Bezpilotné lietadlo plné výbušnin spadlo v blízkosti továrne, ktorú mal navštíviť ruský prezidentTwitter/smartuacat/
StoryEditor

Atentát na Putina. Bezpilotné lietadlo plné výbušnin spadlo v blízkosti továrne, ktorú mal navštíviť ruský prezident

iDnes.czČTK27.04.2023., 13:00h

Ukrajinci sa pokúsili zabiť ruského prezidenta Vladimíra Putina s pomocou bezpilotného lietadla naloženého výbušninou.

Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajinský dron UJ-22 podľa zistení Bildu odštartoval v nedeľu večer s cieľom zasiahnuť ruského prezidenta pri návšteve priemyselnej zóny Rudňovo v Moskovskej oblasti, ktorá je od Ukrajiny vzdialená zhruba 500 kilometrov.

„Minulý týždeň naši spravodajcovia dostali informácie o Putinovej ceste do priemyselného parku v Rudňove. V súlade s tým vzlietol náš dron kamikadze, preletel všetkými prostriedkami protivzdušnej obrany Ruskej federácie a zrútil sa neďaleko priemyselného parku,“ citoval Bild analytika Jurija Romanenka, ktorý má blízko k ukrajinským tajným službám.

Rusi útok potvrdili

Ruské médiá v tento deň skutočne informovali o tom, že ukrajinský dron UJ-22 sa zrútil pri dedine Vorovskogo, ktorá sa nachádza asi 20 kilometrov východne od priemyselnej zóny Rudňovo. V bezpilotnom lietadle potom bolo objavených 17 kilogramov trhaviny C4. Agentúra TASS v utorok uviedla, že v okolí Moskvy boli nájdené tri zrútené bezpilotné lietadlá – kvadroptéry – vybavené kamerami a bez rozpoznávacích znakov.

image

ukrajinský dron UJ-22 sa zrútil pri dedine Vorovskogo, ktorá sa nachádza asi 20 kilometrov východne od priemyselnej zóny Rudňovo.

Twitter/ The News Department/

Jeden z týchto dronov sa podľa nej nachádzal neďaleko miesta, kde bolo v nedeľu nájdené ukrajinské bezpilotné lietadlo s výbušninami. Ruské bezpečnostné zložky pracujú s hypotézou, že tieto drony mohli navádzať bezpilotné lietadlo s trhavinou.

Novinár blízky Putinovi Pavel Zarubin v nedeľu bez bližšieho časového upresnenia uviedol, že prezident plánuje „návštevu priemyselného parku v Moskve“.

Nie je jasné, či chcel ruský vodca skutočne park navštíviť už v nedeľu, na miesto každopádne tento deň neprišiel. Kremeľ teraz oznámil, že prezidentská návšteva technologického parku, kde sa majú vyrábať ruské bezpilotné lietadlá, sa uskutoční vo štvrtok.

Ukrajina sa o útoky snažila už skôr

„Je jasné, že presný úder na hlavu ruského štátu pomocou dronu kamikadze je takmer neuskutočniteľná akcia. Ale už samotná skutočnosť, že sa taký dron prederie až na miesto, ktoré sa Putin chystá navštíviť, je pre ruského diktátora políčkom,“ povedal denníku v Nemecku žijúci politológ ruského pôvodu Sergej Sumlennyj.

image

Zverejnili platy ukrajinských vojakov. Na frontovej línii mesačne zarobia 2 500 eur, základný plat však nie je ani 500

Denník The Washington Post začiatkom týždňa s odvolaním sa na uniknuté dokumenty amerických tajných služieb uviedol, že vedenie ukrajinskej vojenskej rozviedky pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu plánovalo vykonať zásadné útoky vo vnútri Ruska. Američania, ktorí tajne sledovali ukrajinské plány, podľa denníka nakoniec útok Kyjevu vyhovorili v obave z možnej agresívnej reakcie zo strany Kremľa.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:53