Nápad, ktorý rozdelil celé Taliansko. Držiteľ Nobelovky vymyslel zlepšovák, ako pri varení cestovín ušetriť Mladí vedci prišli na to, ako pri varení cestovín ušetriť polovicu energie. Dotiahli experiment držiteľa Nobelovej ceny Giorgia Parisiho.
Najlepšia reštaurácia na svete končí. Potopilo ju, že stážisti začali dostávať plat Prestížna dánska reštaurácia Noma dlhodobo čelila finančným problémom, následkom ktorých musí zatvoriť. Jej zakladateľ a spolumajiteľ sa však naďalej plánuje venovať gastronómii, zakladá kulinárske laboratórium spojené s vlastnou farmou.
Pomáhajú pri chudnutí, v boji s chorobami aj s únavou. Ktoré orechy nám najviac prospievajú? Orechy sú kalorické, ale najmä pri chudnutí nám to v ich prípade vôbec nebude prekážať.
Problémy s chudnutím, erekciou či pamäťou? Pomoc nájdete aj v obľúbenom každodennom nápoji Málokto napríklad vie, že káva neokráda organizmus o tekutiny, je to totiž len mýtus.
Pizza zadarmo ako pomoc v kríze: Reštauratér v Edinburghu sa rozhodol pre netradičnú formu podpory "Altruizmus je niečo, čo ma naozaj zaujíma, tak som to chcel skúsiť," hovorí majiteľ podniku.
Vinár a vinohradník Marek Rariga: Pod desať eur kvalitné víno nečakajte "Radšej si dať menej dobrého vína, ako naopak. Kedysi bolo také príslovie – nalejme si čistého vína. To však už teraz neplatí, lebo sa robia aj kvalitné kalné vína – tie oranžové," smeje sa vinár.
Umývate pred varením kurča, ryby či huby? Robíte chybu Nie vždy je je umývanie potravín len na úžitok.
Ako cez sviatky nepribrať Vedeli ste, že tmavší cukor nie je diétnejší a etanol v kombinácii s cukrom ovplyvňuje kalorickú hodnotu nápoja?
Ako nepremeniť rybu na hrozbu: Poznáte benefity i riziká najzdravšieho mäsa? Vyplatí sa ovládať znaky čerstvosti. Jedným z kľúčových sú nezakalené, vypuklé oči s ostro ohraničenými zornicami. Koža by mala byť napnutá, živých farieb a pokrytá prirodzeným slizom. Ďalším znakom čerstvosti sú šupiny.
Tieto plody spaľujú tuky a obmedzujú chuť do jedla, hlavne na sladké Vyberajte rozumne aj počas sviatkov hojnosti.
Kríza prináša príležitosť. Liečba drogovej závislosti mu otvorila dvere ku gastru, ktorým teraz pomáha iným "Dali sme šancu ´našim deckám z protidrogových klubov, ktoré sa vďaka práci dokázali postaviť na vlastné nohy´, ľudí, ktorých gastro baví aj tých, ktorí nikdy v gastre nerobili. Zamestnávame Rómov, ľudí z LGBT komunity, aktuálne tu máme aj utečencov z Ukrajiny. Dávame šancu ľuďom, ktorí to naozaj chcú,“ hovorí ...
Alžbetkine medovníčky: V kuchyni šikovnej Slovenky sú zásuvky plné medu a zázraky vznikajú na počkanie V zdobení sa z roka na rok zdokonaľovala. Keď dnes vidíte jej tvorbu, pomyslíte si, či sa dá vôbec ešte niekam posunúť.
Šéfkuchár Milo Pabiš: Pôvodná slovenská kuchyňa má oproti zahraničným obrovský potenciál "Celá gastroscéna je teraz nastavená tak – aj chybou štátu – že dobrí ľudia odchádzajú a sme nutní prijímať tých, ktorí sa tomu nerozumejú," hovorí známy slovenský šéfkuchár.
Vianočné trhy v európskych metropolách: Kde si priplatíte, kde ušetríte a kde si dať pozor na podvodníkov? Pozrite si prehľad cien a miest, ktoré patria medzi časté ciele vianočného turizmu.
Migréna či žalúdočné problémy? Od bolesti vám uľavia tieto potraviny, ktoré máme mnohí doma Zostavili sme prehľad najvýznamnejších potravín, ktoré pomáhajú pri liečbe akútnych bolestí, zmierňujú zápaly či opuchy kĺbov.
Dlhodobo štíhlejší aj bez diét: Skúste tieto drobné zmeny a výsledky uvidíte do pár týždňov Ak si chcete udržať štíhlu postavu, nemusíte nezmyselne hladovať.
Žiadne nízkotučné diéty: Zdravé trávenie a imunitu naštartujete týmito zvykmi a potravinami Jednou z rád je, aby sme aspoň raz v priebehu dňa pocítili hlad, čím dôjde k hladovým kontrakciám a správnemu očisteniu čreva.
Zasýtia a môžete ich jesť takmer bez obmedzení: Tieto potraviny majú minimálnu energetickú hodnotu Niektoré potraviny sa pýšia benefitmi v podobe minerálov, vitamínov či vlákniny, zasýtia, ale aj tým, že nijako neohrozia vaše chudnutie.
Na Slovensku varíme svetovo. Brzdí nás však tento nedostatok, hovorí šéfkuchár Tomáš Chilý „Nedostatkom slovenskej gastronómie je závisť. Nepomáhame si, nespolupracujeme, jedlá si privlastňujeme. Lokálnych dodávateľov máme, varíme na svetovej úrovni. Nepomáhame si, a každý hľadí len na to svoje. Sme malá krajina na to, aby sme sa ignorovali a nekomunikovali,“ hovorí Tomáš Chilý.
Nemá ani 30 a šéfuje u nás trom prevádzkam. V tomto nás Japonci porážajú, hovorí úspešná Slovenka Lucia Ratkovská vedie tri podniky a mieri ešte ďalej.
Vedkyňa a nutričná expertka: Označiť bielu múku a cukor ako biele jedy je scestné. Som za racionálnosť Základ jedálnička by mali tvoriť prirodzené prvopotraviny. "Nevidím dôvod, prečo si cukor určený na sladenie máme nahrádzať akoukoľvek umelou náhradou, ak sme zdraví. Opäť platí – s mierou. Druhá vec je, naozaj potrebujeme toľko sladiť?," pýta sa odborníčka.
Úsporné varenie. Ako potraviny skladovať, prečo používať pokrievku a ako využiť zvyškové teplo? Lacné varenie by nás jednoducho nemalo ukracovať po stránke chuti, ale ani výživných hodnôt. Pokiaľ sa však v kuchyni chcete alebo musíte uskromniť, je potrebné sa nad nákupom potravín aj samotným varením viac zamyslieť.
Škodia zdraviu a pridávajú kilá: Týmto potravinám sa pri nakupovaní oblúkom vyhnite, radí odborníčka Je dôležité dvakrát popremýšľať, čo si vkladáme do košíkov.
Prečo sme po káve unavení? Kofeín je na jednej strane považovaný za prírodný stimulant, málokto však vie, že vás vlastne „neprebúdza“, ale len zastavuje „zaspávanie“.