Natalia Kyrkach-Antonenko so svojim manželom Vitaliiom.X/Ukrinform/
StoryEditor

Na Ukrajine schválili prelomový zákon. Vojaci sa budú môcť stať otcami aj po svojej smrti

Michal Čiernik19.02.2024., 15:30h

Ukrajinskí vojaci budú môcť mať deti aj po smrti. Môže za to nový zákon, ktorý umožňuje použiť ich zmrazené spermie, aj keď padnú na fronte.

Lajkuj Brainee.sk na

Natalia Kyrkach-Antonenko so svojim manželom Vitaliyom chceli od začiatku veľkú rodinu. Ruská invázia v roku 2022 im však tieto plány prekazila a zobrala Vitaliyho na front. Rozhodli sa preto jeho spermie zmraziť. V ich prípade sa však splodiť potomka podarilo aj počas zriedkavých návštev, kedy Vitaliiho púšťali z frontu. 

image

Trend posmrtného rodičovstva opantal Izrael. Padlým vojakom odoberajú spermie, aby sa mohli rozmnožiť

Po jeho smrti v novembri 2022 Kyrkach-Antonenko bola Natalia v 13 týždni tehotenstva s ich dcérou Vitalinou. Po pôrode v máji minulého roka sa však teraz rozhodla využiť zmrazené spermie svojho manžela a priniesť svojej dcére súrodenca. Ostala však šokovaná, keď aj napriek Vitaliyho písomného súhlasu, je v krajine použitie zmrazených spermií už po zosnulom manželovi nelegálne, uvádza CNN.

Nový zákon

Čoskoro by sa to však už malo zmeniť. Ukrajinský parlament vo februári schválil legislatívu, ktorá umožňuje a financuje použitie zmrazených spermií vojakov v prípade ich smrti. Keď prezident Volodymyr Zelenskyj podpíše zákon, po prvý raz umožní vdovám po ukrajinských vojakoch použiť reprodukčné bunky svojich mŕtvych partnerov – spermie aj vajíčka – na splodenie detí.

Umožní tiež zraneným vojakom využiť ich zachované reprodukčné bunky na splodenie detí tam, kde by to ich zranenia za normálnych okolností nedovoľovali.

Okrem toho bude štát platiť za uchovávanie týchto zmrazených buniek tri roky po smrti vojaka alebo vojaka, pričom v rodnom liste dieťaťa sú špecificky uvedené klauzuly o zosnulom biologickom rodičovi. V súčasnosti vláda zaplatí počiatočné zmrazenie reprodukčných buniek.

Kryokonzervácia je „naliehavým, ale zložitým problémom“, uviedla poslankyňa Olena Shulyak, spoluautorka zákona, v príspevku v telegrame. „Realita je taká, že vojaci, ktorých normálny život a plány boli prerušené vojnou, často nemali čas zanechať po sebe svojich potomkov,“ povedala.

Straty na bojisku Ukrajiny sú prísne stráženým tajomstvom, no americkí predstavitelia odhadujú, že bolo zabitých približne 70-tisíc vojakov a takmer dvojnásobný počet zranených.

Kryobanky

Iryna Fesková, lekárka pre plodnosť v charkovskom reprodukčnom centre „SANA MED“, ponúka bezplatné zmrazenie a skladovanie reprodukčných buniek pre vojakov od prvých mesiacov rozsiahlej ruskej invázie v roku 2022. „Toto je náš príspevok k víťazstvu a reprodukčnej budúcnosti Ukrajiny,“ povedala Fesková pre CNN.

„Kvôli možnému poškodeniu reprodukčných orgánov vojakov a traume ovplyvňujúcej kvalitu spermií sa kryokonzervácia reprodukčných buniek oplatí,“ vysvetlila. Fesková uviedla, že záujem o kryokonzerváciu medzi vojakmi od roku 2022 enormne vzrástol. Jej klinika v súčasnosti uchováva spermie od desiatok vojakov, zatiaľ čo iné kliniky majú stovky vzoriek.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 06:41