Disney/Marvel Entertainment
StoryEditor

Vedci simulovali 100-tisíc rôznych verzií budúcnosti. V koľkých z nich má ľudstvo šancu prežiť?

kam18.02.2022., 17:00h
Vedci už približne vedia, ako bude vyzerať naša klimatická budúcnosť. Čo nás s najväčšou pravdepodobnosťou čaká?
Lajkuj Brainee.sk na

Keď v roku 2018 dorazil do kín veľkofilm Avengers: Infinity War, ľuďom v pamäti utkvela scéna, v ktorej sa Doctor Strange pozrel do budúcnosti, aby rozanalyzoval 14 000 605 rôznych verzií budúcnosti. Na základe toho Avengerom prezradil, že existuje len jediná budúcnosť, v ktorej sa im podarilo Thanosa poraziť. 

Možno aj touto scénou sa inšpirovali výskumníčka v oblasti environmentálnej politiky Frances Moore z Kalifornskej univerzity a jej kolegovia v Spojených štátoch. Použili počítačové simulácie, aby predpovedali a analyzovali 100-tisíc rôznych verzií budúcich klimatických zmien a ich dopadoch na svet, píše portál ScienceAlert na základe článku v Nature.

Záväzky neplníme

Opakovaným spúšťaním scenárov a ladením rôznych faktorov môžeme začať chápať potenciálne kľúčové body, okolo ktorých sa točia naše spoločné osudy. Vzhľadom na to, že celosvetové záväzky sú stále ďaleko za splnením Parížskej klimatickej dohody a plánované emisie oxidu uhličitého rýchlo prerazia náš zostávajúci uhlíkový rozpočet, hľadanie týchto bodov je teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým.

Klimatické zmeny Unsplash/Adam Wilson

​Väčšina modelovania klímy sa doteraz zameriavala na technické aspekty problému – klímu ako takú alebo technológie na jej zmiernenie. Predchádzajúci výskum ukázal, že máme technické možnosti na vykonanie zmien, ktoré potrebujeme. Okrem toho vieme aj to, že sú ekonomicky možné a prijateľné.

Čo je to klimatická zmena?

Klimatické zmeny sú významným, dlhodobým posunom v počasí, ktorý sa môže týkať jedného miesta alebo planéty ako celku. Zatiaľ čo „počasie“ je to, čo zažívame, keď kedykoľvek vyjdeme von – vrátane teploty, zrážok a vlhkosti, ktoré pociťujeme každý deň – „klíma“ sa vzťahuje na tieto vzorce počas troch desaťročí alebo dlhšie.

Sústavne sú však marené inými faktormi, ktoré modelovanie doteraz väčšinou zanedbávalo. Medzi nimi napríklad ľudské sociálne a politické systémy, a to aj napriek tomu, že to, čo sa my ľudia rozhodneme urobiť s našimi emisiami, výrazne dominuje nad akoukoľvek inou klimatickou premennou.

Zahrnuli všetky možné faktory

Moore a tím vedcov hľadali v mnohých rôznych disciplínach, aby zahrnuli sociálne, ekonomické a politické faktory, ktoré ovplyvnia našu mieru emisií, aby ich začlenili do svojich počítačových simulácií úrovní otepľovania do roku 2100. „Snažíme sa pochopiť, čo je to s týmito základnými sociálno-politicko-technickými systémami, ktoré určujú emisie,“ hovorí.

​Do svojich premenných pridali obmedzenia pomocou historických údajov a identifikovali niekoľko sociálnych faktorov (vrátane toho, ako verejnosť vníma klimatické zmeny) ako kľúčové pre určenie, ktorá skupina scenárov sa s najväčšou pravdepodobnosťou odohrá.

„Predpokladalo sa, že tento vznikajúci signál zmeny klímy v každodennej skúsenosti ľudí s počasím môže viesť k všeobecnému uznaniu existencie globálneho otepľovania a možno aj k podpore politiky jeho zmierňovania,“ vysvetľujú vedci vo svojom príspevku.

Moore predtým viedol štúdiu o tejto zaujatosti, ktorá zistila, že ľudia majú tendenciu porovnávať súčasné anomálie počasia s tým, čo si pamätajú za posledných osem rokov, a nie staršie, takže časom sa táto základná línia porovnania tiež mení. Či to príde do hry alebo nie, je jedna z mnohých vecí, ktoré ovplyvnia, na ktorej z budúcich ciest sa ocitneme.

Klimatické zmeny Unsplash/Chris LeBoutillier

Takto to bude vyzerať

Dobrou správou je, že model naznačuje vysokú pravdepodobnosť zrýchlenia zníženia emisií, keď sa všetko zohľadní. Viac ako 90 percent ich simulácií ukázalo, že sme prinajmenšom na dobrej ceste k zníženiu bežného scenára otepľovania o 3,9 °C o aspoň 0,5 °C, a to aj pri zohľadnení vyšších koncov rozsahov neistoty.

V týchto najhorších scenároch tím poznamenáva: „Populácie sú veľmi roztrieštené politickými názormi, čo bráni šíreniu podpory klimatickej politiky. Nereagujúce politické inštitúcie, ktoré sú zaujaté voči súčasnému stavu, odkladajú klimatickú politiku až po roku 2080.“

Simulácie naznačujú, že je teraz veľmi nepravdepodobné, že by sme mohli zostať pod 1,5 °C, dokonca aj pri „scenári agresívnej akcie“, ako už varovali iné štúdie. To nie je prekvapujúce, vysvetľujú Moore a tím, pretože 1,5 °C si teraz vyžaduje rozsiahle používanie technológií, ktoré neboli zahrnuté v modeli, pretože takéto technológie ani neexistujú v takom rozsahu a účinnosti, aké sú potrebné.

​Budúce scenáre však ukazujú, že stále máme slušnú šancu udržať emisie pod 2 °C. V 30 percentách scenárov sa budúcnosť odohráva takto: „Rýchle rozšírenie podpory klimatickej politiky povedie k rýchlemu nárastu politických ambícií. Efektívne technológie na znižovanie emisií a ich rýchle rozšírenie po celom svete znížia globálne emisie do roku 2060 na nulu.“

Množstvo neznámych

Tím uznáva, že stále existuje veľa neznámych, ktoré modely nezohľadňujú, ale ich práca nám dáva prehľad o tom, ako sa existujúce klimatické modely spájajú s ľudským svetom, do ktorého sú začlenené - v individuálnom, národnom a globálnom meradle.

Klimatické zmeny Unsplash/Francesco Ungaro

​Výskumníci dospeli k záveru, že naše sociálne postoje, vylepšenia a znižovanie nákladov na technológie a schopnosť našich politických systémov reagovať sú najsilnejšími motormi budúcich emisií a môžu poskytnúť najlepšie ciele pre potenciálne pozitívne body zlomu.

Aby sme teda odpovedali na otázku v nadpise článku - ľudstvo má šancu prežiť v takmer každom scenári. Je však potrebné si uvedomiť, že sa nemôžeme spoliehať na ostatných, že všetko vyriešia za nás. Ak chceme niečo zmeniť, musíme s tým začať tu a teraz. Nemôžeme sa totiž vrátiť v čase, aby sme niečo napravili, ak sa pomýlime.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. máj 2024 07:20