Lucia Plaváková zdôraznila, že ak to bude nevyhnutné, jej strana PS podá aj návrh na Ústavný súd. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Opozícia žiada stiahnutie zmien pri neziskovkách. Angažovaných ľudí budeme brániť, avizuje Plaváková

30.04.2024, 14:08
Autor:
TASRTASR

Marián Čaučík z KDH vyhlásil, že koalícia ide novelou sťažovať život charitatívnym, sociálnym, detským, kultúrnym aj športovým organizáciám.

Opozičné PS vyzvalo koaličných poslancov, aby stiahli novelu zákona o mimovládnych organizáciách, ktorú Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania. KDH vyzvalo na diskusiu o prípadných zmenách a predloženie návrhu do riadneho pripomienkovania, nie formou poslaneckej novely. Hnutia hovoria o stigmatizácii a nálepkovaní organizácií, ktoré často suplujú štát, ale aj o likvidácii rôznych združení či už byrokraciou alebo hrozbou vysokých pokút či ich zrušenia.

Lucia Plaváková (PS) skonštatovala, že novela vytvára priestor na likvidáciu občianskych združení a organizácií. Vyzvala koaličných poslancov na stiahnutie novely. "Ak to nespravia, sme pripravení občianski angažovaných ľudí na Slovensku brániť. A ak to bude nevyhnutné, podáme aj návrh na Ústavný súd (ÚS) SR," zdôraznila.

Fatálna finančná a byrokratická záťaž

Dávid Dej (PS) upozornil aj na riziká pre športové kluby a zväzy, z ktorých mnohé fungujú ako občianske združenia, aby sa mohli uchádzať o finančné príspevky, a to aj od medzinárodných organizácií napríklad na prípravu športových podujatí. "Zákon nemá pozitívny prínos pre spoločnosť. Môže mať závažné dôsledky pre reputáciu športových klubov, zväzov, ale aj pre celú športovú komunitu na Slovensku," dodal.

image

Opozícia chce odvolávať Dolinkovú aj za Rázsochy

Marián Čaučík (KDH) vyhlásil, že koalícia ide novelou sťažovať život charitatívnym, sociálnym, detským, mládežníckym, kultúrnym aj športovým či environmentálnym organizáciám.

"Tieto mimovládne organizácie často suplujú štát v mnohých oblastiach a štát im teraz hádže polená pod nohy," uviedol. Ak chce koalícia naozaj transparentnosť a obmedzovanie vplyvu mimovládnych organizácií na politiku, apeloval na riadnu diskusiu a predloženie zmien na pripomienkovanie. Hovorí o neprimeranom zásahu do občianskej spoločnosti aj o náraste byrokracie.

Organizácia Amnesty International Slovensko (AIS) označila novelu za priamy útok na občiansku spoločnosť. "Jeho prijatie by pre organizácie občianskej spoločnosti znamenalo neprimeranú – a potenciálne fatálnu – byrokratickú a finančnú záťaž.

„Organizácie so zahraničnou pomocou“

Tie, ktoré prežijú, by mohli byť démonizované a diskreditované, čo by mohlo viesť k ďalšiemu obmedzovaniu ich činnosti," poznamenal riaditeľ AIS Rado Sloboda. Rovnako hovorí o stigmatizácii organizácií občianskej spoločnosti. Podľa AIS návrh porušuje medzinárodné právo v oblasti ľudských práv a musí byť zamietnutý.

image

Smer, Hlas a SNS chcú odvolať Mazáka zo Súdnej rady. Idú ju politicky obsadiť, tvrdí Plaváková

Novelu zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby posunul parlament v utorok do druhého čítania. Novela hovorí o zvýšení transparentnosti financovania mimovládnych neziskových organizácií.

Zaviesť by sa mohlo označovanie organizácií prijímajúcich financie zo zahraničia cez 5-tisíc eur za rok ako "organizácie so zahraničnou podporou". Upraviť by sa mohol obsah výročnej správy organizácií či občianskych združení aj zverejňované údaje o darcoch. Návrh kritizovali viaceré organizácie a združenia, označili ho za diskriminačný.

01 - Modified: 2024-04-30 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kataster prejde viacerými zmenami. Podľa kritikov má nový zákon za úlohu viac kontrolovať občanov 02 - Modified: 2024-04-30 08:10:15 - Feat.: 0 - Title: Poplatky stále hýbu zdravotníctvom, ako nastaviť sociálne únosné hranice? 03 - Modified: 2024-04-30 07:54:07 - Feat.: 1 - Title: Banky na Slovensku aj po zavedení špeciálnej dane zvýšili čistý zisk, minulý rok bol v ráde miliárd 04 - Modified: 2024-04-29 22:14:04 - Feat.: 1 - Title: Cez krízu prišiel ošiaľ a drevo na Slovensku rekordne zarábalo. No ceny padli, cíti to aj štát 05 - Modified: 2024-04-29 19:11:23 - Feat.: 0 - Title: Slnko v sieti? Bola to oslava filmu na politickom mítingu opozície v priamom prenose, hodnotí predseda Rady RTVS 06 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: 1 - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám
01 - Modified: 2024-05-15 11:20:45 - Feat.: - Title: Vláda schválila na projekty v mestách a obciach hornej Nitry takmer dva milióny eur 02 - Modified: 2024-05-15 05:50:00 - Feat.: - Title: Vláda na výjazdovom rokovaní preberie aktualizáciu akčného plánu pre Hornú Nitru 03 - Modified: 2024-05-09 21:07:39 - Feat.: - Title: Opozičný líder Masra sa vyhlásil víťazom prezidenských volieb v Čade. Podľa komisie nevyhral 04 - Modified: 2024-05-09 04:40:39 - Feat.: - Title: Pravicová opozícia v Severnom Macedónsku vyhrala voľby s výrazným náskokom 05 - Modified: 2024-05-07 16:11:32 - Feat.: - Title: Opozícia kritizuje ministerku zdravotníctva. Dolinková podľa nich nepredkladá zmeny v štandardnom procese
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. máj 2024 07:09