Ruský ropný a plynárenský priemysel je dlhodobo odvetvím s najvyššími mzdami v krajine. Na snímke rafinéria v Omsku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kľúčový ruský priemysel, ktorý financuje vojnu, naráža na problém. Nestačia už ani štedré platy

06.05.2024, 12:57
Autor:
ČTKČTK

Nedostatok pracovníkov zasahuje podniky vo všetkých častiach ruskej ekonomiky, ukázala nedávna správa centrálnej banky.

Ruský ropný a plynárenský priemysel je dôležitý na financovanie ruskej invázie na Ukrajinu a poskytuje Kremľu finančné prostriedky na pokračovanie bojov. Tento priemysel však zápasí s nedostatkom pracovných síl kvôli plnej mobilizácii ruskej ekonomiky pre vojnové úsilie, čo zhoršuje dlhodobú demografickú krízu, uviedla agentúra Bloomberg.

Energetické firmy, ktoré zamestnanca vždy dobre platili, teraz o pracovnú silu musia bojovať s ruskou armádou a výrobcami zbraní, upozorňujú analytici a náborári spolupracujúci s týmto odvetvím. Len nástupný bonus pre vojaka bojujúceho na Ukrajine sa môže rovnať takmer ročnému platu priemerného pracovníka na poli s ropou alebo plynom.

Tento problém nie je úplne nový. Rusko zápasí s úbytkom obyvateľstva v produktívnom veku už skoro 20 rokov. Hlavnou príčinou bol prepad pôrodnosti v 90. rokoch, pandémia choroby covid-19 potom tento problém prehĺbila a invázia na Ukrajinu ho ešte viac zdôraznila.

Nedostatok pracovníkov zasahuje podniky vo všetkých častiach ekonomiky, ukázala nedávna správa ruskej centrálnej banky. Aj keď ropný a plynárenský priemysel funguje bez problémov, v dlhodobom horizonte to tak nemusí byť.

image

Na inaugurácii Putina Slovensko zastúpi chargé d‘affaires

Chýbajúci pracovníci a vysoké platy

Podľa odhadov ruskej spoločnosti Kasatkin Consulting, predtým výskumného centra firmy Deloitte v regióne, chýba ropnému a plynárenskému sektoru v Rusku asi 40-tisíc zamestnancov. Toto odvetvie v prvom štvrťroku zvýšilo počet internetových ponúk práce v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 24 percent. Nehľadalo len kvalifikovaných pracovníkov, ale aj pracovníkov s nízkou kvalifikáciou, ukazujú údaje hlavnej ruskej náborovej platformy hh.ru.

Ruský ropný a plynárenský priemysel je dlhodobo odvetvím s najvyššími mzdami v krajine. Od roku 2017 ponúka mzdy, ktoré najmenej o dve tretiny prevyšujú celoštátny priemer, vyplýva z výpočtov agentúry Bloomberg na základe údajov štatistického úradu. V januári a vo februári predstavovala mesačná nominálna mzda v tomto odvetví, ktoré zahŕňa pracovníkov v oblasti ťažby, služieb, rafinácie, prepravy potrubím a skladovania, v priemere 125 200 rubľov.

Táto čiastka však už nemôže konkurovať tomu, čo ponúka ruská armáda zmluvným vojakom. Okrem nástupného bonusu 195-tisíc rubľov ponúka každý ruský región novému regrútovi jednorazovú platbu, ktorá môže činiť až jeden milión rubľov.

Ak človek nechce bojovať na Ukrajine, sú tu aj lukratívne pracovné miesta v zbrojovkách. Dopyt po tankoch, obrnených vozidlách a zbraniach prudko vzrástol a zbrojovky hľadajú pracovníkov na napätom trhu práce. Ruská štátna zbrojovka Rostec vlani zvýšila mzdy v priemere o 17,2 percenta a stále potrebuje ľudí, povedal vlani generálny riaditeľ Sergej Čemezov.

image

Fiktívne firmy, utajené dodávky. Ruský zbrojný priemysel dramaticky rastie, stopy vedú do jedinej krajiny

Demografický problém

Ruská ekonomika má dlhodobo demografický problém. V 90. rokoch kvôli ekonomickým otrasom po rozpade Sovietskeho zväzu prudko klesla pôrodnosť a podľa štatistických údajov sa od roku 2007 do konca roku 2021 počet obyvateľov v produktívnom veku znížil o 5,8 milióna. Podiel zamestnancov mladších ako 30 rokov na ruskom trhu práce v roku 2022 predstavoval 14,9 percenta, čo je najmenej od začiatku 90. rokov, odhadla konzultačná spoločnosť FinExpertiza.

Invázia ruských vojsk na Ukrajinu tiež obmedzila prílev pracovných síl zo zahraničia. Medzinárodné sankcie oslabili rubeľ, zvýšili infláciu a skomplikovali medzinárodné prevody peňazí. Rusko sa tak stalo menej atraktívne pre migrantov z bývalých sovietskych republík.

Vlani čistý príliv migrantov do Ruska predstavoval 110-tisíc, čo bola štvrtina úrovne z roku 2021, teda rok pred inváziou. V porovnaní s dopytom Ruska po pracovnej sile je tento údaj iba kvapkou v mori. Podľa štatistického úradu, ktorý vychádza z požiadaviek firiem na úrady práce, potrebovala krajina na konci marca navyše 1,86 milióna pracovníkov.

Pretože samotné mzdy nestačia na prilákanie nových pracovníkov, ruské ropné a plynárenské firmy, ktoré často majú hlavnú činnosť v odľahlých oblastiach s drsnou klímou, tak ponúkajú aj ďalšie výhody. Pracovník v teréne na Sibíri alebo v Arktíde môže očakávať "teplé jedlo trikrát denne" a pravidelné lekárske prehliadky hradené zamestnávateľom, uvádza sa v ponukách práce na hh.ru.

image

Putin nariadil jadrové cvičenie. Zúčastnia sa ho sily pri Ukrajine, ide o reakciu na Západ, znie z Moskvy

Niektorí zamestnávatelia tiež ponúkajú stimuly "v sovietskom štýle", ako sú napríklad novoročné darčeky pre deti a výlety do firemných letovísk. Niektoré firmy tiež zaviedli politiku "priveď kamaráta a dostaneš zaplatené" a ponúkajú 50 až 100 dolárov za nového zamestnanca. To síce podľa západných štandardov nie je veľa, ale v Rusku to stačí na nákup minimálnej úrovne potravín pre jednu osobu na celý mesiac.

Ani to však stále nestačí, aby odvetvie prilákalo mladých kvalifikovaných ľudí. Firmy sa preto obracajú na starších pracovníkov. Ropný priemysel predtým ľudí povzbudzoval, aby šli včas do dôchodku a uvoľnili miesto mladej generácii. Odchádzajúcim dôchodcom napríklad firmy ponúkali štedré bonusy. Teraz tieto programy postupne ukončujú a naopak povzbudzujú personál, aby pracoval čo najdlhšie, uviedol prezident internetového portálu ponúkajúceho prácu Superjob.ru Alexej Zacharov.

Od invázie na Ukrajinu je ruský ropný a plynárenský sektor terčom sankcií, ktorých cieľom je obmedziť prílev peňazí do ruskej ekonomiky. Napriek tomu ale toto odvetvie ďalej hladko funguje a posiela peniaze do štátneho rozpočtu. Minuloročná miera ťažby ropy dosiahla postsovietsky rekord a vývoz ropy zostal vysoký. Po prudkom poklese v rokoch 2022 a 2023, kedy bol z väčšej časti zastavený tok plynu do Európy, sa ťažba zemného plynu opäť zvyšuje.

Vláda očakáva, že vývoz sietí plynovodov sa tento rok zvýši takmer o pätinu vďaka vyššiemu vývozu do Číny. Nedostatok pracovných síl ale vyvoláva otázky, či ruský ropný a plynárenský priemysel dokáže udržať túto výkonnosť aj v dlhodobom horizonte.

01 - Modified: 2024-05-06 09:30:59 - Feat.: 1 - Title: Pri útoku dronov v ruskej Belgorodskej oblasti zomrelo sedem ľudí 02 - Modified: 2024-05-06 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ako v USA vidia vývoj vojny, ak vyhrá voľby Biden? Budúci rok príde ukrajinská ofenzíva 03 - Modified: 2024-05-06 08:22:01 - Feat.: 1 - Title: Taliansky minister vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny 04 - Modified: 2024-05-06 07:04:48 - Feat.: 1 - Title: Pomoc pre Ukrajinu podľa kongresmana Jeffriesa zdržala proputinovská frakcia 05 - Modified: 2024-05-06 05:50:50 - Feat.: 1 - Title: Ruská armáda pri dronovom útoku poškodila energetické objekty v Sumách
01 - Modified: 2024-05-10 12:34:45 - Feat.: - Title: Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia 02 - Modified: 2024-05-10 12:21:17 - Feat.: - Title: Zelenskyj sa poďakoval Čaputovej za silnú podporu, obaja ocenili občiansku zbierku 03 - Modified: 2024-05-10 13:03:37 - Feat.: - Title: Česko odovzdalo Ukrajine prvý simulátor pre pilotov F-16, Kyjev očakáva prvé stíhačky o niekoľko týždňov 04 - Modified: 2024-05-10 13:09:17 - Feat.: - Title: Rusko začalo nový vpád na Ukrajinu. Na obranu Charkova mieria posily 05 - Modified: 2024-05-10 09:45:52 - Feat.: - Title: Slovensko kryje Putinových spojencov. Nevyhostili propagandistu, ktorý robil rozhovor s Kaliňákom, tvrdí PS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 15:09