StoryEditor

V. Cinklamini: Armex doplatil na vzájomné antipatie

07.07.2003, 00:00
V súvislosti s podnikaním štátneho podniku Armex boli v posledných dňoch vznesené trestné obvinenia voči jeho exriaditeľovi Víťazoslavovi Moricovi a ďalším dvom zamestnancom firmy. V roku 1998, keď sa mal uskutočniť nezákonný obchod s letiskovými kompletmi, ste boli zamestnancom Armexu aj vy.
- V Armexe som ako radový pracovník, neskôr ako vedúci oddelenia pre zahraničný obchod, pôsobil od januára 1997 až do jeho likvidácie v roku 1999. Keď mimoriadne valné zhromaždenie v decembri 1998 rozhodlo o likvidácii firmy, súhlasil som, že budem členom jeho trojčlenného predstavenstva, kým nebude spoločnosť vymazaná z obchodného registra. Mali sme firmu prebrať hneď, ale nestalo sa tak. Všetky úkony vykonával likvidátor Vojtech Agner, ktorého si vybral Moric a ministerstvo hospodárstva a ostatní akcionári súhlasili. My v predstavenstve sme však boli proti jeho vymenovaniu. Preto som odmietol naďalej pôsobiť v Armexe. Navyše, začiatkom roku 1999 nám dal Moric zmluvu len na dva mesiace. To, že chcel, aby som pracoval bez zmluvy, sa mi nezdalo korektné, pretože v tej divnej likvidácii sa mohlo stať všeličo a niekto to musel kryť. Preto som v marci odišiel. Napriek tomu to dokázal likvidátor zariadiť tak, že moje meno dodnes figuruje na zozname štatutárov.
Spomínate si na ten obchod?
- O všetkom vo firme rozhodoval generálny riaditeľ. Medzi radovými zamestnancami sa neoficiálne hovorilo, že pri dodávke dvoch letiskových kompletov do Severnej Kórey má byť spolu s technikou dodaná aj projektová dokumentácia. Bez nej by bol obchod bežným kontraktom, ale dokumentácia je súčasťou technológie a ako taká pri vojenskej technike je predmetom utajenia.
Jedno zo zariadení Ramona bolo v dezolátnom stave, pretože bolo takmer šesť rokov skladované pod plachtou niekde na Ukrajine. V poslednej fáze kontraktu sa o dokumentácii už nehovorilo. Armex nemohol týmto obchodom porušiť zákon ani medzinárodné embargo, pretože Severná Kórea nebola na zozname krajín, do ktorých by bolo zakázané vyvážať zbrane a vojenské technológie. Peniaze boli vyplatené, komplety sú však stále v SR. Ak to Kórejčania dajú na medzinárodný súd, určite ho vyhrajú, ako sa to stalo už v mnohých podobných prípadoch.
Súvisí obchodná činnosť Armexu s jeho likvidáciou?
- Myslím si, že nie. V tom roku sa zmenilo politické vedenie krajiny. Prejavoval sa istý rozpor a antipatie medzi vtedajším vedením ministerstva hospodárstva a vedením firmy. Keďže hlavnými akcionármi spoločnosti boli rezorty hospodárstva, vnútra a obrany, najjednoduchším riešením konfliktu sa asi javilo zrušenie Armexu. V tom čase však bola firma zisková, pretože sa realizovali viaceré dodávky munície do Egypta.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 04:51