PerinbabaSlovenská filmová tvorba Bratislava, Omnia Film München
StoryEditor

Zaujímavosti o Perinbabe. Finále nenatočili kvôli opilcovi, Jakubka oplieskali o skaly a na perie im stačilo len pol vankúša

Miroslav Kamody19.11.2023., 13:00h

Legendárna Perinbaba sa už čoskoro dočká svojho pokračovania. Pripomeň si s nami zaujímavosti o vzniku ikonickej rozprávky.

Lajkuj Brainee.sk na

Išlo aj o život

Najlepšie na tom nebola ani scéna s malým Jakubkom (Emanuel Hason), ktorý vyletel z neba od Perinbaby. Nakrúcala sa so žeriavom a chlapca pri tom obúchali o skaly. Pri scéne s cirkusantom Bandolírom zase režisér ubezpečoval, že sa bude nakrúcať na kopci najviac meter na zemou. Nakoniec herec levitoval desať metrov nad zemou.

Najlepšie spomienky na nakrúcanie nemá ani Milada Ondrášiková (Dora). Tréner, ktorí ju učil jazdiť na koni, bol opilec a jeden deň ledva vedel chodiť. Ku koňovi bol údajne agresívny a plesol koňa bičom cez oko. Ten sa vzoprel na zadné, následkom čoho vyletela Ondrašíková zo sedla.

image

Joey naozaj začínal v porne a Chandler mal byť homosexuál. Toto si o milovanom seriáli Priatelia netušil

Noha jej však nanešťastie zostala zakliesnená v strmeni, a tak kôň herečku vliekol veľkou rýchlosťou po zamrznutom poli. Herečka si pri páde z koňa naštiepila stavec a skončila v bezvedomí. Prebral ju opitý tréner, ktorí ju začal fackovať. O život jej však išlo aj pri inej scéne - keď Dora s macochou (Soňa Valentová) padnú do jazera.

Prvé pády z výšky za nich urobili kaskadéri, zvyšok však bol na herečkách. Okrem topenia v ľadovej lode museli bojovať aj s tým, že čierny efekt jazera sa dosiahol tak, že okolo vody zapálili pneumatiky - dym sfarboval hladinu do čierna.

Pompézne finále nenatočili

A kde sa vlastne nakrúcalo? Jaskyňa s vodopádom a obrovskou perinou, kde sa prevažne odohráva príbeh, bola postavená v ateliéri na Kolibe. Mimochodom, perie ako sneh robili filmári tak, že zospodu fúkali ventilátory a na strope ho odsávali vysávače a púšťali zase dnu. Stačilo na to vraj pol vankúša peria. 

image

Perinbaba

Slovenská filmová tvorba Bratislava, Omnia Film München

Okrem toho sa nakrúcalo v martinskom skanzene (Jakubove väzenie), skanzene Rožnov pod Radhoštěm (príbytok Alžbetkiných rodičov, rovnako tak aj kostol, ktorý vidí Jakubko s Perinbabou), ale aj v Malatinej či Zázrivej. Práve z poslednej lokácie pochádza historka o autách plných vápna, ktoré objednali ako umelý sneh. Problémom ale bolo, že na pľac doniesli sivé vápno a objednávku museli opakovať.

Mimochodom, finále rozprávky malo byť omnoho pompéznejšie. Technici mali nachystaný obrovský ohňostroj, no kým štáb večera, nejaký opilec mal začať kričať „ohňostroj!”, a tak ho pyrotechnici spustili. Kamery však nebežali, a tak vo filme použili len tých pár rakiet, ktoré im zostali.

Najsmutnejšie je, že kým rozprávku v Československu najprv úplne zakázali, v Nemecku sa tešila obrovskému úspechu. Režisér však z neho nemal takmer nič. Všetko išlo cez banku a on dostal len bony, s ktorými mohol nakupovať v tuzexe.

image

Štáb musel chodiť v ružovom, Barbie chcela hrať známa komička. Zaujímavosti o filmovom trháku, ktoré si netušil

Pozri si aj výber ďalších zaujímavostí o filme Perinbaba: 

  • Milada Ondrášiková (Dora) priznala, že nečakala tak dlhé natáčanie, ktoré trvalo skoro rok, a koncom natáčania otehotnela, dcéra Klaudia sa jej narodila v roku 1985. 
  • Priaznivé kritiky na rozprávku prišli aj z amerických novín Variety a The Los Angeles Times, chválou nešetrili ani kanadské noviny Pacific Cinematheque.
  • Na filme spolupracovala talianska verejnoprávna televízia Rai 1 a aj rakúska verejnoprávna televízia ORF, čo bolo na dobu vzniku filmu unikátne.
  • Juraj Jakubisko mal počas nakrúcania svadbu so ženou Deanou. Cez týždeň nakrúcal, na víkend si odskočil pred oltár a potom sa vrátil zase naspäť.
  • Tajná vežička Perinbaby sa nachádza na Lomnickom štíte, kde je v skutočnosti najvyššie položené observatórium na Slovensku.
  • Detských komparzistov do filmu si štáb vyberal v školách v Martine. Dostali honorár 50 korún. Ich pár sekundové scénky sa natáčali zhruba týždeň.
  • Svetovú premiéru mal film 4.9.1985 v taliansku na Benátskom filmovom festivale, kde získal cenu Osobitné uznanie Sergia Trasattiho.
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 03:05