Freepik
StoryEditor

Vedci potvrdili to, čo sme si roky mysleli. Ľudský mozog sa skutočne zmenšuje, odhalili dôvod

kam21.11.2021., 15:00h
Ľudské mozgy sú menšie - čo to znamená pre svet a všeobecnú inteligenciu?
Lajkuj Brainee.sk na

Ak si si už niekedy povedal, že ľudstvo doslova stratilo rozum, nebol si až tak ďaleko od pravdy. JM Stibel, mozgový vedec z Los Angeles Natural History Museum a autor štúdie publikovanej v časopise Brain, Behavior and Evolution, hovorí, že veľkosť ľudských mozgov sa za posledných 50-tisíc rokov skutočne výrazne zmenšila. 

Štúdia hovorí, že veľkosť mozgu sa u moderných homo sapiens zmenšila o viac ako päť percent, informuje portál Futurism. Stibel tiež zistil, že veľkosť mozgu v porovnaní s našimi telami - proces známy ako encefalizácia - sa tiež znížila, a to najmä v dôsledku narastajúcej obezity.

Počítačová vizualizácia mozgu Unsplash/Fakurian Design™

​Problémy s hmotnosťou a obezita vo väčšine členských štátov Európskej únie rýchlo narastajú, pričom sa odhaduje, že v roku 2019 malo nadváhu 52,7 % dospelej populácie (vo veku 18 a viac rokov). Podiel mužov s nadváhou a obezitou na Slovensku je piaty najvyšší v EÚ, ženy sú na tom o poznanie lepšie (11. miesto).

Napriek tomu však štúdia poznamenáva, že miery „všeobecnej inteligencie a dosiahnutého vzdelania sa počas veľkej časti minulého storočia zvýšili“. Faktory životného prostredia, ako je zdravie, vzdelanie a technológie, mohli v skutočnosti vykompenzovať skutočnosť, že sa naše mozgy zmenšovali – alebo že objem mozgu nie je v silnej korelácii s inteligenciou.

​Treba poznamenať, že Stibel použil IQ ako mieru inteligencie. To má dlhú a špinavú históriu ako nástroj používaný na zbavenie volebného práva marginalizovaných komunít a bol tiež široko kritizovaný za zlučovanie rôznych typov inteligencie do jednej príliš zjednodušenej metriky. Stále sa však všeobecne považuje za štandardné kritérium na hodnotenie kognitívnych funkcií.

Stibel znepokojivo poukazuje na to, že „za posledných 30 rokov bol v mnohých častiach sveta zaznamenaný výrazný pokles IQ, pričom k najväčšiemu poklesu došlo v priemyselných krajinách“. To znamená, že environmentálne faktory nemusia byť schopné pomôcť zvýšiť alebo udržať našu úroveň inteligencie z dlhodobého hľadiska. A to už je niečo, čomu treba venovať zvýšenú pozornosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 05:53