StoryEditor

INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 23. 08. 2005

23.08.2005, 11:34
Vlada SR na svojej 141. schodzi schvalila Navrh zakona o vykone trestu povinnej prace a o doplneni zakona o sluzbach zamestnanosti a o zmene a doplneni niektorych zakonov v zneni neskorsich predpisov. Trest povinnej prace je novym druhom trestu, ktory je upraveny v novych rekodifikovanych trestnych kodexoch. Ide o alternativny trest k trestu odnatia slobody pri menej zavaznych trestnych cinoch - v zakone su vymedzene hornou hranicou trestu odnatia slobody do piatich rokov.

NÁVRH ZÁKONA O VÝKONE TRESTU POVINNEJ PRÁCE A O DOPLNENÍ ZÁKONA O SLUŽBÁCH ZAMESTNANOSTI

Vláda SR na svojej 141. schôdzi, 17. augusta 2005, prerokovala a schválila Návrh zákona o výkone trestu povinnej práce a o doplnení zákona o službách zamestnanosti.
Trest povinnej práce je novým druhom trestu, ktorý vyplýva z nového Trestného zákona. Sudca bude môcť udeliť výkon povinnej práce tomu, kto bol odsúdený za prečin, ktorého horná hranica trestu odňatia slobody nie je vyššia ako 5 rokov (napríklad pri spáchaní dopravnej nehody, ktorej následkom nebolo usmrtenie osoby).
Takáto forma trestu sa teda nebude týkať tých odsúdených, ktorí spáchali násilné trestné činy.
Podmienkou pre udelenie takejto formy trestu je, že odsúdený musí s takýmto trestom súhlasiť.
Odsúdený bude vykonávať verejnoprospešné práce v prospech štátu alebo obce. Ďalej môže vykonávať verejnoprospešné práce so zameraním na kultúru, školstvo, rozvoj vedy, humanitárnu alebo charitatívnu činnosť.
Odsúdený bude vykonávať trest v čase svojho osobného voľna a nebude mať nárok na odmenu. Odpracovať musí najmenej 20 hodín za kalendárny mesiac.
Kontrolu nad výkonom takéhoto trestu bude vykonávať probačný a mediačný úradník.
Ministerstvo spravodlivosti chce týmto návrhom pomôcť odsúdeným, aby pri vykonávaní trestu nestratili pracovné návyky. Po skončení trestu odňatia slobody totiž majú väzni problémy vrátiť sa do normálneho života.
Pri takomto druhu trestu budú pre štát náklady na jedného väzňa nižšie, ako keby bol odsúdený a umiestnený do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody.
Okrem toho si odsúdený odpykáva trest prácou, ktorá je prospešná verejnosti.

Záver
Tento zákon nadobúda účinnosť 1. januára 2006.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 09:37