Šport pomáha ľuďom objavovať skryté rezervy a potenciál
StoryEditor

Šport pomáha ľuďom objavovať skryté rezervy a potenciál

07.05.2024, 11:00

Správne mentálne nastavenie vás dokáže dostať do úplne iných sfér. Hlavným cieľom mentálneho tréningu je zlepšovanie psychických schopností potrebných pre dlhodobé dosahovanie optimálnych výkonov. Okrem výkonnosti je cieľom aj zvyšovanie kvality prežívania pri športovaní, respektíve pri inej činnosti. Dôležité sú pocity sebarealizácie, naplnenia, spokojnosti s vykonávanou aktivitou a celkovo so svojím životom.

Nie je dôležité len to, či športovec vyhrá konkrétny zápas alebo súťaž

Športovec by mal vedieť získané a zdokonalené schopnosti využiť aj v ostatných oblastiach profesionálneho a súkromného života. Mentálny tréning je zameraný aj na zvyšovanie a stabilizáciu sebadôvery, zlepšovanie koncentrácie, optimálne nastavenie cieľov, systematickosť práce športovca a komplexné riešenie problematických situácií. Treba zlepšovať prípravu na stretnutie alebo súťaž, pracovať s emóciami, úzkosťou a strachom zo zlyhania. Veľký dôraz sa musí klásť na prácu s myslením, analyzovanie automatických myšlienok a schém športovca, na nahradzovanie škodlivých myšlienkových vzorcov užitočnými. Predmetom tréningu psychických schopností sú aj motivácia, stres a zvládanie kritických momentov, komunikácia, práca s očakávaniami.

Mentálny tréning je pre každého, kto chce pracovať na svojich psychických schopnostiach

Cieľom je  jednotlivcom aj skupinám skvalitniť svoje profesionálne výkony a zlepšiť prežívanie pri športe aj pri iných aktivitách. Tréning psychologických schopností využívajú jednotlivci pôsobiaci vo vrcholovom športe, ale aj výkonnostní a mladí športovci. Cieľom nie je len dosiahnutie špičkových výkonov, dôležitá je tiež spokojnosť, pocit sebanaplnenia, sebarealizácie a radosti. Šport je prostriedkom k rozvoju vlastnej osobnosti a k lepšiemu poznaniu samého seba. Mentálny tréning je určený nielen pre športovcov, ale aj pre iné profesie, v ktorých je dôležité podávanie výkonov. Manažéri, vedúci pracovníci, umelci, ľudia v mediálnej sfére, v týchto aj ďalších profesiách je dôležitá sebadôvera, koncentrácia na vykonávanú úlohu, motivácia, sebadisciplína, komunikácia, kreativita atď. Treba pracovať na všetkých psychických schopnostiach potrebných pre dlhodobo optimálne pracovné výkony. 

01 - Modified: 2024-05-07 08:54:18 - Feat.: - Title: Ján Volko absolvuje premiéru v letnej časti olympijského roka v piatok na mítingu Diamantovej ligy v behu na 200 metrov v Dauhe 02 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 03 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 04 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 05 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
07. máj 2024 11:00