Benedikt XIV.Wikipedia/Sergey Kozhukhov
StoryEditor

Zomrel emertiný pápež Benedikt XVI. Bol prvým po šiestich storočiach, ktorý dobrovoľne odstúpil z funkcie

Miroslav KamodyTASR31.12.2022., 10:49h

V detstve bol zapísaný v Hitlerjugend, počas druhej svetovej vojny ako Nemec bránil rováreň BMW pri Mníchove. Bol odporcom fašizmu a po vojne nastúpil do seminára. Vo veku 95 rokov zomrel emeritný pápež Benedikt XVI.

Lajkuj Brainee.sk na

Emeritný pápež Benedikt XVI., občianskym menom Joseph Ratzinger, zomrel vo veku 95 rokov vo Vatikáne. Bol 265. pápežom Katolíckej cirkvi, prvým nemeckým pápežom od roku 1523 (po Hadriánovi VI.) a prvým pápežom od roku 1294 (po Celestínovi V.), ktorý dobrovoľne abdikoval.

Vatikán ešte v stredu (28. decembra) potvrdil, že zdravotný stav emeritného pápeža Benedikta XVI. sa v posledných hodinách zhoršil. Navštívil ho aj pápež František. 

image

Pápež s jasnou výzvou pre ľudí: Cez Vianoce utrácajte menej, peniaze radšej darujte Ukrajincom

„Môžem potvrdiť, že v posledných hodinách došlo k zhoršeniu (zdravotného stavu) v dôsledku pokročilého veku,” uviedol hovorca Vatikánu Matteo Bruni. Dodal ešte, že stav 95-ročného Benedikta XVI. bol pod kontrolou a mal neustálu lekársku starostlivosť.

Dobrovoľný odchod

Pápež František následne oznámil, že jeho predchodca je „veľmi chorý”, a vyzval veriacich, aby sa zaňho modlili. „Chcel by som vás všetkých požiadať, aby ste sa osobitne pomodlili za emeritného pápeža Benedikta... Aby ste naňho pamätali, pretože je veľmi chorý, a prosili Pána, aby ho utešil a podporil,” povedal František na generálnej audiencii vo Vatikáne.

Františkov predchodca Benedikt XVI. ako prvý pápež po šiestich storočiach v roku 2013 dobrovoľne odstúpil z funkcie. Vtedy 85-ročný Benedikt svoju abdikáciu odôvodnil pokročilým vekom a tým, že už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie povinností najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi. Do svojej smrti žil v ústraní vo Vatikáne.

image

Pápež František s emeritným pápežom Benediktom XVI.

TASR/L‘Osservatore Romano/Pool Photo via AP

Nacistické detstvo

Ratzinger sa narodil v Marktl am Inn v nemeckom Bavorsku ako syn policajta, jeho matka pochádzala z Južného Tirolska. Mal súrodencov Máriu a Georga, spoločne vyrastali v hlboko veriacej rodine.

V roku 1941 bol Ratzinger, ako všetci štrnásťroční chlapci, zapísaný do Hitlerjugend. Ako nepríliš nadšený člen odmietal chodiť na schôdze. Jeho otec bol nepriateľ fašizmu, a jeden z jeho bratrancov, štrnásťročný chlapec s Downovým syndrómom, bol v roku 1941 zavraždený režimom v rámci kampane eugeniky.

V roku 1943 bol ako šestnásťročný so zvyškom svojej triedy vycvičený za pomocníka obsluhy protilietadlového kanónu a nasadený na ochranu továrne BMW mimo Mníchov. Neskôr trénoval v pešom pluku a pre chorobu sa vyhol ďalším prísnym vojenským povinnostiam.

image

Vatikán po miliónových škandáloch mení finančnú stratégiu. Zakázal si investovanie do porna a zbraní

Cesta k pápežskému stolcu 

Keď sa už približovali spojenecké vojská v roku 1945 a jeho jednotka sa rozpadla, vrátil sa domov do Traunsteinu. V ich dome si americkí vojaci zriadili veliteľstvo. Ako vojaka ho poslali do zajateckého tábora, odkiaľ bol o niekoľko mesiacov na konci vojny prepustený. V novembri toho roku spoločne so svojím bratom Georgom znovu vstúpil do seminára.

Joseph Ratzinger bol zvolený za pápeža vo veku 78 rokov. Jeho voľba bola neobyčajne rýchla a presvedčivá. Zvolený bol už po štvrtom hlasovaní a to presvedčivou väčšinou 100 z celkového počtu 115 hlasov. Od pápeža Klementa XII. zvoleného v roku 1730 zasadol na pápežský stolec ako najstarší.

image

Benedikt XIV.

TASR/Michal Svítok

Na verejnom konzistóriu vo Vatikáne, konanom 11. februára 2013, v prejave kardinálom oznámil, že po dlhom uvažovaní sa rozhodol vzdať svojho úradu. Ako hlavný dôvod uviedol, že vzhľadom na svoj vek nemá dosť síl na riadne vykonávanie úradu. Svojím rozhodnutím vtedy prekvapil i svojich najbližších spolupracovníkov.

Politici reagujú na odchod pápeža

Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger poďakoval emeritnému pápežovi Benediktovi XVI., ktorý zomrel v sobotu, za jeho službu a obetu cirkvi. Uviedol to na svojom profile na sociálnej sieti.

„Na zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. budeme spomínať ako na človeka silnej viery,” napísala prezidentka Zuzana Čaputová na Facebook-u. Pripomenula, že „i keď počas svojho pontifikátu nenavštívil Slovensko, v roku 1992 ešte ako kardinál odslúžil svätú omšu v bratislavskom Dóme sv. Martina.”

V Benediktovi XVI. strácame významného teológa a dôležitú duchovnú osobnosť katolíkov na celom svete, dodala prezidentka. 

Britský premiér Rishi Sunak, nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu vyjadrili sústrasť v spojitosti so smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI. TASR informácie prevzala z agentúr AFP a DPA.

„So zármutkom som sa dozvedel o smrti emeritného pápeža Benedikta XVI.,” napísal na Twitteri Sunak. „Bol to veľký teológ, ktorého návšteva v Spojenom kráľovstve v roku 2010 bola historickou chvíľou pre katolíkov aj nekatolíkov v našej krajine,” dodal.

 

Scholz uviedol, že smrťou emeritného pápeža svet stratil múdreho teológa. Benedikt XVI. bol podľa neho ako „nemecký” pápež osobitným cirkevným vodcom pre mnohých, a to nielen v Nemecku.

Macron vyzdvihol úsilie Benedikta XVI. o dosiahnutie prívetivejšieho sveta. „Vo svojich myšlienkach som s katolíkmi vo Francúzsku a vo svete, ktorí trúchlia nad odchodom jeho svätosti Benedikta XVI., ktorý sa dušou aj inteligenciou usiloval o bratskejší svet,” napísal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 07:43