Teroristický útok v MoskveReuters/Maxim Shemetov
StoryEditor

FOTO Streľba do ľudí aj výbuchy. Moskva sa spamätáva z teroristického útoku Islamského štátu, zomrelo najmenej 115 osôb

TASR23.03.2024., 07:21h

Rusko zatklo 11 ľudí, vrátane "všetkých štyroch" podozrivých strelcov, v súvislosti s piatkovým teroristickým útokom v koncertnej sále v Moskve, kde bolo zabitých najmenej 143 ľudí. V sobotu to oznámil Kremeľ. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry Reuters.

Lajkuj Brainee.sk na

Gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobiov v aplikácii Telegram uviedol, že záchranári budú trosky prehľadávať ešte niekoľko dní. Ruské úrady tiež uviedli, že medzi obeťami sú najmenej tri deti. 

Z budovy boli hlásené výbuchy a zachvátil ju rozsiahly požiar. K zodpovednosti za útok sa prihlásila militantná organizácia Islamský štát. Ruská bezpečnostná služba FSB uviedla, že "všetkých štyroch teroristov" zatkla, keď smerovali k ukrajinskej hranici, a že mali kontakty na Ukrajine. FSB dodala, že mužov preváža do Moskvy.

Vplyvný ruský zákonodarca Andrej Kartapolov povedal, že ak bola do toho zapletená Ukrajina, potom musí Rusko na to "dať primeranú, jasnú a konkrétnu" odpoveď na bojisku. Ukrajina obvinenia odmieta.

image

Bitka o srdcia a mysle. Toto sú silné príbehy vojačiek poslaných na tajné bojové misie do Afganistanu

Ruský prezident Vladimir Putin zaželal zraneným obetiam krvavého útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall skoré uzdravenie, uviedla v sobotu po stretnutí s Putinom podpredsedníčka ruskej vlády Tatiana Golikovová. 

„Prezident zaželal všetkým skoré uzdravenie a vyjadril vďaku lekárom,” ruské tlačové agentúry citovali Golikovovú. Putin sa k útoku zatiaľ verejne nevyjadril. Ruský prezident v sobotu rokoval so šéfmi orgánov činných v trestnom konaní a záchranných zložiek.

Putin prijal správy od šéfa Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie (FSB), Vyšetrovacieho výboru, Národnej gardy a ministrov vnútra a zdravotníctva, informovali ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na Kremeľ.

Upozornenie: Niektoré zo záberov nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Američania ich varovali

Spojené štáty začiatkom marca varovali ruské úrady pred teroristickým útokom, ktorého terčom by mohli byť „veľké zhromaždenia” v Moskve, uviedol v piatok Biely dom, niekoľko hodín po tom, ako pri masovej streľbe pri ruskom hlavnom meste zahynulo najmenej 60 ľudí. 

„Začiatkom tohto mesiaca mala vláda USA informácie o plánovanom teroristickom útoku v Moskve - potenciálne zameranom na veľké zhromaždenia, vrátane koncertov” a Washington „tieto informácie poskytol ruským orgánom”, uviedla hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová.

image

Teroristický útok v Moskve

Reuters/Maxim Shemetov

Watsonová dodala, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena dodržiava dlhodobú politiku „povinnosti varovať”, v rámci ktorej USA upozorňujú štáty alebo skupiny, keď získajú informácie o konkrétnych hrozbách únosu alebo zabitia s početnými obeťami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 09:32