Prvé zábery z dronu od havárie odhaľujú roztavený jadrový reaktor s rádioaktívnym palivom.X/Sulsitodisimone/
StoryEditor

FOTO Vo vnútri Fukušimy. Prvé zábery z dronu od havárie odhaľujú roztavený jadrový reaktor s rádioaktívnym palivom

Michal Čiernik21.03.2024., 10:30h

Strašidelné nové zábery z dronu, po prvý raz odhalili rozsah škôd na jadrovej elektrárni Fukušima, 13 rokov od zničujúceho zemetrasenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Správcovia elektrárne, Tokyo Electric Power Company Holdings, alebo TEPCO, zverejnili 12 fotografií interiéru elektrárne, čo sú vôbec prvé snímky zvnútra hlavnej časti. Snímky zaznamenávajú konkrétne vnútro hrubej betónovej konštrukcie, takzvaného kontajnmentu, oblasti priamo pod jadrom reaktoru, ktorá bola najťažšie zasiahnutá.

image

Zaznamenali rádioaktívneho hybridného diviaka. Vynoril sa z pustatiny vo Fukušime

Farebné snímky vo vysokom rozlíšení zachytené dronmi zobrazujú hnedé predmety rôznych tvarov a veľkostí visiace z rôznych miest reaktora. Predstavitelia TEPCO podľa Dialy Mail uviedli, že zo záberov nedokázali zistiť, či visiace časti boli roztaveným palivom alebo roztaveným zariadením bez získania ďalších údajov o úrovni radiácie. Drony totiž neniesli dozimetre na meranie žiarenia, pretože museli byť ľahké a manévrovateľné. 

Stovky ton jadrového paliva

Vo vnútri troch poškodených reaktorov zostáva asi 880 ton vysoko rádioaktívneho roztaveného jadrového paliva. 

TEPCO sa pokúša dozvedieť viac o jeho umiestnení a stave, aby sa uľahčilo jeho odstránenie, aby bolo možné závod vyradiť z prevádzky. „Informácie zo sondy by mohli pomôcť pri budúcom vyšetrovaní roztavených trosiek, ktoré sú kľúčové pre vývoj technológií a robotov na ich odstránenie,“ uviedli vedci.

Tento neľahký proces vyraďovania z prevádzky však už roky odďaľujú technické prekážky a nedostatok údajov.

Tragické zemetrasenie

Katastrofa vo Fukušime bola jedným z najničivejších jadrových nešťastí na svete. Začalo rekordným zemetrasením s magnitúdou 9,0 pri východnom pobreží Japonska. Išlo o jedno z najsilnejších, aké kedy Japonsko zaznamenalo. 

Zemetrasenie bolo také silné, že vychýlilo Zem z jej osi a vyvolalo mohutnú vlnu cunami, ktorá sa prehnala nad hlavným japonským ostrovom Honšú.

image

Vlna, ktorá miestami dosahoval výšku až 40 metrov ľahko prekonala pobrežnú obranu Fukušimy a zaplavila reaktor, čo spôsobilo jeho roztavenie.

/Tasr

Následná skaza spôsobená cunami zabila takmer 20-tisíc ľudí. Vlna, ktorá miestami dosahoval výšku až 40 metrov ľahko prekonala pobrežnú obranu Fukušimy a zaplavila reaktor, čo spôsobilo jeho roztavenie. Keďže zo závodu unikalo stále viac radiácie, z okolia elektrárne bolo evakuovaných viac ako 150-tisíc ľudí. Japonské úrady sa domnievajú, že dekontaminácia oblasti bude trvať až 40 rokov. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. apríl 2024 21:04