StoryEditor

Stovky eur za kúpele? Môžete ich mať aj úplne zadarmo

15.06.2022, 14:01
  • Lekár, všeobecný alebo špecialista, vám bezplatne vypíše kúpeľný návrh.
  • Podpísaný návrh so všetkými potrebnými dokladmi o vašom zdravotnom stave doručte vašej zdravotnej poisťovni.
  • Ak bude návrh doručený klasicky poštou, do 10 pracovných dní vám poisťovňa zašle informáciu o jeho spracovaní.
  • Ak návrh zašle váš lekár napríklad elektronicky, poisťovňa môže o žiadosti rozhodnúť už v priebehu piatich pracovných dní.

To, či máte nárok na kúpeľnú liečbu, si môžete overiť v indikačnom zozname, ktorý je voľne dostupný na internete. Tu sú vymenované diagnózy a zároveň aj kontraindikácie, ktoré môžu byť prekážkou pre kúpeľnú liečbu. Ak si nie ste istí, či diagnóza patrí do zoznamu, kontaktujte svojho všeobecného lekára alebo lekára špecialistu, ktorý vás lieči a najlepšie pozná váš zdravotný stav. On zároveň vyplní aj žiadosť.

Dĺžka čakania na liečbu

Každá poisťovňa má zverejnený prehľad vyšetrení potrebných na vystavenie návrhu na kúpeľnú starostlivosť, preto pri podaní žiadosti nezabudnite priložiť aj tieto potrebné dokumenty. „Tak­isto sa prikladajú aj klinické a laboratórne vyšetrenia nie staršie ako tri mesiace,“ vysvetľuje Beáta Dupaľová Ksenzsighová, špecialistka externej komunikácie a hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union.

image

Kúpalisko v Podhájskej dostáva facky zo všetkých strán. Podávajú si ho policajti aj envirorezort

Po zaslaní dokumentácie nasleduje v poisťovni schvaľovací proces, ktorý trvá spravidla 30 dní. Zdravotná poisťovňa čiastočne uhrádza kúpeľnú starostlivosť pri ochoreniach, ktoré sú v Indikačnom zozname pre kúpeľnú starostlivosť zaradené do skupiny B. V takomto prípade však poistencovi neprepláca nič. Náklady na zdravotnú starostlivosť, teda procedúry a vyšetrenia v kúpeľnom zariadení, hradí za poistenca zdravotná poisťovňa priamo kúpeľom. Poistenec hradí kúpeľom iba poplatok za ubytovanie a stravu.

Existujú aj situácie, keď chce pacient absolvovať poisťovňou hradenú kúpeľnú liečbu bez ubytovania. V prípade takéhoto záujmu zo strany poistenca je možné kúpeľnú starostlivosť absolvovať aj ambulantne. Takéto spôsoby absolvovania liečby sa objavujú naj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-21 10:23:10 - Feat.: - Title: Likvidátor poisťovne Novis stále nie je vymenovaný. Národná banka sa obáva o práva klientov 02 - Modified: 2024-03-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Wellness v prírode: Na týchto miestach si ho užijete celoročne a zdarma 03 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ 04 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 05 - Modified: 2024-03-19 11:40:23 - Feat.: - Title: Kto predpisuje kúpeľnú liečbu, koľko stojí a čo všetko pokryjú celkové náklady?
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/hnporadna, menuAlias = hnporadna, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 12:28