Najhoršie znášame čakanie, ktorého trvanie nedokážeme odhadnúť. Príkladom je dopravný kolaps.FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Čím dlhšie strávime v rade, tým väčšia pravdepodobnosť, že zmlátime partnera. Prečo neznášame čakanie

02.05.2024, 00:00
  • Čakanie je peklo, či už trčíme v kolóne áut, v rade pri pokladni supermarketu alebo napríklad márne vyzeráme príchod autobusu.
  • To vieme všetci. Prečo však čakanie toľko nenávidíme, keď sa nám pri ňom vlastne vôbec nič nedeje?
  • Vedci pripravili hneď niekoľko odpovedí, uvádza portál Lidovky.cz.

Silnejúci príval sťažností pasažierov na dlhé čakanie pri výdaji batožiny donútil vedenie letiska v americkom Houstone k ráznym krokom - manažéri posilnili batožinové pracovné čaty. Výsledok sa čoskoro dostavil: cestujúci si vyzdvihovali batožinu do ôsmich minút, čo bol čas plne porovnateľný s inými kvalitnými letiskami v USA.

Lenže príliv sťažností tým nezoslabol. Detailnejšia analýza totiž ukázala, že sa pasažieri po vystúpení z lietadla dostanú na miesto výdaja batožiny v priemere do jednej minúty, ale tam potom čakajú na kufre ďalších sedem minút, bezmála 90 percent času teda strávia nečinným postávaním.

Manažéri preto siahli po trochu prekvapivom riešení: nesnažili sa krátiť dobu čakania, ale nasmerovali batožinu na tie najvzdialenejšie výdajné miesta, čím pasažierom predĺžili dobu strávenú chôdzou po letisku a znížili podiel pasívne tráveného času. A sťažnosti ustali, aj keď sa cestujúci dostávali k batožine s ešte väčším oneskorením ako predtým.

Pocity ľudí sú pri čakaní skrátka oveľa dôležitejšie ako objektívna časomiera. Z výskumov amerického psychológa Richarda Larsona z Massachusetts Institute of Technology vyplýva, že ľudia nadhodnocujú dĺžku pasívneho čakania v priemere o 36 percent.

image

Naši vedci preukázali, že v skupine sú ľudia zákernejší, aj keď tým nič nezískajú

Obchody na tom zarábajú

Keď sa po druhej svetovej vojne začali v Spojených štátoch stavať výškové obytné domy, ich obyvatelia sa sťažovali na pomalé zdvihy. Pripadalo im, že v nich trávia večnosť. Majiteľom domov však ani nenapadlo výťahy modernizovať a problém vyriešili tým, že do kabín jednoducho nechali nainštalovať zrkadlá.

Obyvatelia tak mali počas jazdy postarané o zábavu – mohli si v zrkadle kontrolovať svoj zovňajšok alebo v ňom nenápadne pokukovať po spolucestujúcich – a cesta medzi poschodiami im rýchlejšie utiekla a prestali sa sťažovať.

Jeden z Murphyho zákonov schválnosti tvrdí, že susedné rady vždy postupujú rýchlejšie. Zrejme aj p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-04 11:01:58 - Feat.: 0 - Title: Medzi psychopatmi môže byť viac žien, než sa odborníci domnievali. Sú menej nápadné 02 - Modified: 2024-05-06 14:23:18 - Feat.: 0 - Title: Naši vedci preukázali, že v skupine sú ľudia zákernejší, aj keď tým nič nezískajú
01 - Modified: 2024-05-06 14:23:18 - Feat.: - Title: Naši vedci preukázali, že v skupine sú ľudia zákernejší, aj keď tým nič nezískajú 02 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-05 12:27:55 - Feat.: - Title: Beh sa na 90% odohráva v hlave 04 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol 05 - Modified: 2024-03-20 13:35:49 - Feat.: - Title: Ako zo Šialeného Maxa. Proti gangom na Haiti stoja milície s mačetami
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
06. máj 2024 19:07