HackerFreepik
StoryEditor

Rusko je na čele rebríčka hrozieb kybernetických zločinov. Umiestnili sa však aj dve susedné krajiny Slovenska

Miroslav Kamody13.04.2024., 12:00h

Najväčšiu hrozbu pre kybernetickú bezpečnosť predstavuje Rusko. Ktoré ďalšie krajiny sa dostali na zoznam?

Lajkuj Brainee.sk na

Rusko sa dostalo na prvé miesto v rebríčku svetového indexu počítačovej kriminality, pričom Ukrajina a Čína sú na druhom a treťom mieste. Ako píše portál Metro, World Cybercrime Index (WCI) boduje a zoraďuje štáty, kde sú počítačoví zločinci najaktívnejší.

Nový index ukazuje, že v relatívne malom počte krajín sa nachádzajú najväčšie hrozby kyberzločinu. Rusko dostalo skóre WCI 58,39, zatiaľ čo Ukrajina, druhá najväčšia hrozba, získala skóre 36,44. Čína nasledovala s hodnotou 27,86 a USA 25,01. Nigéria dosiahla skóre 21,28, následne skóre rapídne kleslo, pričom Spojené kráľovstvo má skóre 9,01 a India je desiata s hodnotou 6,13.

image

Do Microsoftu sa nabúrali ruskí hackeri. Ukradli účty vedeniu firmy, zamestnancom aj právnikom

Tvorcovia indexu dúfajú, že ho možno použiť ako referenciu pre verejný a súkromný sektor na lepšie zamerania svojich zdrojov na krajiny, v ktorých žijú hlavní páchatelia počítačovej kriminality.

Pomoc v boji proti narastajúcej hrozbe

Spoluautorka Miranda Bruce z Oxfordskej univerzity vysvetlila, čo chce index kyberzločinu dosiahnuť: „Výskum, ktorý je základom indexu, pomôže odstrániť závoj anonymity okolo páchateľov kyberzločinu a dúfame, že pomôže bojovať proti rastúcej hrozbe počítačovej kriminality založenej na zisku.”

Dodala, že teraz hlbšie rozumieme geografii počítačovej kriminality a tomu, ako sa rôzne krajiny špecializujú na rôzne typy počítačovej kriminality. „Pokračovaním v zhromažďovaní týchto údajov budeme môcť monitorovať vznik akýchkoľvek nových hotspotov a je možné, že v rizikových krajinách bude možné včas zasiahnuť ešte predtým, než sa rozvinie vážny problém počítačovej kriminality.“

image

Hacker

Reuters/Steve Marcus

Index publikovaný v magazíne PLOS One bol zostavený na základe prieskumu medzi 92 poprednými svetovými odborníkmi na počítačovú kriminalitu, ktorí sa podieľajú na zhromažďovaní informácií o počítačovej kriminalite a jej vyšetrovaní. Odborníkov požiadali, aby zoradili päť hlavných kategórii a následne uviedli krajiny, ktoré považujú za najvýznamnejšie zdroje každej z nich.

Dvaja susedia Slovenska

Kategórie sú nasledovné - technické produkty/služby (napr. kódovanie škodlivého softvéru, prístup k napadnutým systémom), útoky a vydieranie, krádež údajov/identity, podvody a krádež/pranie špinavých peňazí.

Spoluautor Dr Jonathan Lusthaus, docent na Oxfordskej univerzite, vysvetlil, ako je počítačová kriminalita do značnej miery neviditeľným fenoménom, pretože páchatelia často maskujú svoje fyzické umiestnenie skrývaním sa za falošné profily a technické ochrany.

image

Svet sa konečne dozvedel, ako sa hackerovi podarilo vykradnúť zábery GTA 6. Použil techniku za pár desiatok eur

„Kvôli nezákonnej a anonymnej povahe ich aktivít nie je možné kyberzločincov ľahko odhaliť alebo ich spoľahlivo preskúmať,“ povedal. Zaujímavosťou je, že v rebríčku sa umiestnili hneď dve krajiny susediace so Slovenskom. Okrem spomínanej Ukrajiny je v ňom aj Poľsko, nachádza sa však až štvrté od konca. Celý rebríček nájdeš nižšie:

  1. Rusko (skóre WCI: 58,39)
  2. Ukrajina (36,44)
  3. Čína (27,86)
  4. USA (25,01)
  5. Nigéria (21,28)
  6. Rumunsko (14,83)
  7. Severná Kórea (10,61)
  8. Spojené kráľovstvo (9,01)
  9. Brazília (8,93)
  10. India (6,13)
  11. Irán (4,78)
  12. Bielorusko (3,87)
  13. Ghana (3,58)
  14. Južná Afrika (2,58)
  15. Moldavsko (2,57)
  16. Izrael (2,51)
  17. Poľsko (2,22)
  18. Nemecko (2,17)
  19. Holandsko (1,92)
  20. Lotyšsko (1,68)
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 04:52