ŽenaFacebook/Anna Lebed
StoryEditor

Rozhovor s Ruskou Annou: Veľmi sa hanbím za svoju krajinu, polovica mojich príbuzných sú občania Ukrajiny

Lukáš Kovalčík24.02.2022., 12:50h
Mladá budúca vedkyňa Anna žije na Slovensku už dva a pol roka. Študuje V Bratislave medicínsku biológiu a hovorí, že dôvodom jej odchodu z Ruska bola politická situácia a jej dôsledky. Anna momentálne prežíva ťažké chvíle, pretože časť jej blízkej rodiny sa nachádza v ukrajinskom Charkove, ktorý bol dnes napadnutý ruskou armádou.
Lajkuj Brainee.sk na

Vladimir Putin vo štvrtok oznámil vojnu. Od rána atakuje Ukrajinu, a táto udalosť momentálne hýbe celým svetom.

Hovorí sa, že na dôsledky vojny vždy najviac doplácajú nevinní ľudia. 

31-ročná Anna s tým má bohužiaľ osobné skúsenosti. Z Ruska odišla už pred 5 rokmi a neplánuje sa tam vrátiť.

O tom, ako o situácii informujú ruské média, ako vyzerá dezinformačná kampaň Kremľa, ale aj ako sa momentálne cítia bežní Rusi, sa dozvieš v rozhovore.

Rusko v skorých ranných hodinách napadlo Ukrajinu. Ako tento čin vnímajú občania Ruska?

Dnes som sa zobudila na správu o vojne, ktorú som dostala od manželky môjho bratranca. Obaja žijú v Charkove. Zobudila ich o piatej ráno streľba. Všetci moji známi v Rusku sú úplne v šoku, vojne sa nemôže tešiť žiadny normálny človek. Okrem toho ľudia počas pandémie V Rusku zostali úplne bez finančnej podpory. To, čo hovoria v ruskej TV, že 70 percent Rusov podporuje uznanie republík Donbasu, je z môjho pohľadu nepravda, lebo ani ja a ani žiadni moji známi nepoznáme nikoho takého.

Výbuch V Kyjeve a ďalších mestách hlásia výbuchy. Výbuchy hlásili aj z mesta Charkov, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov od hraníc s Ruskom na východe Ukrajiny. Štyri explózie zaznamenali v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti. Twitter/AmadFarouki

Aká silná bola dezinformačná kampaň v krajine pred tým, ako Putin vyhlásil Ukrajine vojnu?

V Rusku sú tieto kampane vždy veľmi silné, prideľujú na to kopu peňazí. Ale v súčasnosti im už málokto verí, pre vzdelaných ľudí sú hlavným zdrojom informácie z internetu. Oficiálne hlavné TV kanály pozerajú len dve percentá ľudí. Napriek tomu, že väčšinu nezávislých médií vyhlásili za zahraničných agentov, odtiaľ dosť ľudí čerpá informácie.

Ako o situácii momentálne informujú miestne ruské médiá? Konflikt prerástol do vojny, Západ avizuje tvrdé kroky proti Rusku.

Miestne média viac rozprávali o lokálnych problémoch, do poslednej chvíle nikto neveril, že Putin naozaj zaútočí.

Ešte raz hovorím, že v Rusku slobodné média existujú skôr vo formáte YouTube kanálov alebo telegram kanálov.

Dúfam že konečne tie kroky budú pôsobiť na ruské politické elity, lebo doteraz väčšina z nich preferovala žiť v EÚ či USA, mať tam deti a rodiny. Im sa páčilo kradnúť v Rusku, a kupovať za tie peniaze majetky v západných krajinách.

Vojna V Kyjeve a ďalších mestách hlásia výbuchy. Výbuchy hlásili aj z mesta Charkov, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov od hraníc s Ruskom na východe Ukrajiny. Štyri explózie zaznamenali v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti. Twitter/Alexander Khrebet/Олександр Хребет

Nachádza sa tam momentálne tvoja rodina? Plánujú odísť?

Moja rodina sa odsťahovala z Ruska pred chvíľou výlučne z dôvodu politickej situácie v Rusku. Oni sa ešte do poslednej chvíle báli, že to nestihnú.

Vojna Vojaci TASR/AP

Ako vychádzaš s Ukrajincami vo svojom okolí?

Polovica mojich príbuzných sú občania Ukrajiny a druhá polovica Rusi, a nie sme pritom nejaká výnimočná rodina. V Rusku či na Ukrajine je to pomerne bežné. Veľmi sa hanbím za svoju krajinu.

Vojna Útok Profimedia.cz

Ako dlho žiješ na Slovensku? Bola politická situácia v Rusku jedným z dôvodov tvojho odchodu z krajiny?
Ja žijem na Slovensku dva a pol roka, študujem tu na vysokej skole. Asi najväčším dôvodom môjho odchodu z Ruska bola politická situácia, a jej dôsledky. 

Nikto bez dôvodu neurobí také závažné rozhodnutie. Nebola som v Rusku asi 5 rokov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:14