Premiér Robert Fico. FOTO: Reuters
StoryEditor

Slovensko by malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk, vyhlásil Fico v prejave

01.05.2024, 23:00
Autor:
TASRTASR

Slovensko by podľa premiéra malo zaujímať aj o to, ako sa EÚ bude stavať k extrémom v hodnotových otázkach, ale aj o to, ako chce reagovať na prejavy suverenity a samostatnosti individuálnych členských štátov.

Slovenská republika by mala byť v rámci Európskej únie aktívna a mala by prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk. Uviedol to premiér Robert Fico na stredajšom slávnostnom galavečere v priestoroch Bratislavského hradu k 20. výročiu vstupu SR do EÚ.

Za dôležitú Fico považuje otázku zahraničnej politiky aj ambicióznych plánov EÚ. "Slovenská republika chce byť súčasťou diskusií, či sme schopní rekonštruovať ambiciózne plány, ktoré sú postavené napríklad v oblasti životného prostredia, ale možno aj iné ciele, ktoré sme nastavili," skonštatoval.

Slovensko by sa podľa jeho slov malo zaujímať aj o to, ako sa EÚ bude stavať k extrémom v hodnotových otázkach, ale aj o to, ako chce reagovať na prejavy suverenity a samostatnosti individuálnych členských štátov. "Únia je predovšetkým o jednote v rozmanitosti, musíme túto rozmanitosť rešpektovať, v opačnom prípade ide Európa do veľmi komplikovaných období," doplnil.

V tejto súvislosti predseda vlády upozornil na potrebu zachovania práva veta členských štátov. Vďaka nemu sa podľa jeho slov rešpektujú určité prvky rozmanitosti, suverenity a samostatnosti. "Samozrejme, pri plnom rešpektovaní hodnôt a princípov EÚ ako takej," skonštatoval. Zdôraznil tiež potrebu mieru a rešpektu.

Slovensku členstvo v Európskej únii podľa premiéra mimoriadne pomohlo. V tejto súvislosti vyzdvihol konsenzus vtedajších koaličných aj opozičných politikov pri referende o vstupe SR do Únie. Poukázal na to, že aj v súčasnosti existuje konsenzus na zotrvaní v EÚ, no líšia sa pohľady na kvalitu nášho budúceho členstva.

 

01 - Modified: 2024-05-01 16:07:48 - Feat.: - Title: Hlas Slovenska po vstupe do Európskej únie zosilnel, vyhlásila Čaputová 02 - Modified: 2024-05-01 15:48:00 - Feat.: - Title: Eurofondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja, tvrdí ZMOS 03 - Modified: 2024-05-01 13:21:30 - Feat.: - Title: Von der Leyenová v Bruseli pri vlajke Európskej únie oslávila 20. výročie rozšírenia 04 - Modified: 2024-05-01 12:02:49 - Feat.: - Title: Šimečka kritizuje Ficovu vládu: Slovensko ťahá preč z Únie na východ. Krajina čelí kritike, má konflikty 05 - Modified: 2024-05-01 12:38:21 - Feat.: - Title: Fico na otázku HN: Druhý pilier neotvoríme, hovoríme niečo iné. Dáme na použitie miliárd konkrétnu ponuku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 23:01