Poľské mníšky týrali deti s autizmom, kauza otriasa krajinou.Pexels/RODNAE
StoryEditor

Škandál v cirkvi: Mníšky mali týrať, surovo biť aj priväzovať deti s autizmom k posteliam

kov21.06.2022., 12:00h

Šokujúci príbeh sa dostal na svetlo sveta po tom, čo sa bývalí pracovníci domova sociálnych služieb a rodičia detí, ktoré tam zostali, rozhodli verejne prehovoriť.

Lajkuj Brainee.sk na

Poľskom otriasa škandál. Tamojšia prokuratúra obvinila dve mníšky, ktoré pracovali v domove sociálnych služieb po tom, čo novinári zverejnili zábery rozsiahleho zneužívania postihnutých detí v zariadení v Jordanówe, meste s 5000 obyvateľmi na juhu Poľska.

Bitka a zatváranie do klietok

Mníšky mali deti s autizmom priväzovať k posteliam, zatvárať ich do klietok, denne ich biť mopom alebo ich nechávať hodiny ležať vo výkaloch, píše poľský web Wirtualna Polska.

{embed_photo}40329{/embed_photo}

Mníšky a niektoré laické opatrovateľky vraj oslovovali žiakov vetami ako „tvoja matka je šľapka“ a „ak si zlý, dostaneš kurva výprask“.

{article}74108{/article}

Šokujúci príbeh sa dostal na svetlo sveta po tom, čo sa bývalí pracovníci domova sociálnych služieb a rodičia detí, ktoré tam zostali, rozhodli verejne prehovoriť. Poslednou kvapkou k ich rozhodnutiu údajne bola bitka 13-ročného dievčaťa, ktorú mala surovo napadnúť mníška.

„Dve mníšky, Alberta a Teresa, v tom vynikali, ale deti bila aj riaditeľka ústavu, sestra Bronislawa. Mlátili ich hlava nehlava, často násadou od mopu, fackovanie bolo na dennom poriadku, rovnako tak kopance. Deťom často tiekla krv,“ podotkla jedna z trojice opatrovateliek, ktoré si priala vystupovať ako Monika, píše portál iDNES.cz.

Obvinenia

Sestra Alberta – vlastným menom Bożena K. bola obvinená zo zneužívania najmenej jedného dievčaťa a porušenia telesnej integrity iného dieťaťa. Web Wirtualna Polska uvádza, že čoskoro môžu pribudnúť aj ďalšie obvinenia. Obvinená je taktiež sestra Tereza.

{embed_photo}40332{/embed_photo}

Riaditeľka opatrovateľského domu sestra Bronisława bola zase obvinená z marenia vyšetrovania. Obe mníšky vinu popierajú.

Proti trojici obvinených sa už zaviedli preventívne opatrenia. Nesmú kontaktovať poškodených, iných opatrovateľov a zamestnancov domova. Majú tiež zakázaný vstup do zariadenia alebo priblíženie sa k nemu na 50 metrov. Sestre Alberte navyše nebude dovolené pracovať s deťmi.

Poľský splnomocnenec pre ľudské práva Marcin Wiącek vydal vyhlásenie, v ktorom vyzýva provinčné orgány, aby prijali opatrenia na dohľad nad opatrovateľským domom. Námestník ministra spravodlivosti Michał Woś pre Wirtualna Polska povedal, že jeho rezort bude „všetko pozorne kontrolovať“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 04:18