StoryEditor

SMK nečakane ustúpila, koalícia môže dovládnuť

23.09.2005, 00:00
Šanca na predčasné voľby je po včerajšku takmer nulová. SMK po rokovaní svojho predsedníctva zmenila stanovisko - návrh ústavného zákona o predčasných voľbách do NR SR nepredloží.

Šanca na predčasné voľby je po včerajšku takmer nulová. SMK po rokovaní svojho predsedníctva zmenila stanovisko - návrh ústavného zákona o predčasných voľbách do NR SR nepredloží. Dôvody? V parlamente nie je dostatočný počet poslancov, ktorí by ich návrh podporili. Porušili by koaličnú dohodu. Vážne by sa narušila koaličná spolupráca. "Keďže by sa predčasné voľby neschválili, nič by sme tým nevyriešili," vyhlásil šéf SMK Béla Bugár.
Napriek tomu maďarská koalícia trvá na príčinách, ktoré ich k návrhu na skrátenie volebného obdobia prinútili: Takýmto spôsobom bude veľmi ťažké dlhodobo vládnuť a nepáči sa nám ani spôsob ako koalícia získala súčasný počet poslancov. Aj preto je Bugár naďalej presvedčený, že predčasné voľby by boli najlepším riešením súčasnej situácie v parlamente.
Čo nepovedali regióny
Nečakaná zmena stanoviska SMK v priebehu niekoľkých hodín mohla mať aj iné pozadie. Podľa našich informácií nemalo vedenie strany istotu, že ich návrh na predčasné voľby by odobrila aj Republiková rada SMK, kde sedia zástupcovia regionálnych štruktúr. Práve tie majú vďaka koaličným dohodám pomerne silný vplyv v orgánoch štátnej správy na južnom Slovensku. Takúto interpretáciu však líder maďarskej koalície odmieta. "Ak by náš návrh v parlamente neprešiel, spôsobili by sme ešte väčší chaos," prízvukuje Bugár. Zároveň pripustil, že pokiaľ ich k tomu donúti patová situácia v NR SR, môžu prísť ešte raz s rovnakým návrhom. "Dúfam, že sa tým už nebudeme musieť zaoberať."
Duray: KDH bolo neisté
Podpredseda SMK Miklós Duray naznačil, že ich stratégiu ovplyvnilo aj údajné lavírovanie KDH. "Vyzeralo to tak, že by sme v tom zostali sami." Podľa Duraya si neboli kresťanskí demokrati istí, ako by na predčasný koniec vládneho kabinetu reagovali ich voliči. Takéto pochybnosti však KDH kategoricky odmieta. Podpredseda hnutia Július Brocka ani nerozumie, na základe akých postojov kresťanských demokratov prišiel Duray k takémuto záveru.
Pripomeňme, že Bugár sa tiež obával, či návrh na predčasné voľby získa dostatočnú podporu - za tento ústavný zákon musí zahlasovať minimálne 90 poslancov. Keďže nerátali s ĽS-HZDS, očakávali iba 85 hlasov. Ľudová strana oficiálne presadzuje iný - júnový termín volieb, ale poslanec ĽS-HZDS Tibor Mikuš pripustil pre HN, že by podporil aj skorší dátum. V hre bol pritom marec alebo apríl.

Niektoré zákony, ktoré chce koalícia ešte presadiť
KDH - novela ústavy obmedzujúca poslaneckú imunitu, zákon o výchove a vzdelávaní, zákon o športe
SMK - zákon o financovaní menšinových kultúr
SDKÚ - doladenie reforiem, najmä dôchodkovej a sociálnej, novela zákona o dani z príjmu
Lintnerov klub - zmena financovania cirkví
Všetky koaličné strany považujú za prioritu presadenie štátneho rozpočtu

Fico zvažuje návrh
Návrh na predčasné voľby v jarnom termíne môže ešte do NR SR prísť aj z dielne Smeru-SD. "Bol by to dobrý test zásadovosti a principiálnosti pánov z SMK," poznamenal včera líder sociálnych demokratov Robert Fico. Napriek tomu nie je veľkým optimistom, návrh podľa neho nezíska dostatočnú podporu.
KDH a SMK sa k takejto iniciatíve stavajú zatiaľ zdržanlivo: Budeme sa tým zaoberať, až keď Smer-SD návrh skutočne predloží. Uvedomujú si však, že aj v tomto prípade by sa mohli dostať do konfliktu s koaličnou zmluvou. V NR SR tak zostáva ležať iba návrh ĽS-HZDS, ktorá si vie predstaviť predčasné voľby už v spomínanom júnovom termíne.
Testovanie koalície
Opozícia aj naďalej mieni pritom testovať pevnosť a stabilitu vládnej koalície v parlamente. Fico naznačil, že budú opakovane využívať parlamentnú obštrukciu pri hlasovaní o niektorých zákonoch. Za zákony zlepšujúce sociálnu situáciu ľudí sú však pripravení zahlasovať. Na odvolávanie ministrov si už netrúfajú. "Opozícia má možno hlasy na zablokovanie parlamentu, ale v žiadnom prípade nemá hlasy na odvolávanie ministrov," vysvetľuje Fico.
Život s nezávislými
Menšinová vláda sa teda musí stále spoliehať na podporu nezávislých poslancov. Koaliční politici si uvedomujú, že takéto vládnutie bude veľmi nepohodlné. Ako chcú zabezpečiť priechodnosť vládnych zákonov? Podľa šéfa poslaneckého klubu SDKÚ Milana Horta budú vládne strany najskôr hľadať dohodu v rámci koalície a následne rokovať s nezávislými poslancami. "Spolupráca s nimi zatiaľ prináša svoje ovocie". Hort zdôrazňuje, že koalícia bude v tejto situácii klásť oveľa väčší dôraz na disciplínu svojich poslancov. Uvedomujú si, že každá nedochvíľnosť či nezodpovednosť koaličných poslancov môže spôsobiť zbytočné komplikácie.

01 - Modified: 2003-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Právne predpisy, ktoré nadobudli účinnosť od 1. januára 2003 02 - Modified: 2003-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Právne predpisy, ktoré nadobudli účinnosť od 1. januára 2003 03 - Modified: 2003-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Právne predpisy, ktoré nadobudli účinnosť od 1. januára 2003
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:07