StoryEditor

ŠKOLSTVO: Úroveň uchádzačov o štúdium na vysokých školách klesá

07.07.2003, 00:36
Autor:
Milan IvanMilan Ivan

Vedomostná úroveň uchádzačov o vysokoškolské štúdium klesá. Konštatoval to pre agentúru SITA prorektor pre vzdelávaciu činnosť Univerzity Komenského v Bratislave Pavel Sůra, podľa ktorého museli viacerí dekani fakúlt znížiť kritériá na prijatie. Na viacerých fakultách dekani znížili počet bodov potrebných na absolvovanie prijímacích skúšok, aby sa uchádzači dostali na univerzitu,.
Tento rok zároveň poklesol aj počet uchádzačov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa znížil počet prihlášok na štrnásť fakúlt univerzity o zhruba 4 000. Dôvodom je reforma stredoškolského štúdia a s ňou súvisiaci prechod na deväťročnú dochádzku na základných školách. Zároveň ide aj o dôsledok demografického vývoja, keďže na Slovensku sa rodí čoraz menší počet detí. Nezáujem sa tak prejavil na viacerých odboroch Filozofickej fakulty UK, ale aj na Farmaceutickej fakulte, či Matematicko-fyzikálnej fakulte. "Pokles záujmu je na takmer všetkých učiteľských odboroch", tvrdí Sůra. Vysvetľuje si to nielen spomínanými dôvodmi, ale aj zlou sociálnou situáciou učiteľov na Slovensku.
Pokles záujmu zaznamenala napríklad aj košická Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ). Na jej štyri fakulty - lekársku, prírodovedeckú, právnickú a verejnej správy sa tento rok hlásilo 4 393 záujemcov, pričom zobrala 2 303 uchádzačov. Približne polovica uchádzačov začne od septembra študovať aj na siedmich fakultách Žilinskej univerzity. Na jej denné štúdium sa hlásilo 4 420 záujemcov a na externé 585 záujemcov, pričom prijala 2 645 študentov na dennú formu štúdia a na externú 410.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 07:48