StoryEditor

Slovákov s Maďarmi netreba zmierovať, treba spolupracovať

16.11.2006, 14:35
Autor:
SITASITA
Maďarsko-slovenské vzťahy nepotrebujú zmierovanie a vzájomné vyrovnanie, ale pochopenie a spoluprácu do budúcnosti. Zhodli sa na tom prezidenti Maďarska a Slovenska László Sólyom a Ivan Gašparovič.

Maďarsko-slovenské vzťahy nepotrebujú zmierovanie a vzájomné vyrovnanie, ale pochopenie a spoluprácu do budúcnosti. Zhodli sa na tom prezidenti Maďarska a Slovenska László Sólyom a Ivan Gašparovič pri svojej dnešnej diskusii so študentmi banskobystrickej Univerzity Mateja Bela. Pretože hoci medzi Maďarmi a Slovákmi boli trenice, nikdy medzi sebou neviedli také nepriateľské vojny ako napríklad Francúzi a Nemci, ktorých vyrovnanie sa niekedy spomína ako príklad. "Uhorsko bolo štátom viacerých národov. Maďarom sú z nich kultúrou aj mentalitou Slováci najbližší," povedal Sólyom, podľa ktorého bola koncepcia národného štátu v mnohonárodnostných štátoch Rakúsku a Uhorsku na konci 19. storočia nespravodlivou. "Musíme byť oslobodení a vzájomne dobroprajní. Politika pripomínania krívd minulosti nevedie k ničomu," dodal maďarský prezident.
Slovenský prezident Gašparovič pripomenul, že osvedčeným základom na rozvíjanie maďarsko-slovenských vzťahov je platná medzištátna zmluva o spolupráci. Prial by si väčšiu dynamiku v hospodárskej spolupráci týchto krajín.
Obaja prezidenti odsúdili v odpovedi na otázku študentov nacionalistický extrémizmus na oboch stranách hraníc. Podľa nich vychádza zo vzájomnej neznalosti. Gašparovič zdôraznil, že súčasná vláda nevykonala nič, čo by mohlo vzájomné vzťahy poškodiť. "Možno toto zloženie vlády dostalo SNS medzi mantinely s vládnym programom, ktorý je protolerantný a akceptuje národnostné menšiny. Sólyom zdôraznil, že v Maďarsku sa extrémisti nedostali do parlamentu. Členov Hnutia 64 žúp označil za nevzdelancov, čo podľa neho dokazuje aj fakt, že Uhorsko nikdy nemalo 64, ale najviac 63 žúp. "Postoje tohto hnutia obrovská väčšina Maďarov nezdieľa," zdôraznil Sólyom. Gašparovič pripomenul, že extrémistická strana Slovenská pospolitosť bola na Slovensku zakázaná.
Prezidenti hovorili aj o otázke autonómie. Podľa Sólyoma je na Slovensku vnímaná ako niečo nežiaduce a vzbudzuje obavy, ide však o samosprávu. Vždy sa pre ňu musí rozhodnúť príslušná menšina, ale nevie o tom, že by Maďari na Slovensku chceli nejakú autonómnu oblasť. Podľa Gašparoviča majú menšiny na Slovensku 100-percentnú kultúrnu autonómiu, na územné autonómie nemajú dôvod.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 11:25