Zábery mestaTwitter/360war.in.ua
StoryEditor

Panoramatické zábery vojnou zničených ukrajinských miest. Pozri sa, akú spúšť po sebe armáda zanecháva

sloiDnes02.05.2022., 13:30h
Vojna na Ukrajine trvá už dlhšie ako dva mesiace, mnoho miest naprieč celou krajinou prešlo zásadnou premenou. Ako vyzerajú niektoré z ukrajinských miest, približuje nekomerčný portál 360war, ktorý prináša panoramatické snímky z lokalít zasiahnutých ruskými vojskami.
Lajkuj Brainee.sk na

Portál 360war zverejnil snímky z miest, ktoré sa stali cieľom ruskej agresie. Na mape môžu ľudia vyhľadať podobu zhruba päťdesiatich lokalít, väčšina z nich sa nachádza v okolí hlavného mesta Kyjeva.

Panoramatické snímky, ktorých autorom je Dmytro Malyshev, zachytávajú napríklad súčasný stav Buče, kde podľa Ukrajiny dochádzalo k masovému vraždeniu civilistov, píše portál iDNES.cz.

Panoramatické zábery

Ruské sily tu údajne zabili vyše 400 ľudí. Podľa odborníkov na medzinárodné právo by tieto vraždy mohli napĺňať skutkovú podstatu vojnových zločinov i zločinov proti ľudskosti.

Ďalšie fotografie pochádzajú napríklad z mesta Hostomel, tamojšieho letiska sa ruská armáda zmocnila vo februári. Vojaci pri útoku zničili najväčšie prevádzkované nákladné lietadlo na svete An-225 Mrija.

​Zábery ukazujú aj súčasnú podobu predmestia Kyjeva Irpine. Na snímkach sú vidieť zničené, vypálené budovy či rozbombardované ulice. Z Irpine sú okrem zásahov rakiet hlásené aj informácie o znásilňovaní malých detí ruskými vojakmi.

Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára, keď rozpútalo najväčší konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Boje si podľa odhadov už vyžiadali desiatky tisíc mŕtvych. Ukrajinská prokuratúra vyšetruje tisíce podozrení zo spáchania vojnových zločinov a už identifikovala stovky podozrivých.

Rusko opakovane čelí kritike západných krajín aj neziskových organizácií, že sa pri svojej agresii voči Ukrajine dopúšťa vojnových zločinov. Moskva to popiera.

Možné porušenie medzinárodného práva na Ukrajine už vyšetrujú trestné orgány niektorých krajín, ako je Británia, Nemecko či Česko, kde sa možným zločinom venujú policajti z Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:45