Streamerka ovláda počítačovú ​​hru pomocou mozgovej aktivity.Twitter/perrikaryal/
StoryEditor

Streamerka hrá počítačovú ​​hru len pomocou myšlienok. Projekt vníma ako vedecký experiment

Honza SrpiDnes.cz24.04.2023., 14:00h

Študentka psychológie v rámci výskumu ľudského mozgu ovláda hru Elden Ring pomocou myšlienok.

Lajkuj Brainee.sk na

Elektroencefalografia, alebo skrátene EEG, je diagnostická metóda používaná na záznam elektrickej aktivity mozgu. Skúmanému subjektu sú ku hlave pripevnené elektródy, ktoré snímajú elektrické signály v hlave. Využíva sa u pacientov s poruchami vedomia, po operáciách, úrazoch alebo napríklad zápalových ochoreniach. Streamerka vystupujúca na internete pod prezývkou PerriKarya však toto sofistikované zariadenie používa trochu inak, hrá pomocou neho hry, píše Honza Srp pre iDnes.cz.

Vedecký experiment

Samotný princíp fungovania EEG je zložitý. Zjednodušene povedané ide o to, že mozog pri určitých predstavách generuje unikátnu jasne merateľnú aktivitu. Preto aj samotná študentka psychológie tento projekt vníma ako vedecký experiment. 

PerriKarya dokázala nájsť niekoľko ustálených vzorcov, ktoré pomocou príslušného softvéru dokáže interpretovať ako herné povely. Pre základný útok si napríklad usilovne predstavuje, že niečo veľkou silou tlačí dopredu, na liečenie zase, že jej niečo padá na tvár. A čuduj sa svete, naozaj to funguje!

Teda aspoň väčšinou. Pred každým streamom sa vraj musí aspoň 30 minút precvičovať a sústrediť, napriek tomu sa to občas nepodarí. Mozog je nesmierne zložitý orgán a tak sú chvíle, kedy sa aj pri usilovnom snažení nedeje nič. „Je to, akoby bol rozbitý,“ prezradila portálu GamesRadar, ako sa v takých chvíľach cíti.

Obvinili ju z podvodu

Aby bolo jasno, nie je to tak, že by PerryKarya mohla zahodiť ovládač a ovládať Elden Ring len myšlienkami. Pohyb postavy stále obstaráva klasickým gamepadom a helmu používa „len“ na vyvolanie niekoľkých málo špecifických akcií. Aj tak ide o pôsobivý výsledok. Dokonca sa jej tak podarilo zdolať aj Maleniu, jedného z najťažších bossov posledných rokov, na ktorom si vylámali zuby aj hráči, ktorí používajú bežné ovládače. 

image

FOTO Zarába takmer 300-tisíc mesačne, žije ako v chlieve. Známy streamer šokoval fanúšikov svojou izbou

Streamerku, ktorá na nákup potrebného zariadenia použila našetrené peniaze, samozrejme okamžite obvinili, že ide len o podvod, ktorým chce nalákať na svoj kanál čo najviac diváka. Trápiť ju to nemusí. Svoju snahu vníma ako popularizáciu milovaného odboru a výsledky chce spracovať v klasickej vedeckej práci, kde sú nároky predsa len o niečo vyššie ako u divákov na Twitchi.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 02:10