Komáre majú iný čuch ako väčšina živočíchov.Unsplash.com/ekamelev/
StoryEditor

Prečo nás komáre dokážu tak rýchlo vycítiť? Vedci konečne poznajú odpoveď, no nebude sa ti páčiť

Michal Čiernik31.08.2022., 11:00h

Nová štúdia vedená výskumníkmi z Bostonskej univerzity a Rockefellerovej univerzity vysvetľuje, prečo nás komáre dokážu vždy tak perfektne nájsť.

Lajkuj Brainee.sk na

Meg Younger so svojím tímom zisťujú, ako komáre používajú svoj čuch na to, aby nás sledovali. Ich cieľom je ich lepšie pochopiť, aby sme ich dokázali efektívnejšie odpudzovať. V novom článku publikovanom v Cell, Younger a jej kolegovia opisujú jedinečný a predtým neznámy spôsob, akým komáre Aedes aegypti spracovávajú pach na biologickej úrovni.

Komáre rodu Aedes aegypti bežne obývajú teplé tropické podnebie a sú známe prenášaním vírusových chorôb, ako napríklad horúčky dengue. V posledných rokoch ich však kvôli globálnemu otepľovaniu bolo možné spozorovať mimo tropického podnebia, čo podnietilo vedcov konať. „Toto je jeden z dôvodov, prečo bude táto práca čoraz dôležitejšia,“ hovorí Younger v článku pre Bostonskú univerzitu.

image

V dôsledku klimatickej zmeny komáre prenášajúce vírusy migrujú do celého sveta.

Flickr.com/sinu Kumar/

Komáre dokážu vycítiť pot a CO 2

Ako uvádza SciencAalert, komáre dokážu vnímať CO2 alebo pot , ktorý sa vychádza z ľudí, pomocou jedinečných chemoreceptorov v ich tykadlách a čeľustnej kosti. Podľa štúdie má práve spomínaný druh komára však úplne odlišný spôsob organizácie svojho čuchového systému v porovnaní s väčšinou zvierat.

image

Halucinácie, žltá zimnica či smrť. Pozor na uštipnutie týmito zvieratami, môže byť extrémne nebezpečné

„Základným princípom čuchu je, že zmyslové neuróny v našom nose exprimujú jeden typ čuchového receptora,“ ​ hovorí Younger. To znamená, že k jednému receptoru prislúcha jeden neurón. Podľa zistení štúdie je čuchový systém komárov Aedes aegypti organizovaný veľmi odlišne. Má viaceré zmyslové receptory umiestnené v jednom neuróne, čo je proces nazývaný koexpresia génov. 

Tento jedinečne špecializovaný čuchový systém by mohol pomôcť vysvetliť, prečo sú komáre také dobré pri vyňuchaní ľudí. „Je to šokujúco zvláštne,“ ​hovorí vedkyňa, ktorá si pôvodne myslela, že jej pohľad do senzorických neurónov komárov dokáže, že vyzerá ako každý iný čuchový systém. „Nie je to to, čo sme očakávali,“ hovorí.  

image

Scenáre, ktoré si videl len v zlých filmoch, sa stávajú realitou. Vedci vytvárajú z mŕtvych pavúkov funkčných robotov

 

Minulé výskumy zistili, že ani eliminácia celých receptorov v komároch, ktoré sa používajú na dekódovanie oxidu uhličitého, hlavného chemického podnetu, ktorý používajú na lov ľudí, im nebráni pri hľadaní svojich obetí. Najnovšia štúdia môže naznačovať jeden dôvod prečo.

Pre svoj výskum vyvinuli svietiacich komárov

Vo svojom laboratóriu Younger chová komáre v inkubátoroch a používa moderné genetické nástroje na pochopenie čuchu spôsobmi, ktoré pred desiatimi rokmi neboli možné. Pre túto štúdiu vedci vyvinuli komáre, ktoré sa rozsvietili pod mikroskopom, keď boli vystavené určitým pachom.

Ako reakciu na rôzne vône vypustili komáre fluorescenčné proteíny, ktoré žiaria pod mikroskopom. Vedci na to použili technológiu CRISPR, čo je genetický nástroj vytvorený na úpravu DNA v živých organizmoch.

image

Pri liečbe rakoviny môže pomôcť nečakaný živočích. Má schopnosti skôr odhaliť rakovinové bunky

Dlhodobým cieľom je vynájsť nové vylepšené repelenty, ktoré sú pre komáre príťažlivejšie ako ľudská krv. „Keď sa dozvieme, ako je zápach zakódovaný v ich čuchovom systéme, môžeme vytvoriť zlúčeniny, ktoré sú efektívnejšie na základe ich biológie,“ ​ dodáva Younger.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 20:50