PerinbabaSlovenská filmová tvorba Bratislava, Omnia Film München
StoryEditor

Zaujímavosti o Perinbabe. Finále nenatočili kvôli opilcovi, Jakubka oplieskali o skaly a na perie im stačilo len pol vankúša

Miroslav Kamody19.11.2023., 13:00h

Legendárna Perinbaba sa už čoskoro dočká svojho pokračovania. Pripomeň si s nami zaujímavosti o vzniku ikonickej rozprávky.

Lajkuj Brainee.sk na

Rozprávka Perinbaba patrí ku klenotom slovenskej kinematografie. Do kín sa film Juraja Jakubiska dostal pred 38 rokmi a odvtedy neodmysliteľne patrí k vianočným sviatkom. Jej pokračovanie s podtitulom Dva svety po rokoch odkladov konečne dorazí už začiatkom decembra.

Samotný režisér sa premiéry však nedožil. Jakubisko zomrel 24. februára tohto roku vo veku 84 rokov. Vzhľadom na kultový status prvého filmu a rozpačité ukážky nie je isté, či sa pokračovanie stretne s rovnakým úspechom ako pôvodná snímka. Kým však budeme na túto otázku poznať definitívnu odpoveď, skráťme si čakanie zaujímavosťami o vzniku kultovej Perinbaby.

Inšpirovaný bratmi Grimmovcami

Samotný režisér po rokoch o rozprávke povedal, že keď spoločnosť BETAFILM podpísala so štúdiami na Kolibe dohodu na nakrútenie tucta koprodukčných rozprávok, už z vďačnosti nemohol odmietnuť. Rozprávky sa pre neho stali žánrom, kde mohol prejaviť svoje výtvarné cítenie.

„Nebyť nežnej revolúcie, bol by som vtedy nakrútil akúsi obdobu Perinbaby s nerozprávkovým názvom Niečo za niečo. Ten titul som sa chystal realizovať niekoľkokrát, ale nemal som už to šťastie. Rozprávku som natáčal tak, akoby som si ju vymýšľal pre svoje deti. Z pôvodnej grimmovskej predlohy nezostalo nič,” spomínal.

Samotná Perinbaba je inšpirovaná rozprávkou Pani Zima od bratov Grimmovcov. Tu však prišiel problém. V Nemecku totiž existuje inštitút, ktorý sa zaoberá tvorbou týchto rozprávkárov. Keď videli Perinbabu, hneď sa vrhli na Jakubiska s tým, že objavil niečo pre nich doteraz neznáme. Musel im priznať, že ide o jeho výmysel. Inštitút sa nakoniec nad jeho prehrešok povzniesol.

image

Perinbaba

Slovenská filmová tvorba Bratislava, Omnia Film München

Ako získať Perinbabu

Jakubisko chcel, aby si postavu Perinbaby zahrala talianska herečka Giulietta Masina, ktorá by podľa neho do príbehu vniesla ľahkosť a úsmevnosť. Získať ju však nebolo jednoduché. Herečka už 16 rokov nehrala, a tak režisér presvedčil svojho priateľa Federica Felliniho, aby sa za neho prihovoril. Dávalo to zmysel - Fellini bol jej manžel.

Návrat herečky na pľac po toľkých rokoch však vôbec nebol jednoduchý. Aj ľahké scény totiž zahrala niekedy až na ôsmy raz. Jakubisko však na ňu bral ohľad a aby ju neznervóznil, karhal malého Jakubka. Nakrúcanie však rozhodne nebolo jednoduché.

Masina prišla na Slovensko len na krátky čas, no najhoršie bolo, že ešte neboli hotové dekorácie - na pľaci jednoducho nemali dostatok klincov. Jakubisko zachraňoval situáciu tak, že herečku zobral do Tatier a na Oravu pod zámienkou, že je to u nás zvykom, aby zahraničný herec lepšie prenikol do duše našej krajiny.

image

Slovensko je rajom jaskýň. Ktoré môžeš navštíviť, aká doslova mizne a prečo je jedna svetovým unikátom?

Medzitým sa však situácia s klincami nezlepšovala. Tvorcovia ich nikde na Slovensku nedokázali zohnať, a tak boli nútení ísť do susedného Rakúska, kde kúpili 50 balíkov, ktoré potom načierno úspešne previezli cez colnicu. Aby toho nebolo málo, po začatí nakrúcania mali s herečkou Giuliettou ďalšie starosti.

Náročné nakrúcanie

V Dobšinskej ľadovej jaskyni, kde bol, narozdiel od súčasnosti, skutočne ľad, je približne 300 schodov, ktoré by už nezvládla prejsť. Hore ju preto vynášali horskí nosiči. Herečka preto radšej odmietla obed, len aby túto cestu nemusela absolvovať viackrát. Vzhľadom na chlad v jaskyni je obdivuhodné aj to, že Petra Vančíková (Alžbetka) sa v nej prechádzala len v nočnej košeli.

Vančíková mimochodom po rokoch priznala, že aj keď pred kamerou tvorila s Tobiasom Hoeslom (Jakubko) zaľúbený pár, v súkromí si vôbec nerozumeli. Tobias bol v tom čase veľkou nemeckou vychádzajúcou hviezdou, no dvojica si nesadla. Herec však na nakrúcanie spomína s láskou, pretože Perinbaba ho okrem Slovenska preslávila aj v rodnom Nemecku. Vtipné je, že pôvodne bol do úlohy obsadený spevák Peter Nagy, no nemecký koproducent presadil práve Hoesla.

Nakrúcanie scén vo vzduchu so sebou nieslo množstvo nebezpečných situácií. Zodpovednosť pritom niesol samotný Jakubisko, takže keby sa niekomu niečo stalo, išiel by sedieť. A že mali herci niekoľkokrát poriadne na mále. Napríklad pri lete na balóne herci viseli na tenkých nitkách, ktoré sa občas pretrhli. Pod nimi preto pre istotu bežal rekvizitár s nafukovacím matracom od hasičov. Aby všetkých presvedčil, že je to bezpečné, otestoval to sám na sebe. Zlomil si pri tom ruku.

Ďalšiu nálož zaujímavostí nájdeš na druhej strane!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 07:46