BoeningTwitter/Radwa Kareem
StoryEditor

V Európe pristálo lietadlo „Súdneho dňa". Slúži ako veliteľské centrum v prípade jadrovej vojny

kov26.03.2022., 14:42h
Označujú ho aj ako „mobilný Pentagon".
Lajkuj Brainee.sk na

Americké lietadlo Doomsday, ktoré by fungovalo ako núdzové veliteľské centrum v prípade jadrovej vojny, priletelo do Európy s flotilou prezidenta Bidena tento týždeň. Píše New York Post.

Lietadlá „súdneho dňa" začali USA a vtedajšie ZSSR používať na vrchole studenej vojny, keď jadrové útoky vyzerali ako pravdepodobný scenár.

Lietadlo súdneho dňa

Lietadlo Doomsday, jedno zo štyroch v americkej flotile, pravidelne cestuje s ministrom obrany. Minister obrany Lloyd Austin je v Európe v rámci stretnutia delegácie svojho šéfa s NATO a európskymi lídrami.

Špeciálne lietadlá sú navrhnuté tak, aby fungovali ako veliteľské stanovištia, z ktorých by vodcovia superveľmocí mohli vydávať príkazy v prípade jadrového konfliktu.

Lietadlo Boening Twitter/Jordan

​​Bývajú označované aj ako „mobilné Pentagony“, pretože poskytujú kontrolu nad americkými jadrovými zbraňami odkiaľkoľvek na svete.

Lietadlá sú dokonca schopné prežiť jadrový útok. Vyznačujú sa tiež širokou škálou obranných mechanizmov vrátane schopnosti odolávať elektromagnetickým impulzom, pričom udržujú lídrov v kontakte s ostatnými svetovými lídrami prostredníctvom satelitnej komunikácie.

Lietadlo Boeing 747 E-4B, ktoré má hodnotu 223 miliónov dolárov, bolo spozorované pri pristávaní na základni Royal Air Force v Mildenhall v anglickom Suffolku.

„E-4B je chránený pred účinkami elektromagnetického impulzu a má elektrický systém navrhnutý tak, aby podporoval pokročilú elektroniku a širokú škálu komunikačných zariadení," píše americké letectvo na svojej webovej stránke.

„Pokročilý satelitný komunikačný systém zabezpečuje celosvetovú komunikáciu pre vedúcich predstaviteľov prostredníctvom vzdušného operačného strediska. Medzi ďalšie vylepšenia patrí tienenie proti jadrovým a tepelným účinkom, akustické ovládanie, vylepšené technické kontrolné zariadenie a vylepšený klimatizačný systém na chladenie elektrických komponentov."

Samotný Joe Biden nebol na palube lietadla, ale zvolil si na cestu pohodlnejšie Air Force One.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 23:47