Hasiace vrtuľníky.Twitter/hzs Ústeckého Kraje/
StoryEditor

Veľké požiare v Českom Švajčiarsku. Žiadajú na pomoc slovenské vrtuľníky na hasenie

TASR26.07.2022., 13:05h

Česká republika požiadala Slovensko o pomoc pri hasení požiaru v národnom parku České Švajčiarsko. Aktuálne tam zasahuje viac ako 400 hasičov.

Lajkuj Brainee.sk na

Česká republika priamo oslovila Slovensko s požiadavkou o poskytnutie hasiacich vrtuľníkov. Uviedol to v utorok český minister vnútra Vít Rakušan, informuje Česká televízia.

Tie však musia podľa Rakušana prejsť rýchlou údržbou predtým, než bude technika opäť nasadená do akcie, keďže slovenskí hasiči sa v pondelok vrátili z misie v Slovinsku. Česká republika taktiež požiadala o medzinárodnú pomoc v podobe vrtuľníkov a hasiacich lietadiel Canadair. Poskytnutie pomoci už prisľúbilo Poľsko.

Hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová pre TASR potvrdila, že rezort vnútra je pripravený pomôcť akejkoľvek krajine vrátane Českej republiky, keď mu to umožní aktuálna situácia. Rezort pripomína, že požiare trápia aj Slovensko a hasiči spolu s dobrovoľníkmi a dostupnou technikou zasahujú v horiacich terénoch.

Požiar v Českom Švajčiarsku, ktorý vznikol v nedeľu 24. júla, aktuálne hasí vyše 400 hasičov. České ministerstvo vnútra dokonca vyzvalo cez Twitter ľudí, aby do oblasti nejazdili. 

image

Našu planétu si nezaslúžime. Počas rekordných horúčav prišla správa, že odlesňovanie v Amazónii dosiahlo rekord

Aktuálne podľa Českej televízie horí na 30 hektároch plochy. V noci sa pre silný vietor požiar rozšíril aj do obce Mezná, kde horelo asi osem domov a približne 50 ľudí museli evakuovať. „Nechajte v Hřensku pracovať hasičov a ďalšie zložky integrovaného záchranného systému. Zostaňte radšej doma,“ vyzval ľudí rezort vnútra.

Podľa námestníka pre Integrovaný záchranný systém Hasičského záchranného zboru Ústianskeho kraja Martina Laníčka je teraz ťažké predpokladať, ako dlho bude trvať, kým požiar uhasia. „Závisí od počasia, či prídu nejaké dažďové zrážky, ako bude prúdiť vietor a v akej intenzite,“ uviedol Laníček.

Dym z požiaru v národnom parku je od rána cítiť desiatky kilometrov ďaleko. „Ak ste sa zobudili s pocitom, že niekde blízko horí, nie ste sami. Dym z horiaceho Hřenska zahalil veľkú časť Česka. Buďte pokojní, zatvorte okná, naši hasiči sa snažia,“ napísal na Twitteri český minister vnútra Vít Rakušan.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:09