Protesty v ArizoneReuters/Rebecca Noble
StoryEditor

Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov

ČTK11.04.2024., 10:30h

Arizona môže vymáhať zákaz potratov z roku 1864, teda z doby, keď ešte nebola štátom USA, rozhodol tunajší najvyšší súd.

Lajkuj Brainee.sk na

Takýto vývoj by v juhozápadnom regióne prakticky skoncoval s možnosťou umelo ukončiť tehotenstvo, súčasné vedenie štátu z radov Demokratickej strany však reštrikcie vymáhať nechce, uvádzajú americké médiá. Verdikt by mohol z potratov urobiť kľúčovú tému novembrových volieb v Arizone, ktorá je považovaná za jeden z rozhodujúcich štátov pre voľbu prezidenta.

Zákon starý 160 rokov, ktorý rozhodnutie najvyššieho súdu oživilo, stanovuje až päťročné väzenie pre kohokoľvek, kto pomôže s umelým ukončením tehotenstva. Neobsahuje žiadne výnimky pre obete znásilnenia a interrupcie umožňuje len v prípadoch, keď je ohrozený život matky.

image

Presvedč znásilnenú ženu, aby išla na potrat či Boh lieči homosexualitu. Toto sa učia poľskí šiestaci

Zákon prijali ešte pred tým, ako sa štát stal súčasťou USA

Opatrenie prijalo regionálne zákonodarné zhromaždenie skoro 50 rokov predtým, ako sa Arizona stala štátom USA, a najvyšší súd sa zaoberal otázkou, či môže ďalej platiť. O veci rozhodovala šestica sudcov vymenovaná Republikánskou stranou a pomerom štyroch hlasov ku dvom dala zákazu zelenú. Podľa listu Arizona Republic verdikt stanovuje, že vymáhanie sa môže začať o 14 dní.

Doteraz v Arizone platil zákaz potratov po 15. týždni tehotenstva. Obmedzenie vstúpilo do platnosti v nadväznosti na predvlaňajšie rozhodnutie federálneho najvyššieho súdu, ktoré eliminovalo právo na interrupciu približne do 24. týždňa vytvorené precedenčným verdiktom z roku 1973. Mnohé štáty s republikánskym vedením odvtedy zaviedli aj tvrdšie obmedzenia vrátane zákonov zakazujúcich takmer všetky potraty.

Od začiatku minulého roka je však guvernérkou Arizony demokratka Katie Hobbsová a jej generálna prokurátorka Kris Mayesová sľubuje, že lekári za interrupcie stíhaní nebudú. Podľa Arizona Republic by jej stanovisko teraz mohli napadnúť okresní prokurátori.

image

Protesty v Arizone

Reuters/Rebecca Noble

Hlavná téma kampane

Tak či onak vývoj stavia potraty do popredia miestnej kampane pred novembrovými voľbami, napísala agentúra AP. V Arizone sa aktivisti snažia dostať na hlasovací lístok otázku o ochrane prístupu k potratom a dnešný verdikt môže ich iniciatíve pomôcť. Ak by nakoniec uspela, konanie referenda môže ovplyvniť aj ďalšie voľby v štáte, vrátane tých prezidentských.

Arizona je pritom považovaná za jeden z hŕstky štátov, ktoré budú v prezidentskej voľbe rozhodujúce. V boji o Biely dom proti sebe s najväčšou pravdepodobnosťou stanú súčasný prezident Joe Biden a jeho republikánsky predchodca Donald Trump. Demokrat Biden v kampani presadzuje obnovenie celoamerického práva na potrat, zatiaľ čo Trump odmieta zaujať jasné stanovisko po tom, čo personálnymi zmenami na najvyššom súde pomohol zvráteniu precedensu z roku 1973.

image

Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole

Väčšina je za potraty

Prieskumy aj výsledky hlasovania vypovedajú o tom, že väčšina Američanov je v tejto otázke na strane demokratov. V roku 2022 v sondáži pre AP uviedlo 61 percent opýtaných voličov v Arizone, že potraty by mali byť vždy alebo vo väčšine prípadov povolené, zatiaľ čo len šesť percent respondentov podporilo úplný zákaz.

Biden svoje stanovisko zopakoval aj vo vyhlásení vydanom bezprostredne po oznámení arizonského verdiktu. "Toto rozhodnutie je výsledkom extrémnej agendy republikánskych zvolených činiteľov, ktorí sú odhodlaní pripraviť ženy o ich slobodu," uviedol.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 10:09