Modré záblesky pred zemetrasením v MarokuTwitter/iamAkramPRO
StoryEditor

Zemetrasenia v Maroku sprevádzali záhadné modré záblesky. Mimozemšťania či predzvesť katastrofy? Odborníkov jav rozdeľuje

Klára PukovcováiDnes.cz11.09.2023., 14:00h

Chvíľu pred zemetrasením, ktoré v piatok zasiahlo Maroko, sa na oblohe objavilo záhadné modré svetlo. Zachytili ho používatelia sociálnych sietí. Podobný jav sa tento rok objavil aj pred zemetrasením v Turecku. Odborníci sa na jeho pôvode nezhodnú.

Lajkuj Brainee.sk na

Bádatelia si nad javom lámu hlavy už stovky rokov. Situáciu komplikuje fakt, že svetelné javy vyskytujúce sa pri zemetrasení môžu vyzerať vždy inak. To vyvoláva rôzne teórie. Niektorí tvrdia, že sa jedná o obyčajné blesky, iní vidia UFO alebo mimozemské zjavenia, uvádza web National Geographic.

Výskyt takýchto svetiel, ktorým sa hovorí „earthquake lights“ (EQL) siaha podľa odborníkov až do roku 1600, píše portál iDnes.

image

Viac ako dvetisíc mŕtvych. Toľko obetí si vyžiadalo zemetrasenie v Maroku, stovky ďalších bojujú o život

Odborníci sú opatrní

Americkí geológovia sa však k javu vyjadrujú opatrne. „Geofyzici sa líšia v názore na to, do akej miery jednotlivé hlásenia neobvyklého osvetlenia v blízkosti času a epicentra zemetrasenia skutočne predstavujú EQL,“ uvádza americká vedeckovýskumná vládna agentúra USGS.

Niektorí vedci svetelné efekty pripisujú zemetraseniu, iní pochybujú. Hlásenia o EQL totiž niekedy súvisia s elektrickým oblúkom z chvejúceho sa elektrického vedenia.

Batéria v zemskej kôre

Svetlá zapríčinené zemetrasením sú podľa bádateľov spôsobené elektrickými nábojmi, ktoré sa aktivujú v niektorých typoch hornín počas seizmickej aktivity. „Ako by ste zapli batériu v zemskej kôre,“ opisujú s tým, že sa častejšie objavujú pred alebo pri zemetrasení, nie po.

Piatkové zemetrasenie v Maroku malo silu 6,8, bolo najsilnejšie, aké severoafrická krajina zažila za posledných 100 rokov. Zem zasiahlo v piatok večer a podľa doterajších údajov v jeho dôsledku zomrelo najmenej 2 497, uviedla agentúra Reuters.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 11:38