Podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Členské štáty EÚ schválili smernicu o boji proti násiliu páchanému na ženách

07.05.2024, 13:33
Autor:
TASRTASR

Nová legislatíva obsahuje aj opatrenia na predchádzanie násilia páchaného na ženách a domáceho násilia a stanovuje normy na ochranu obetí týchto trestných činov.

Členské štáty Európskej únie v utorok schválili historicky prvú únijnú smernicu o boji proti násiliu páchanému na ženách a zabezpečení väčších práv pre obete domáceho a iného násilia, píše TASR na základe tlačovej správy Rady EÚ.

Tieto opatrenia sú nevyhnutné na zabezpečenie hodnôt a základných práv rovnosti žien a mužov a nediskriminácie, uvádza sa v správe. Smernica vyžaduje, aby všetky krajiny EÚ kriminalizovali mrzačenie ženských pohlavných orgánov, nútené manželstvá či kybernetické násilie, ako napríklad nedobrovoľné zdieľanie intímnych fotografií.

Za spáchanie týchto trestných činov hrozí trest odňatia slobody v rozsahu najmenej jeden až päť rokov. Nová smernica obsahuje aj rozsiahly zoznam priťažujúcich okolností, ako je spáchanie trestného činu na dieťati, bývalom alebo súčasnom manželovi alebo partnerovi, verejnom predstaviteľovi, novinárovi alebo obhajcovi ľudských práv, za ktoré hrozia prísnejšie tresty.

image

Guterres kritizoval odpor proti právam žien vo svete, podľa neho to brzdí pokrok

Nová legislatíva obsahuje aj opatrenia na predchádzanie násilia páchaného na ženách a domáceho násilia a stanovuje normy na ochranu obetí týchto trestných činov.

Nové pravidlá nadobudnú účinnosť 20 dní po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty budú mať tri roky na to, aby sa pripravili na vykonávanie ustanovení uvedenej smernice.

Európska komisia (EK) pod vedením podpredsedníčky EK pre hodnoty a transparentnosť Věry Jourovej a eurokomisárky pre rovnosť Heleny Dalliovej predložila návrh tejto smernice 8. marca 2022. Predošlý týždeň smernicu schválili aj poslanci Európskeho parlamentu.

Smernica je právny akt prijatý inštitúciami EÚ určený členským štátom. Vnútroštátne orgány určujú formu a metódy, ktoré používajú na začlenenie smernice do svojich vnútroštátnych právnych predpisov. Ak členský štát transponuje smernicu do svojho vnútroštátneho práva nesprávne alebo ho do neho nepreberie včas, EK môže začať konanie vo veci porušenia povinnosti a následne predložiť záležitosť Súdnemu dvoru EÚ.

01 - Modified: 2024-05-17 13:22:52 - Feat.: - Title: Európska únia uvalila sankcie na štyri ruské propagandistické médiá 02 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve 03 - Modified: 2024-05-15 09:53:29 - Feat.: - Title: Európska únia aj NATO kritizujú zákon o zahraničných agentoch. Vyzývajú Gruzínsko, aby ho stiahol 04 - Modified: 2024-05-15 09:24:34 - Feat.: - Title: Jarné prognózy naznačujú zlepšenie ekonomického rastu v eurozóne a Únii 05 - Modified: 2024-05-15 09:19:16 - Feat.: - Title: Európska únia vyzvala Izrael, aby okamžite ukončil vojenskú operáciu v Rafahu na juhu Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 02:55