Ilustračná snímka.Pexels.com/Te Lensfix
StoryEditor

Pustí ťa šéf na homeoffice do zahraničia? Vybrali sme pre teba krajiny, kde sa ti bude pracovať ako v raji

pc28.06.2022., 13:00h

Práca s výhľadom na dlhé pláže a azúrové more je pravdepodobne snom mnohých ľudí. Dnes je to jednoduchšie ako kedykoľvek predtým.

Lajkuj Brainee.sk na

Pandémia ukázala, že veľká časť práce sa dá vykonávať aj z domu, teda z akéhokoľvek kúta sveta. Vďaka digitálnemu nomádstvu si ľudia môžu splniť cestovateľské sny, a zároveň môžu pracovať na diaľku. V uplynulých rokoch preto mnohé krajiny prišli s myšlienkou programov pre digitálnych nomádov. Cieľom je, aby ostali v krajine dlhšie, ako im to dovoľujú napríklad turistické víza. Najnovšie tak plánuje urobiť Indonézia, informuje portál LadBible.

Víza na päť rokov

Sandiaga Uno, indonézsky minister cestovného ruchu, je presvedčený o tom, že teraz, v čase uvoľňovania opatrení, je ideálny čas zaviesť päťročné víza pre digitálnych nomádov.

Freelanceri, ktorí chceli navštíviť Indonéziu, mali k dispozícii rôzne víza, ich platnosť však bola od 30 do 180 dní. Navrhované víza tak by mali zabezpečiť, že freelanceri, ktorí majú príjmy z iných krajín ako z Indonézie, budú môcť žiť bez platenia daní kdekoľvek v Indonézii, dokonca aj na Bali.

image

Chceš si užiť dovolenkový raj a nezruinovať peňaženku? Toto sú najlacnejšie destinácie v Stredomorí

Cieľom tejto myšlienky je prilákať cestovateľov zo zahraničia, a vytvoriť pracovné príležitosti pre miestnych obyvateľov. „Týmto spôsobom získame lepší vplyv na miestnu ekonomiku,“ prezradil Uno.

Jeho rozhodnutie však neprišlo náhodou. Je založené na výskume. Ten ukázal, že Indonézia bola číslom jeden pre 95 percent ľudí zo zahraničia, ktorí sa zúčastnili prieskumu.

image

Ilustračná snímka, Bali.

Pexels.com/Ibadah Mimpi

Cestuj a pracuj na diaľku

Indonézia však nie je jedinou krajinou, ktorá prišla s touto myšlienkou. Víza pre digitálnych nomádov akceptuje 26 krajín, uvádza portál Visa Guide.

Ide o krajiny, akými sú napríklad Gruzínsko, Chorvátsko či Portugalsko. Požiadavky sa v jednotlivých krajinách často líšia, no v skratke ide o to, že môžeš pracovať v danej krajine do momentu, kým nevstúpiš na ich trh práce. Cieľom je zabezpečiť, aby miestni obyvatelia neboli vytláčaní z trhu práce.

image

VEĽKÝ REBRÍČEK: Poznáme najlepšie miesta na život, víťaz je len na skok od Slovenska

Práca z Gruzínska

V Gruzínsku vznikla iniciatíva s názvom „Remotely From Georgia“. Bola navrhnutá tak, aby do krajiny mohli prísť ľudia z akéhokoľvek kúta sveta. Podmienkou je ich mesačný príjem, ktorý musí byť minimálne 2000 dolárov. Taktiež sa môžeš preukázať bankovým výpisom, kde by si mal mať 24-tisíc dolárov.

Gruzínsko pritom zdaní iba jedno percento z hrubého príjmu tvojej firmy až do výšky 155-tisíc dolárov, tvrdí portál Atlys.

image

Ilustračná snímka, Tbilisi.

Pexels.com/Rudolf Kirchner

Domy v taliansku za euro

Ak nie si digitálny nomád, no rád by si vyskúšal život v Taliansku, môžeš si kúpiť dom za euro v rámci projektu Case1euro.it. Mestečko Mussomeli vyzerá na prvý pohľad ako dokonalé miesto na život. Nie je to však úplne jednoduché.

Nový majiteľ sa kúpou bytu za euro zaväzuje, že ho zrekonštruuje. Musí to stihnúť do troch rokov od kúpy.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 04:32