StoryEditor

Slovákov čaká americký dáždnik

21.01.2007, 23:00
Zvýšená bezpečnosť, ale aj väčšia hrozba teroristických útokov. Takéto dôsledky by pre našu krajinu mohlo mať umiestnenie amerického systému protiraketovej obrany v Českej republike a Poľsku.
V článku je graf

Zvýšená bezpečnosť, ale aj väčšia hrozba teroristických útokov. Takéto dôsledky by pre našu krajinu mohlo mať umiestnenie amerického systému protiraketovej obrany na území našich susedov - v Českej republike a Poľsku. Spojené štáty sa už obrátili s takouto žiadosťou na obidve krajiny, nový česká vláda pod vedením Mirka Topolánka s tým problém mať nebude.

Radar v Čechách a zariadenie na odpaľovanie protiraketových striel v Poľsku má chrániť nielen USA, ale aj strednú Európu. Odborníci sa zhodujú, že Slovensko sa spolu s ďalšími stredoeurópskymi krajinami dostane pod tzv. ochranný dáždnik. "Ide o to, aby sa dokázalo čeliť prípadným raketovým útokom ázijských krajín, ale aj Ruska," vysvetľuje bezpečnostný analytik Ivo Samson. Protiraketový systém má však podľa neho aj svoju odvrátenú stranu - dá sa totiž očakávať, že teroristi budú chcieť takéto zariadenie prioritne zničiť.

Naše ministerstvo obrany zatiaľ nevie prínos ochranného dáždnika zhodnotiť. "Tento problém ide v súčasnosti mimo nás. S nami túto záležitosť nikto nekonzultoval," potvrdil pre HN minister obrany František Kašický. Aj on však hovorí, že celý problém má dve stránky mince. "Výrazne to zvyšuje bezpečnosť na danom území, ale krajina by mohla byť aj cieľom teroristických skupín."

ČAKÁ NA NÁS AMERICKÝ "DÁŽDNIK"
Rezort obrany potvrdil, že s umiestnením protiraketového systému na našom území sa zatiaľ nepočíta. "Americká strana nás neoslovila," uviedol hovorca rezortu Vladimír Gemela. Českí politici pritom vnímajú rozhodnutie Američanov ako otázku medzinárodnej prestíže. "Prestíž je prvé slovo, a až za ním nasleduje bezpečnosť a očakávané ekonomické výhody," uviedol český premiér Mirek Topolánek.

Iní sú dôležitejší
Šéf parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Rudolf Pučík (SNS) napriek tomu hovorí, že Slovensko sa nemôže v tejto veci cítiť diskriminované. "Sme plnohodnotným členom NATO a zodpovedne si plníme svoje záväzky." Česko a Poľsko si podľa neho americká strana vybrala ako najvhodnejšie riešenie. "Jednoducho vedia, že tieto dve krajiny sú pre nich strategicky dôležité," vidí to rovnako exminister obrany Juraj Liška (SDKÚ-DS).

NATO u nás "neletí"
Slováci nie sú podľa Samsona naklonení budovaniu rôznych vojenských základní na území Slovenska. Aj v prieskumoch verejnej mienky o pôsobení SR pod Severoatlantickou alianciou bolo množstvo ľudí skôr skeptických. Pri prvom výročí nášho vstupu do NATO polovica opýtaných v prieskume pre rezort obrany uviedla, že stúpla hrozba teroristických útokov - alianciu považovala za prínos len tretina obyvateľov Slovenska. V Čechách je však situácia iná. Napriek pôvodnému odmietaniu čoraz viac Čechov súhlasí aj so samotným umiestnení radaru na ich území - podľa decembrového prieskumu by už neprekážal viac ako polovici obyvateľstva.

01 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prekážky obnoviteľným zdrojom 02 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sapard skresal odmeny poradcom
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 23:40