Videl som telá mimozemšťanov, tvrdil poručík. Roswellský incident dodnes ľuďom nedá spávať.Twitter/N8/Wikipedia/Roswell Army Air Field
StoryEditor

Videl som telá mimozemšťanov, tvrdil poručík. Roswellský incident dodnes ľuďom nedá spávať

kov10.06.2022., 12:00h

Poručík Walter Haut bol muž, ktorý stál za pôvodnou tlačovou správou, ktorá oznamovala, že na príkaz veliteľa základne plukovníka Williama Blancharda bol nájdený lietajúci tanier.

Lajkuj Brainee.sk na

Roswellský incident je snáď najlepšie zdokumentovaný prípad nájdenia údajných trosiek UFO v histórii, a poznajú ho aj ľudia, ktorí sa o túto tematiku absolútne nezaujímajú.

Havária „neznámeho objektu“ na vojenskej základni v Novom Mexiku sa udiala už v roku 1947, no dodnes patrí medzi záhady, ktoré obklopujú špekulácie a domnienky. Incident totiž v mnohých ľuďoch na svete vyvolal otázku, či našu planétu naozaj navštívili mimozemšťania, a čoskoro sa začali šíriť teórie o zakrývaní a tajných faktoch, ktoré americká vláda pred verejnosťou skrývala.

Roswellský incident

Poručík Walter Haut na základni Roswell kedysi pracoval ako referent pre styk s tlačou. Tesne pred koncom svojho života sa priznal k odhaleniu nových informácií o potenciálnom zatajovaní mimozemšťanov, no správa bola zverejnená až po jeho smrti, píše The Mirror.

image

Liečil Hitlera od roku 1935. Bol som jeho lekár, nie vrah, odpovedal na otázku vyšetrovateľa

Roswellská katastrofa je vnímaná kontroverzne najmä preto, že v čase incidentu armáda vydala tlačovú správu o údajnej havárií, ktorá znela nasledovne: „Teórie o havarovanom lietajúcom tanieri vo včerajších hodinách sa stali skutočnosťou. Spravodajský dôstojník 509. bombardovacej skupiny vzdušných síl Roswell Army Air Field mal to šťastie a získal dostatok informácií o lietajúcom tanieri.“

image

Videl som telá mimozemšťanov, tvrdil poručík. Roswellský incident dodnes ľuďom nedá spávať.

Twitter/N8

V tej chvíli sa oči celého sveta upriamili na malé americké mestečko, avšak hneď na ďalší deň americká armáda svoje stanovisko zmenila, a teórie o UFO poprela.

Armáda neskôr vyhlásila, že nájdený objekt bol odpočúvací balón, ktorý mal slúžiť na získanie dôkazov o sovietskych jadrových testoch. Celé to malo fungovať ako tajný projekt. 

Poručík Haut bol muž, ktorý stál za pôvodnou tlačovou správou, ktorá oznamovala, že na príkaz veliteľa základne, plukovníka Williama Blancharda, bol nájdený lietajúci tanier.

Haut zomrel v decembri 2005 a na smrteľnej posteli podpísal zapečatené miestoprísažné vyhlásenie, v ktorom uviedol viac podrobností o „lietajúcom tanieri, troskách, telách a údajnom zatajovaní“. Rozhovor aj čestné vyhlásenie mohli byť zverejnené až po jeho smrti.

image

Walter Haut v roku 1947.

Wikipedia/Roswell Army Air Field

Videl som telá mimozemšťanov, tvrdil poručík

Tieto informácie priniesli v celej kauze zásadný zvrat. Vo vyhlásení totiž Haut tvrdí, že armádna správa o odpočúvacom balóne bolo len krycím manévrom, a že skutočný objekt nájdený armádou bol uložený v hangári základne.

Walter Haut opisuje, že to, čo videl, bol nielen lietajúci tanier, ale aj mimozemské telá. Na základni sa údajne stretol s plukovníkom Williamom Blanchardom a generálom Rogerom Rameym.

„Otec v podstate povedal áno, videl telá, áno, videl vesmírne plavidlo a oveľa viac,“ povedala Hautova dcéra Julie Shuster pre austrálsky web SBS. „Raz som sa ho spýtala na veľkosť plavidla a on povedal, že malo asi 5 metrov.“

Haut tvrdí, že na zhromaždení prechádzali kusy trosiek, ale nikto nedokázal identifikovať materiál, z ktorého boli vyrobené. 

Uvádza tiež, že tlačová správa bola zverejnená, pretože obyvatelia Roswellu už vedeli o mieste havárie, avšak v skutočnosti existovalo druhé miesto, kde bolo nájdených ešte viac trosiek.

image

Videl som telá mimozemšťanov, tvrdil poručík. Roswellský incident dodnes ľuďom nedá spávať.

Unsplash/Stephen Leonardi

Tvrdí, že tlačová správa mala za cieľ odvrátiť záujem verejnosti od druhého a dôležitejšieho miesta. Spomenul upratovanie, ktoré prebiehalo niekoľko mesiacov a zahŕňalo vojenský personál, ktorý hľadal na oboch miestach havárie nejaké ďalšie zvyšky trosiek. 

Počas tohto pátrania boli údajne vymazané akékoľvek známky nezvyčajnej aktivity, aby sa zakrylo, čo sa skutočne stalo. Haut tiež v čestnom vyhlásení spomína, ako ho vzali do jedného z hangárov v Roswell s názvom Building 84, kde videl údajné UFO. 

Opisuje ho ako kovový predmet v tvare vajíčka s dĺžkou približne troch až päť metrov a šírkou približne dva metre. Tvrdil, že dve telá boli na podlahe čiastočne zakryté a boli asi meter a pol vysoké, pričom mali veľké hlavy. 

„Som presvedčený, že to, čo som na vlastné oči videl, bol nejaký druh vesmírneho plavidla a jeho posádky,“ uzatvára vyhlásenie Haut.

Vedci sú skeptickí

To, či Haut vo svojom vyhlásení naozaj uviedol pravdivé informácie o incidente, sa však už nedozvieme. Mnohí vedci sa k jeho verzii príbehu totiž stavajú skepticky.

„Roswellský incident je najslávnejším, najdôkladnejšie preskúmaným a najprecíznejšie vyvráteným tvrdením o UFO na svete,“ tvrdí napríklad známy vedec BD Gildenberg.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 10:58