
StoryEditor

Ženy v Texase nateraz vyhrali, zastala sa ich aj Billie Eilish. Štát musí pozastaviť zákon proti potratom

TASRiDnes07.10.2021., 14:00h
Výnimku pri tomto prísnom potratovom zákone nemali ani prípady incestu či znásilnenia. Proti verdiktu sa však štát môže odvolať.
Lajkuj Brainee.sk na

V štáte Texas začal od 1. septembra platiť zákon, ktorý zakazuje vykonávať všetky potraty od okamihu, keď je možné rozlíšiť srdcový tep embrya. Vo väčšine prípadov tak žena stráca možnosť ísť na interrupciu už od  šiesteho týždňa tehotenstva, pričom veľká časť žien v tejto fáze ešte ani len netuší, že je tehotná. 

Federálny sudca Robert Pitman v stredu nariadil americkému štátu Texas pozastaviť platnosť prísneho zákona zakazujúceho väčšinu potratov, ktorý vošiel do platnosti v septembri. V 113 stranovom odôvodnení verdiktu sudca uviedol, že republikánski zákonodarcovia v Texase zostrojili bezprecedentnú schému, ktoré pacientkam upiera ich ústavné právo na potrat. Štát Texas sa proti verdiktu môže odvolať.

Americké ministerstvo spravodlivosti v polovici septembra požiadalo federálny súd, aby dočasne zablokoval možnosť vymáhať tento texaský zákon o ukončení tehotenstva. Ministerstvo už skôr sporný zákon napadlo súdne, právna bitka však môže trvať mesiace. Federálna vláda preto požiadala, aby súd dovtedy zákon vyhlásil za dočasne neplatný. 

Verdikt federálneho súdu síce platnosť zákona pozastavil, lekári ale tieto zákroky zrejme nezačnú opäť vykonávať ihneď. Obávajú sa totiž, že bez trvalejšej právnej ochrany ich za vykonanie zákroku postihnú tvrdé tresty. Za úspešné vykonanie potratu hrozí pokuta až 10-tisíc dolárov (8 645 eur). Proti zákonu sa postavil aj americký prezident Joe Biden, podľa ktorého obmedzuje ústavné práva žien. Proti norme opakovane demonštrovali tisíce žien na rôznych miestach Spojených štátov.

Ženy boli veľmi nespokojné

Dokopy sa konalo až 660 demonštrácií v krajine, pripomína agentúra Reuters. Vo Washingtone sa 3. októbra zhromaždilo neďaleko Bieleho domu približne 10-tisíc demonštrantov, odkiaľ následne pochodovali k sídlu najvyššieho súdu USA, ktorý odmietol začiatkom septembra zablokovať spomínaný texaský zákon.

„Ženy sú ľudské bytosti, sme plnoprávni ľudia ...mali by sme mať právo rozhodnúť sa, čo chceme robiť so svojim telom. Bodka,“ povedala pre AFP účastníčka protestu Laura Bushwitzová, 66-ročná učiteľka na dôchodku.

Predmetný texaský zákon zakazuje interrupcie od tej fázy tehotenstva, keď je možné detegovať srdce plodu, teda skôr, než mnohé ženy vôbec vedia, že sú tehotné. Zákon pritom nerobí výnimky pri znásilnení alebo inceste, interrupciu umožňuje len ak matke hrozí zdravotné riziko.

Takýto striktný zákon už schválili v desiatich "republikánskych" štátoch, no s výnimkou Texasu v žiadnom z nich doteraz pre súdne spory nenadobudol účinnosť.

Billie Eilish ho tiež odsúdila

S proti potratovým zákonom nesúhlasila ani speváčka Billie Eilish, ktorá sa vyjadrila v prospech práva na potrat. „Je mi zle a som unavená zo starých ľudí. Držte hubu o našich telách.“

„Keď schválili tento *** zákon, takmer som nechcela robiť show, pretože som chcela potrestať toto prekliate miesto za to, že sa tu niečo také môže stať ... Ale potom som si spomenula, že vlastne chlapi sú obeťami a zaslúžia si všetko na svete. Musíme im povedať, aby s tými všetkými hlúposťami prestali,“ reagovala sarkasticky.

Potom Billie zdvihla prostredník a zakričala: „Moje telo, moja *** voľba“. Billie Eilish je len jednou z mnohých celebrít, ktoré sa v Texase vyslovili proti tomuto zákonu. Jennifer Lawrence, Amy Schummer a mnohé ďalšie známe osobnosti sa tiež vyslovili za právo voľby. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 22:23