TASR/AP
StoryEditor

Výbuch by bol 10-krát väčší ako Černobyľ. Od jadrovej elektrárne obsadenej Rusmi nás delí 900 km

som04.03.2022., 10:30h
Vojna na Ukrajine priniesla prvé ostreľovanie jadrovej elektrárne v histórii ľudstva. Záporožsku jadrovú elektráreň, ktorú obsadili ruské jednotky, delí od slovenských hraníc niečo cez 900 kilometrov vzdušnou čiarou.
Lajkuj Brainee.sk na

Najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe – Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili zo štvrtka na piatok ruské jednotky.

Informoval o tom Úrad jadrovej bezpečnosti Ukrajiny.

Elektráreň, ktorá produkuje štvrtinu elektriny vyrábanej na Ukrajine, sa nachádza pri meste Enerhodar na brehu rieky Dneper. Leží asi 200 km od sporného územia Donbas a 550 km od Kyjeva. Od slovenských hraníc ju delí približne 900 kilometrov.

Goole maps

Výbuch môže byť 10-krát väčší ako v Černobyle

Prvá správa o ostreľovaní elektrárne prišla od zamestnanca elektrárne, ktorý na Telegrame zverejnil, že ruské sily strieľali na zariadenie v najväčšej jadrovej elektrárni v Európe.

​Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil správy o 2:30 a napísal na Twitteri, že ruská armáda „strieľa na elektráreň zo všetkých strán“. Varoval, že ak by došlo výbuchu, môže byť „desaťkrát väčší ako Černobyľ“.

V prevádzke je jeden zo šiestich reaktorov

Krátko nato ukrajinská štátna pohotovostná služba oznámila, že radiácia v elektrárni bola „v rámci normálnych limitov“ a podmienky požiaru v elektrárni boli „normálne“. Informovalo o tom, že požiar bol v budove pred elektrárňou a podarilo sa ho uhasiť.

Neskôr oznámili, že tretí blok elektrárne v elektrárni bol odpojený o 2:26, ​​pričom zostal v prevádzke iba jeden zo šiestich reakrotov elektrárne, reaktor číslo 4.

Správy o incidente v elektrárni rozvírili finančné trhy v Ázii, pričom akcie klesali a ceny ropy ďalej stúpali.

Mala by byť bezpečnejšia ako Černobyľ

Rusko hneď v prvý deň invázie obsadilo zaniknutú elektráreň v Černobyle, 100 km severne od Kyjeva. Niektorí analytici poznamenali, že elektráreň Záporoží je iného a bezpečnejšieho typu ako Černobyľ, ktorý bol v roku 1986 miestom najhoršej jadrovej katastrofy na svete.

Pravdepodobnosť výbuchu, jadrového roztavenia alebo rádioaktívneho úniku je nízka, povedal pre The Guardian Tony Irwin, čestný docent na Austrálskej národnej univerzite.

Irwin, ktorý tri desaťročia prevádzkoval jadrové elektrárne v Spojenom kráľovstve, je bývalým manažérom austrálskeho ľahkého reaktora (OPAL) s otvoreným bazénom. Reaktory majú podľa neho zabudované protipožiarne a chladiace systémy. Podľa šéfky českého Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dany Drábovovej Rusi prišli o rozum. „Prekliati Rusi. Ale elektráreň zatiaľ drží. Situáciu budeme sledovať z prvej ruky,“ napísala na Twitteri. „Sú porušované ženevské konvencie, ktoré obsahujú aj ustanovenia o ochrane nebezpečných objektov alebo objektov, ktoré by sa mohli stať nebezpečnými, keby sa ocitli pod vojenským útokom,“ dodala v Českom rozhlase.

Prvýkrát v histórii

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu zo snahy "zopakovať" jadrovú katastrofu v Černobyle. Povedal, že v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni už hovoril aj so svetovými lídrami vrátane amerického prezidenta Joea Bidena. TASR túto správu prevzala od agentúry AFP.

Žiadna iná krajina okrem Ruska nikdy neostreľovala jadrové elektrárne. Toto je prvýkrát v našej histórii. V histórii ľudstva. Tento teroristický štát sa teraz uchýlil k páchaniu jadrového terorizmu,“ uviedol Zelenskyj vo videu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 18:50