StoryEditor

Kaníkov brat sa bude súdiť so štátom

Firma, ktorej spoluvlastníkom je brat exministra Ľudovíta Kaníka -- Norbert, nedostane nenávratný príspevok 150 miliónov korún z eurofondov. Peniaze chcela firma použiť na výstavbu lyžiarskeho areálu. Minister hospodárstva Jirko Malchárek podľa informácií HN projekt zamietol.

Firma, ktorej spoluvlastníkom je brat exministra Ľudovíta Kaníka -- Norbert, nedostane nenávratný príspevok 150 miliónov korún z eurofondov. Peniaze chcela firma použiť na výstavbu lyžiarskeho areálu. Minister hospodárstva Jirko Malchárek podľa informácií HN projekt zamietol. "Oficiálne sa vyjadríme, až keď pošleme list pánovi Kaníkovi," povedal Malchárkov hovorca Róbert Beňo.

Kaníkove signály
Správy o zablokovaní grantu má aj exminister Kaník. "Máme signály, že úradníci na ministerstve trvajú na tom, že projekt nevznikne," povedal pre HN. Jeho brat Norbert pripomenul, že výberová komisia ich projekt vyhodnotila ako najlepší a bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko jej rozhodnutie odobril. "Keďže nie je dnes vôľa zmluvu podpísať, hoci na to neexistuje relevantný dôvod, budeme sa musieť obrátiť na súd," dodal Norbert Kaník. Jeho firma si už dala vypracovať právnu analýzu. "Budeme sa súdiť o plných 150 miliónov korún." Aj súčasný stav, keď je podpis zmluvy pozastavený, považuje za protiprávny.

Spor o podmienku
Kaníkova firma Ski Centrum chcela pri Banskej Štiavnici vybudovať lyžiarsky areál so štvorsedačkovou lanovkou a hotelom. Do budovania strediska už investovala milióny korún. Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že v čase, keď žiadala o podporu, nesplnila podmienky. "Na základe pochybenia stavebného úradu sa omylom do stavebného povolenia dostala aj jedna majetkovo nevysporiadaná parcela," vysvetlil Kaník. Úrad podľa neho svoju chybu priznal a stavebné povolenia odobrila aj prokuratúra.

Rodinný biznis
Táto kauza súvisí s odchodom Ľudovíta Kaníka z postu ministra. Firma jeho manželky sa rovnako uchádzala o 22 miliónov z eurofondov na dobudovanie hotela. Žiadosť stiahla, keď médiá zistili, že Slovenská agentúra pre cestový ruch už schválila 150 miliónov pre firmu Kaníkovho brata. Napriek tomu Kaník priznal chybu a vzdal sa funkcie.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 19:42