Reuters
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Slováci nezištne pomáhajú vojnovým utečencom, Nemci posielajú na Ukrajinu zbrane

ševTASRpc26.02.2022., 06:10h
Dôležité správy o vojne na Ukrajine sledujeme ONLINE.
Lajkuj Brainee.sk na

23:09 Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) sľúbil počas telefonického rozhovoru s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským, že Slovensko podporí vstup Ukrajiny do Európskej únie.

22:32 Ku Kyjevu sa blíži mimoriadne silný ruský nálet, uviedol na Twitteri miestny reportér The Kyiv Independent.

22:09 Kyjevom sa rozozneli sirény varujúce pred možným náletom ruských jednotiek. 

21:48 Prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu predpoludním navštívi obec Ubľa a tamojší hraničný priechod, aby sa oboznámila so situáciou na slovensko-ukrajinskej hranici.

21:27 Situácia na hraniciach je pokojná, aj keď kolóny sú čoraz dlhšie. Situáciu pozorne mapuje aj polícia.

20:42 Z ukrajinského Čopu v nedeľu (27. 2.) skoro ráno vypraví česká Arriva s podporou Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) evakuačný vlak. ZSSK o tom informuje na sociálnej sieti.

20:35 Instagram začína označovať účty ruských štátom kontrolovaných médií, ktoré šíria propagandu a dezinformácie. Informuje o tom portál The Kyiv Independent

20:20 Zelenskyj vyzval OSN, aby uznali činy Ruska ako genocídu a zbavili Rusko práva hlasovať v Bezpečnostnej rade OSN.

19:43 Na Slovensku platná legislatíva neumožňuje okamžitý zákaz šírenia ruských televíznych staníc. Upozorňuje na to Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR), ktorá však rozhodnutie o ich vyradení z programovej ponuky podporuje a operátorom ponúka konzultácie. Všetky limity by podľa nej však stratili opodstatnenie vo chvíli, ak by štát označil obsah dotknutých programových služieb za bezpečnostnú hrozbu.

19:33 Pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny je od soboty prístupný špeciálny informačný web ua.gov.sk. Nájdu tam najdôležitejšie informácie. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

19:31 Dvaja dánski novinári utrpeli na Ukrajine strelné poranenia, keď na ich auto v sobotu pálili neznámi strelci. Informoval o tom zamestnávateľ novinárov, denník Ekstra Bladet. Na Ukrajine prebieha už tretí deň celoplošný útok Ruska, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Reportér Stefan Weichert a fotograf Emil Filtenborg Mikkelsen boli „urýchlene prevezení do nemocnice a sú mimo ohrozenia života“, uviedol dánsky denník Ekstra Bladet. Obaja žurnalisti robili reportáž o vojne neďaleko severovýchodného ukrajinského mesta Ochtyrka, približne 50 kilometrov od ruskej hranice, dodal denník.

19:27 Slovenské hranice sú pripravené zvládať nápor ľudí utekajúcich z Ukrajiny pred vojnou. Na sociálnej sieti to uviedol premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Pripomenul, že vládny kabinet v sobotu pre situáciu na Ukrajine a očakávaný prílev ľudí vyhlásil na Slovensku mimoriadnu situáciu. 

19:24 Ruskí okupanti strieľali na sanitku prevážajúcu zraneného ukrajinského vojaka. 

19:07 Ruskí vojaci vyhodili do vzduchu priehradu, ktorú postavila Ukrajina na juhu v Chersonskej oblasti a ktorá v roku 2014 odrezala Ruskom anektovaný Krymský polostrov od zásob vody. V sobotu o tom informovala televízna stanica ruskej armády Zvezda, na ktorú sa odvolala nemecká tlačová agentúra DPA.

19:04 Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje Rusku viac ako 62 percent Slovákov. Dvadsaťpäť percent ľudí zastáva názor, že za konflikt sú zodpovedné USA. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre Hospodárske noviny. Realizoval sa na vzorke 1000 respondentov v piatok (25. 2.).

18:51 Nemecko schválilo dodávky 400 protitankových raketometov na Ukrajinu, informoval v sobotu vládny zdroj. Je to zásadný obrat v dlhodobej politike Nemecka, ktorá zakazuje vývoz zbraní do konfliktných oblastí. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry AFP.

„Vzhľadom na napadnutie Ukrajiny Ruskom je vláda pripravená uvoľniť materiál súrne potrebný na obranu Ukrajiny,“ napísal zdroj v oznámení.

18:39 Nemecko schválilo dodávky 400 protitankových raketometov na Ukrajinu, informoval v sobotu vládny zdroj. Je to zásadný obrat v dlhodobej politike Nemecka, ktorá zakazuje vývoz zbraní do konfliktných oblastí. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry AFP.

18:37 Stovky ľudí sa zhromaždili v sobotu pred ruskou ambasádou v Bratislave a na bratislavskom Hlavnom námestí, aby vyjadrili odpor proti ruskej vojenskej agresii na Ukrajine. Podujatia na podporu Ukrajiny boli v sobotu večer aj v Poprade či Považskej Bystrici.

18:35 Postup Ruska na Ukrajine je pomalší, než pôvodne očakávalo, a to z dôvodu neočakávane pevného odporu. Oznámil to v sobotu vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. Rusko má podľa vyjadrení tohto predstaviteľa Pentagónu v súčasnosti na Ukrajine najmenej 50 percent svojej hrubej útočnej sily.

18:23 Ukrajinské ženy, ktoré sa práve pripojili k územnej obrane, aby chránili Kyjev. V pozadí počuť zvuky boja. 

18:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu Rusom v ich jazyku odkázal, že si nezaslúžia "nezmyselnú vojnu" proti svojim ukrajinským susedom. TASR informuje na základe správy agentúry AFP a Blinkenovho odkazu na sociálnej sieti Twitter.

„Ruským občanom: Zaslúžite si žiť v bezpečí a dôstojnosti tak ako ľudia všade na svete. Nikto sa nepokúša ohroziť to,“ napísal Blinken na Twitteri. „Nezaslúžite si nezmyselnú vojnu s vašimi susedmi, priateľmi a rodinou na Ukrajine. Obyvatelia Ukrajiny si zaslúžia žiť v mieri tak ako vy,“ dodal americký minister zahraničných vecí. Blinken odkaz zverejnil v anglickom i ruskom jazyku, pripomína AFP.

17:46 Na Ukrajine podľa odhadov žije 9000 až 12.000 ľudí hlásiacich sa k slovenskej národnosti alebo majúcich slovenský pôvod. Slováci na Ukrajine tvoria autochtónne obyvateľstvo prevažne v Zakarpatskej oblasti. TASR o tom informoval Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ), ktorí je s našimi krajanmi v kontakte.

17:29 Polícia v súvislosti s vojnou na Ukrajine upozorňuje občanov, že za propagáciu vojny hrozí 10 - 25 rokov až doživotie. Národná kriminálna agentúra (NAKA) Prezídia Policajného zboru sa bude primerane zaoberať vyhľadávaním takejto trestnej činnosti na internete. TASR o tom informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

„Kto za krízovej situácie v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje či inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na desať až 25 rokov či trestom odňatia slobody na doživotie,“ poukazuje polícia na príslušný paragraf Trestného zákona.Zároveň upozorňuje, že ak takéto konanie zistí, nekompromisne a rázne voči takýmto osobám zakročí. „A to aj za použitia špeciálnych jednotiek,“ podotkol Slivka.

17:23 Maďarsko je pre prichádzajúcich z Ukrajiny priateľským miestom, kde ich čakajú priatelia, vyhlásil v sobotu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po preverení situácie na maďarsko-ukrajinských hraniciach v Beregsurányi v Sabolčsko-satmársko-berežskej župe.

Podľa spravodajského servera infostart.hu premiér pred novinármi zdôraznil, že vojenské operácie sú zatiaľ ďaleko od maďarských hraníc, treba sa ale pripraviť na to, že sa budú diať aj v Zakarpatskej oblasti. Vojaci a starostovia v prihraničných regiónoch budú musieť byť podľa jeho slov disciplinovaní.

17:21 Slovensko prijíma na hraničných priechodoch s Ukrajinou všetky zvieratá bez pasu, registrácie či očkovania. Iniciatíva Zvierací ombudsman o tom informuje na sociálnej sieti. Je v kontakte s ukrajinskými útulkami a dohaduje možnosti presunu zvierat do karanténnych staníc na Slovensku.

17:07 Ruská armáda dostala rozkazy na rozšírenie svojej ofenzívy na Ukrajine "všetkými smermi" po tom, čo Kyjev odmietol rokovať v Bielorusku, uviedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

17:02 Bývalý boxer Vladimir Kličko a brat kyjevského starostu Vitalija žiada svet o pomoc. V emotívnom prejave prosí, aby zastavili vojnu, ktorú Rusko začalo. „Zajtra bude neskoro. Prosím, konajte teraz, nečakajte a zastavte túto vojnu," hovorí.

16:44 Ukrajinská správa ciest vyzvala v sobotu obyvateľov, aby odstránili všetky dopravné značky a pomohli tým narušiť postup ruských vojakov pri vpáde do krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

16:43 Vodca ruskej oblasti Čečensko a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Ramzan Kadyrov v sobotu vyhlásil, že na Ukrajine boli nasadení čečenskí bojovníci a vyzval Ukrajincov, aby zvrhli svoju vládu. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters.

16:35 Úrady v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev rozdali obyvateľom množstvo zbraní, aby mohli odraziť očakávaný veľký útok ruskej armády na metropolu. V sobotu popoludní o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Celkovo rozdali civilistom v Kyjeve 25.000 automatických zbraní, ako aj desať miliónov nábojov, uviedol ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj vo videu zverejnenom v sobotu. Obyvateľom poskytli aj protitankové zbrane.

16:28 Pozostatky ruského konvoja blízko Charkova. 

16:23 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR odporúča Slovákom necestovať do Moldavska. Súvisí to s rozhodnutím moldavskej vlády o vyhlásení výnimočného stavu v krajine a dočasnom uzavretí vzdušného priestoru Moldavska pre eskaláciu napätia na území susednej Ukrajiny.

16:07 Výzvy pre ruského prezidenta Vladimira Putina na zastavenie vojenskej operácie proti Ukrajine silnejú aj v Rusku. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

„My, ruskí lekári, zdravotné sestry a zdravotníci sme rozhodne proti útokom uskutočňovaným ruskými vojakmi na ukrajinskom území,“ uvádza sa v petícii s viac než 300 podpismi.

Desiatky ruských humanitárnych organizácií zverejnili otvorený list adresovaný Putinovi, v ktorom ho žiadajú, aby vojnu skončil. „Vojna je humanitárna katastrofa, ktorá vedie k bolesti a utrpeniu... Násilné riešenia politických konfliktov považujeme za nehumánne a vyzývame vás na zastavenie paľby a začatie rokovaní,“ uvádza sa v dokumente.

15:46 Rusko zakázalo plavbu v severozápadnej časti Čierneho mora, uviedla podľa ukrajinskej tlačovej agentúry Unian ukrajinská pohraničná stráž. Ruské sily podľa nej oznámili, že prítomnosť lodí v uzavretej časti budú považovať za teroristickú hrozbu. Agentúra Unian upozornila, že severozápadný breh mora patrí Ukrajine.

15:39 Litovský prezident Gitanas Nauséda adresoval v sobotu Rusku naliehavú výzvu na zastavenie bojov na území Ukrajiny, "aj keď sa už napáchalo toľko zla". Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

15:33 Primátori hlavných miest krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a zakladajúci členovia Paktu slobodných miest vyjadrili spolupatričnosť s občanmi ukrajinských miest a obcí. Zároveň odsúdili ruskú agresiu a spoločne vyzvali na čo najprísnejšie sankcie.

15:26 Pred ruským veľvyslanectvom v Prahe sa v sobotu konal protest proti ruskému vpádu na Ukrajinu. Demonštranti sa tam stretli s priaznivcami ruského režimu. Situácia sa vystupňovala a skončila potýčkou. Zasahujúci policajti zadržali dvoch proruských účastníkov pre podozrenie z trestných činov proti ľudskosti a mieru, informoval spravodajský server novinky.cz.

15:21 Ruské tajné služby môžu online útočiť na Slovensko, napríklad na individuálne účty, ale aj účty rôznych štátnych inštitúcií, médií či iných organizácií. Varuje pred tým slovenská polícia a vysvetľuje, že pre vojnu na Ukrajine prebieha naďalej i dezinformačná vojna. Prostredníctvom nej sa podľa polície pokúša Rusko ovplyvniť vnímanie reality u Slovákov.

13:53 Medzinárodný výbor Červeného kríža by mal odstrániť mŕtve telá „tisícok“ Rusov zabitých počas invázie na Ukrajinu a vrátiť ich do Ruska, uviedla v sobotu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC.

Vereščuková počas televízneho brífingu povedala, že ide o telá „tisícok okupantov“ a „humanitárnu potrebu“.„Žiadame, aby telá ruských okupantov opustili územie a boli vrátené do Ruskej federácie,“ dodala.

13:46 Úrady v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v sobotu sprísnili nariadenia v oblasti zákazu vychádzania s cieľom posilniť obranu mesta. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že zákaz vychádzania bude v platnosti od 17:00 hod. do 8:00 hod. v období od soboty do pondelka rána. Cieľom je podľa jeho slov posilnenie obrany hlavného mesta a zaistenie bezpečnosti obyvateľov.

„Všetci civilisti, ktorí sa počas zákazu vychádzania budú nachádzať na ulici, budú považovaní sa členov nepriateľských sabotérskych a prieskumných skupín,“ napísal Kličko na sociálnej sieti Telegram.

13:12 Obranu Slovenska by malo posilniť približne 1200 zahraničných vojakov NATO. Spoločne s 300 príslušníkmi Ozbrojených síl SR by tvorili takzvanú jednotku predsunutej prítomnosti NATO. Po sobotnom rokovaní vlády to oznámil minister obrany SR Jaroslav Naď s tým, že návrh na odsúhlasenie prítomnosti zahraničných vojakov NATO v SR predloží v najbližších týždňoch vláde, a následne aj parlamentu.

12:40 Slovensko poskytne Ukrajine pomoc za vyše desať miliónov eur. Ide konkrétne o desať miliónov litrov nafty, 2,4 milióna litrov leteckého benzínu a 12-tisíc kusov 120-milimetrovej munície. Po sobotňajšom rokovaní vlády o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď.

12:25 Ukrajinský prezident uviedol, že ukrajinské sily úspešne odrážajú snahy Kremľa o dobytie Kyjeva a jeho zosadenie. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

„Prekazili sme ich plán,“ vyhlásil Zelenskyj v novom videopríhovore a zdôraznil, že ukrajinská armáda kontroluje metropolu Kyjev a hlavné mestá v jej okolí. Obvinil tiež ruské sily z útokov na civilné oblasti a infraštruktúru.

Poďakoval okrem toho Rusom, ktorí sa vyslovili proti vojne, a požiadal ich, aby pokračovali v tlaku na Kremeľ. „Zastavte tých, ktorí vám klamú, klamú nám, klamú celému svetu,“ citovala ukrajinského lídra AFP.

12:15 Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) v sobotu médiám nariadila, aby odstránili správy, ktoré vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine označujú za „napadnutie, inváziu alebo vyhlásenie vojny“. Médiám v opačnom prípade hrozí zablokovanie a pokuta.

11:44 Ministrovi obrany SR Jaroslavovi Naďovi sa podarilo vyrokovať prítomnosť vojakov NATO a zabezpečenie najmodernejšej vojenskej techniky na území Slovenska. Po sobotnom rokovaní vlády to oznámil premiér SR Eduard Heger.

11:27 Výškovú obytnú budovu v ukrajinskej metropole Kyjev zasiahla v sobotu raketa. Pri výbuchu utrpelo zranenia najmenej šesť civilistov, informovali podľa tlačovej agentúry AP miestni hasiči.

Podľa hasiča Petra Prokopova, ktorý sa podieľal na záchranných prácach, budovu zasiahlo na juhozápadnom okraji mesta, neďaleko Medzinárodného letiska Kyjev-Žuľany, medzi 16. a 21. poschodím. Dva byty zničil oheň, pričom záchranné zložky evakuovali 80 ľudí.

11:13 Na Slovensku nastane od soboty 12:00 hod. mimoriadna situácia. Vyhlásenie mimoriadnej situácie súvisí s hromadným prílevom cudzincov na územie SR pred vojnou na Ukrajine. Rozhodla o tom vláda na sobotnom rokovaní.

„Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je utvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky,“ uvádza vládny kabinet v materiáli. 

11:00 Poľsko nenastúpi proti Rusku na marcové semifinále baráže o postup na majstrovstvá sveta vo futbale. V sobotu o tom informoval prezident Poľskej futbalovej federácie Cezary Kulesza.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mateusz Klich (@cli5hy)

10:52 Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur. Schválila to v sobotu vláda.

O darovanie materiálu požiadala Ukrajina. Ministerstvo obrany SR preto navrhlo darovať vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur a taktiež materiál vo vlastníctve Štátnych hmotných rezerv SR v hodnote 8,4 milióna eur.

10:35 Jelizaveta Peskovová, dcéra hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, zverejnila v piatok večer na sociálnej sieti Instagram príbeh, v ktorom odmietla vojnu. Peskovová použila hashtag „nie vojne“ napísaný v azbuke, ktorý na internete používajú Rusi, ktorí nesúhlasia s vojenskou inváziou na Ukrajinu. Vojenskú akciu pritom nariadil prezident Vladimir Putin, ktorému jej otec Dmitrij robí dlhé roky hovorcu.

Na tému upozornili poľský spravodajský portál Wyborcza.pl aj reportér televízie BBC Francis Scarr pracujúci v Moskve. Tento incident môže byť podľa amerického portálu Insider pravdepodobne „hlboko zahanbujúci pre Peskova a Putinov širší okruh“.

9:56 V súvislosti s ruským útokom na Ukrajinu žiada ukrajinský prezident prijatie svojej krajiny do Európskej únie. Informuje o tom agentúra DPA.

„Je to rozhodujúci moment, aby sme raz a navždy ukončili dlhoročnú diskusiu a rozhodli o členstve Ukrajiny v EÚ,“ uviedol Zelenskyj v sobotňajšom tvíte.

„Ukrajina bojuje proti votrelcovi so zbraňami v rukách a bráni svoju slobodu a európsku budúcnosť. Verím, že EÚ si tiež vyberá Ukrajinu,“ dodal v ďalšom poste na Twitteri.

9:20 Ruský hokejista Alexander Ovečkin prelomil mlčanie o konflikte na Ukrajine a v piatok vyslovil prosbu o mier.

„Prosím, už žiadna vojna. Nezáleží na tom, kto v nej bojuje, Rusko, Ukrajina, iné krajiny... Myslím si, že musíme žiť v mieri,“ povedal tridsaťšesťročný kanonier a kapitán Washingtonu Capitals v NHL.

9:16 Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že dobyli mesto Melitopoľ – to, čo spravodajská agentúra Reuters označila za prvé významné populačné centrum, ktoré bolo obsadené od štvrtkovej invázie Moskvy na Ukrajinu.

Muž sa v tomto meste rozpráva s ruskými vojakmi, ktorí boli zahnaní do „nezmyselnej vojny“.

8:30 Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok schválila Národná rada SR. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Zákon reaguje na aktuálny vývoj na Ukrajine, ktorý môže vyústiť do masovej migrácie cudzincov na Slovensko. Mimoriadnu situáciu tak bude možné vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov, čo umožní realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie, najmä s ohľadom na potrebu zabezpečenia ubytovania cudzincov, organizáciu dopravného zabezpečenia alebo organizáciu zdravotníckeho zabezpečenia, prípadne s tým súvisiace uloženie pracovnej povinnosti.

7:55 Úrady v Kyjeve varovali v sobotu v súvislosti s postupom ruských jednotiek pred pouličnými bojmi v ukrajinskej metropole. „Na uliciach nášho mesta sa teraz bojuje. Žiadame vás, aby ste zachovali pokoj a maximálnu opatrnosť!“ píše sa v oznámení. Kto sa podľa neho nachádza v úkrytoch, by v nich aj mal ostať. V prípade leteckého poplachu by ľudia mali vyhľadať najbližší kryt. Mesto na tento účel vydalo mapu, informuje agentúra DPA.

7:49 Vysoko podlažný obytný dom v Kyjeve zasiahla zrejme strela alebo raketa. Ešte v piatok pritom Moskva tvrdila, že nebude útočiť na obytné oblasti.

7:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu odmietol ponuku Spojených štátov na evakuáciu z Ukrajiny. „Boj prebieha tu. Potrebujem muníciu, nie odvoz,“ citovala prezidentovu odpoveď agentúra AP.

Zelenskyj získava priaznivé reakcie na sociálnych médiách za svoju ochotu ísť počas ruskej invázie osobne do boja. Bývalý komik a herec pred ruským útokom na Kyjev prisľúbil, že neprestane bojovať za vlasť. „Keď nás napadnete, uvidíte naše tváre. Nie naše chrbty,“ odkázal ruským jednotkám prostredníctvom internetu.

6:56 Zelenskyj zverejnil ráno na sociálnych sieťach video. „Na internete je veľa falošných informácií, v ktorých vyzývam našu armádu, aby zložila zbrane. Som tu. Zbrane nezložíme. Budeme brániť náš štát,“ hovorí.

6:40 Samit Severoatlantickej aliancie bol silným odkazom jednoty a zhody medzi 30 krajinami, ktorých je Slovensko súčasťou. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

„Vladimír Putin dúfal, že nás rozdelí, dnes sme však jednotnejší, ako kedykoľvek predtým. A sme odhodlaní brániť naše krajiny, našu suverenitu a našich občanov. Lebo útok na Ukrajinu je aj útokom na demokratické hodnoty našich krajín,“ povedala hlava štátu.  

4:35 V hlavnom meste Ukrajiny prebiehajú v noci z piatku na sobotu boje. Podľa britskej stanice BBC otriasli Kyjevom viaceré explózie. Silný výbuch bolo počuť neďaleko centrálneho Námestia nezávislosti a viaceré explózie boli hlásené v sídlisku Troješčina. Na kyjevskej ulici Víťazstva je na videách vidno horiace vozidlá. Ukrajinské médiá informujú taktiež o streľbe, pričom „extrémne tvrdý boj“ prebieha neďaleko kyjevskej zoologickej záhrady. Podľa svedkov delostreleckú paľbu na Kyjev je počuť na kilometre ďaleko od centra mesta.

03:10 Žena v Kyjeve porodila v piatok v podzemnej stanici metra, kde sa obyvatelia mesta ukrývajú pred ruskými náletmi. Otvorená skupina na Telegrame zdieľala z metra fotografiu spiaceho novorodenca, ktorého matka drží za ruku.

00:52 Ruské jednotky vstúpili do mesta Melitopoľ na juhovýchode Ukrajiny neďaleko Krymu.

0:22 Rusko zablokovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá mala dôrazne odsúdiť ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine. Rezolúcia mala takisto žiadať okamžité zastavenie ruskej invázie a stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Včerajší ONLINE z vojny na Ukrajiny nájdeš tu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 10:21