Päť zlozvykov, ktoré škodia zdraviu.Facebook/Joe Land
StoryEditor

Tieto zlozvyky zásadne škodia tvojmu zdraviu. Najhoršie na tom je, že ich robí každý z nás

iDnes.cz16.06.2022., 16:00h

Nosíš príliš tesné topánky, ješ niekedy za pochodu a na záchod chodíš s mobilom? Ani o tom nemusíš vedieť, no škodíš svojmu zdraviu.

Lajkuj Brainee.sk na

Tieto a ďalšie zlozvyky, ktoré robí nevedomky mnoho ľudí, vyzerajú zdanlivo nevinne. Napriek tomu môžu mať zlý vplyv na naše zdravie a výrazne prispieť k vzniku aj k rozvoju mnohých chorôb, píše portál iDnes.cz. Na čo si dať pozor?

Zbytočne tesné topánky

Nie vždy za tým musí byť nejaký módny výstrelok. Veľakrát bývajú na vine skôr zlé rozhodnutia už počas kúpy. Napríklad si topánky neskúšaš večer, kedy je noha prirodzene trochu opuchnutejšia, ale ráno. Necháš sa zlákať zľavou, aj keď topánka stopercentne nesedí.

image

Päť zlozvykov, ktoré škodia zdraviu.

Twitter/Shanteldebonsu

Dôsledky: Tesné topánky bránia žilovému návratu krvi späť do srdca. Nahromadená krv tlačí na žilové steny a zrýchľuje tým progresiu chronického žilového ochorenia. V tesných topánkach majú ľudia tiež tendenciu rôzne krčiť prsty, čo rozhodne neprospieva chrbtici ani celému pohybovému aparátu. Nehovoriac o pľuzgierikoch a otlačeninách.

image

Chatbot ožil a interagoval ako sedemročné dieťa, tvrdí inžinier z Googlu. Spoločnosť ho okamžite suspendovala

Riešenie: Ľudia majú rôzne tvarované nohy, každému teda pasuje iný výrobca. Rešpektuj tvar tvojej nohy, daj si načas a nájdi si svoju značku v kamenných obchodoch alebo na internete. Pokiaľ sa ti úzke topánky páčia, nenos ich často a ani celý deň. „Nosiť by sa naopak mali aspoň podporné kompresné pančuchy alebo podkolienky,“ radí lekárka Júlia Černohorská. Dodáva, že pri príznakoch chronického žilového ochorenia je kľúčová včasná návšteva lekára, ktorý môže predpísať lieky na spevnenie žilovej steny (venofarmaká).

Sedenie s prekríženými nohami

Túto chybu robia hlavne ženy. Rady sedávajú so skríženými nohami a občas si ich dokonca ešte zakrútia okolo lýtka.

image

Päť zlozvykov, ktoré škodia zdraviu.

Facebook/Nobab Sitting

Dôsledky: Rovnako, ako pri tesných topánkach, aj sedenie s nohou cez nohu bráni žilovému návratu. S tým rozdielom, že návrat krvi priškrtíš o trochu vyššie v oblasti slabín, a tým spomalíš krvný obeh. Z kraja môžeš pociťovať opuchy nôh, napätia a kŕče, ktoré sa môžu časom rozvinúť do chronického žilového ochorenia. Krížením nôh nepomáhaš ani chrbtici a súmernému postaveniu bedrových kĺbov.

Riešenie: Tohto zvyku je ťažké sa zbaviť. Najmä v zamestnaní, keď tvoju myseľ pohltí pracovná agenda. Môžu ti pomôcť heslá na papierikoch prilepené na monitore alebo na stole, ktoré pripomenú, ako máš a nemáš sedieť.

Na toaletu chodíš s mobilom

Toaleta je pre mnohých ľudí priestor, kde ich nič neruší. Je to teda ideálne miesto na vybavenie korešpondencie, prečítanie článkov, ale aj hranie hier. Dlhé vysedávanie je však ideálna cesta, ako prispieť k hemoroidálnemu ochoreniu.

image

Päť zlozvykov, ktoré škodia zdraviu.

Getty Images

Dôsledky: „Vo chvíli, keď človek sedí, je análny kanál otvorený, pletence sú naplnené a tlačením sa tlak krvi zvyšuje. Pokiaľ sa preženie čas, ktorý človek na toalete trávi, a často sa to opakuje, ide o rizikový faktor, ktorý len zväčšuje hemoroidálne pletence. Najlepšie je prísť v čase nutkania, vyprázdniť sa a ísť preč,“ opisuje proktológ Martin Kouda.

Riešenie: Buď na seba prísny a telefón nechaj v inej izbe. Tiež si môžeš dať na toaletu malé presýpacie hodiny, ktoré ťa z misy zdvihnú.

Ješ za chôdze alebo v zhone

Občas sa to stane každému. Nie je čas si jedlo vychutnať, a tak raňajkuješ za pochodu, obed do seba nahádžeš a večeru zješ pri televízii. Výnimočne to je odpustiteľné, ale pokiaľ sa takto stravuješ pravidelne, môžeš si privodiť problémy. Nehľadiac na to, že ak sa ponáhľaš a vieš, že niečo musíš zjesť, často chytíš prvú potravinu, ktorá ti príde pod ruku, bez ohľadu na jej nutričné hodnoty.

image

Päť zlozvykov, ktoré škodia zdraviu.

Facebook/Joe Land

Dôsledky: V prvom rade je to nepriaznivý vplyv na trávenie, pretože ješ v strese, čím si môžeš privodiť žalúdočné vredy. Akokoľvek rozhodené zažívanie dokáže človeka poriadne potrápiť. Pri rýchlo zjedenom jedle navyše nehltáš len potravu, ale aj vzduch, čo prispieva k plynatosti a grganiu.

Riešenie: Vezmi si príklad z niektorých južanských národov. Videl si Taliana, že by do seba nahádzal obed? Najesť sa v pokoji, a ešte stíhať všetky nutnosti je možné. Pokiaľ teda nestíhaš, daj si radšej niečo menšie, priprav si jedlo dopredu alebo skús napríklad proteínové drinky.

Často hľadíš do monitora

Väčšina elektronických zariadení, ktoré sa bežne používajú, vyžaruje vysokoenergetické modré svetlo. Jeho hlavnou nevýhodou je narušenie prirodzeného biorytmu a negatívny vplyv na zrak. Digitálna únava očí tak v rebríčku kancelárskych syndrómov preberá pomyselné prvenstvo od karpálnych tunelov.

image

Päť zlozvykov, ktoré škodia zdraviu.

Unsplash/Flipsnack

Dôsledky: „Celodenná práca na počítači v kombinácii s pravidelným sledovaním telefónu, televízie, hraním počítačových hier, navyše s nedostačujúcim pobytom vonku, má za dôsledok problémy s videním. Pacienti sa často sťažujú na podráždenie očí, pocit suchých očí, na ťažšie zaostrovanie, bolesť hlavy alebo tiež na bolesť chrbta a šije,“ hovorí Silvia Zapletalová, primárka očnej kliniky Lexum v Prahe.

Riešenie: Riaď sa pravidlom 20–20–20, každých 20 minút sa na 20 sekúnd pozri do diaľky 20 stôp (aspoň 6 metrov). Uľavíš tým zaostrovacím očným svalom. Uisti sa tiež, že je miestnosť, v ktorej pracuješ, dobre osvetlená. Na svojom počítači aj mobile si nastav automatický večerný režim tlmiaci jas a prechod na červené svetlo.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 11:49