Mário Crkoň.Ľubomír Pidany
StoryEditor

Ako si počas leta udržať zhodené kilá? Máme pre teba niekoľko tipov, chia semiačka ti nepomôžu

pc30.06.2022., 08:00h

Ak uvažuješ o tom, ako sa počas leta udržať vo forme, máme pre teba niekoľko tipov.

Lajkuj Brainee.sk na

Na internete nájdeš rôzne články, tipy a „zaručené rady“. Niekedy je náročné vyznať sa v množstve informácií, no nemal by si veriť všetkému, čo sa dozvieš na internete. Prečo by ženy mali uprednostniť klasický biely jogurt pred tým s 0 percentným podielom tuku? Ktoré potraviny fungujú pri chudnutí? Čo sa deje s telom, keď vypiješ alkohol? Aj to sme sa pýtali fitness trénera a výživového poradcu Mária Crkoňa.

Alkohol a ovocné šťavy

Jediný gram alkoholu obsahuje sedem kalórií. Pre porovnanie, gram tuku má deväť kalórií, zatiaľ čo gram bielkovín aj cukru má štyri kalórie. „V prípade alkoholu nedostávaš do tela žiadnu nutričnú hodnotu. Telo ho ihneď metabolizuje na acetát, chce sa ho zbaviť, zatiaľ čo všetky ostatné procesy sú pozastavené,“ tvrdí Mário Crkoň.

V prípade, že formuješ postavu alebo si ju len chceš udržať, mal by si sa podľa jeho slov vyhýbať typickým letným drinkom, akými sú napríklad Mojito či Cuba Libre. Okrem alkoholu obsahujú aj veľa cukru.

image

Hostia aj dnes búchajú po stole. V centre Bratislavy je optimálne dať za drink 10 eur, hovorí majster sveta

Pozor by si si mal dávať aj na ovocné džúsy či šťavy. „Je to koncertovaná šťava, ktorá má veľa cukru, no málo vlákniny a minerálov,“ objasňuje.

image

Ilustračná snímka.

Pexels/Anil Sharma

Mýty o potravinách

Taktiež neplatí to, že všetky tuky sú škodlivé. „Napríklad ženy potrebujú vyšší podiel tuku pre tvorbu estrogénu, taktiež na fungovanie ženských vecí. Preto by som skôr uprednostnil obyčajný biely jogurt pred tým, ktorý má 0 percent tuku,“ hovorí.

Vajcia sú výborným zdrojom bielkovín a ďalších dôležitých živín. „Vaječné žĺtka obsahujú nevyhnutný cholesterol pre rovnováhu hormónov. Najväčšou príčinou zvýšeného LDL cholesterolu sú hydrogenované tuky, spracované potraviny a stres,“ vysvetľuje.

Určite si už počul aj to, že chia semiačka pomáhajú chudnúť. „Sú dobrým zdrojom omega 3 mastných kyselín, ale žiadna potravina nie je magický spaľovač tukov, ani chia semiačka,“ konštatuje.

V prípade, že dostaneš chuť na ovocie večer, nemal by to byť problém. Je však potrebné dávať si pozor na množstvo. Pozorný by si mal byť aj pri červenom melóne. „Nie je to len 'voda', ako si mnohí myslia. Pokiaľ zješ kilá červeného melónu, nie je to dobré z hľadiska fruktózy. Tá sa metabolizuje inak ako glukóza, neukladá sa do svalov ako ostatné sacharidy,“ približuje.

image

Burger v McDonalde je pre mňa väčšou zárukou kvality ako väčšina bratislavských reštaurácií, hovorí zakladateľ Estévečky

Ako fungujú spaľovače tukov?

Mnohí ľudia siahajú po spaľovačoch tukov. „Vytvoria ti o 40 kalórií väčší bazálny metabolizmus, no nerobia zázraky. Pre niektorých ľudí sú však dôležité ako placebo,“ uzatvára Crkoň s tým, že L karnitín sa najlepšie spracováva so sacharidmi.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:45