StoryEditor

Ekoservis sa upísal čistej vode

27.11.2005, 23:00
Werner Frank viac ako 40 rokov pracuje s odpadovými vodami a pozná takmer všetky čističky postavené od začiatku 60. rokov na východnom Slovensku. Po zmene režimu, hneď prvého januára 1990, začal podnikať vo fachu ako živnostník. "Neváhal som ani chvíľu. Cítil som ten potenciál a možnosti, ktoré dovtedy zostávali za múrmi štátneho podniku," spomína na začiatky podnikania energický muž, ktorý už mohol byť v dôchodku. V rozhodnutí postaviť sa na vlastné nohy ho podporovali aj najbližší a s nimi zotrval vo firme dodnes.

lišta SUCCESS STORY
Werner Frank viac ako 40 rokov pracuje s odpadovými vodami a pozná takmer všetky čističky postavené od začiatku 60. rokov na východnom Slovensku. Po zmene režimu, hneď prvého januára 1990, začal podnikať vo fachu ako živnostník. "Neváhal som ani chvíľu. Cítil som ten potenciál a možnosti, ktoré dovtedy zostávali za múrmi štátneho podniku," spomína na začiatky podnikania energický muž, ktorý už mohol byť v dôchodku. V rozhodnutí postaviť sa na vlastné nohy ho podporovali aj najbližší a s nimi zotrval vo firme dodnes.
Začínali najprv s technickými a servisnými službami pre čistenie odpadových vôd. Neskôr prešli k vlastnej výrobe a v roku 1994 založili spoločnosť Ekoservis. Najprv sídlila v Novej Lesnej, ale kvôli nevyhovujúcim podmienkam sa pred troma rokmi presťahovala do vlastného areálu vo Veľkom Slavkove neďaleko Popradu. Dnes dosahuje obrat okolo 20 miliónov korún, zamestnáva tridsať ľudí a každoročne investuje zisk do ďalšieho rozvoja. "Stále sme však rodinná firma," hovorí Frank, ktorý je zároveň majiteľom i riaditeľom vo firme, kde pracuje jeho manželka i dvaja synovia.
Originálna technológia
Spoločnosť Ekoservis Slovensko sa za viac ako desať rokov existencie udržala na trhu, rozšírila svoj podnikateľský záber a expandovala do okolitých štátov. Je azda jedinou spoločnosťou na Slovensku, ktorá dokáže pre čistenie odpadových vôd poskytnúť takmer všetko -- od projekčných a inžinierskych prác, cez výrobu, doplnkové služby, servis, technickú podporu, technológie až po školenia či prevádzkové poriadky pre čističky odpadových vôd. "Tipujem, že na Slovensku je podobných firiem asi šesť, no tak komplexne sa s čistením vody nezaoberá nik," myslí si Frank.
Konkurencia na malom slovenskom trhu je podľa šéfa Ekoservisu silná, ale aj nečestná. Nečestnú časť súťažiacich tvoria mnohé garážové firmy s krátkou životnosťou, ktoré predajú, najmä nevedomým drobným zákazníkom, rôzne nepodarky. A tak sú v mnohých dvoroch na Slovensku nedobre fungujúce domové čističky, z nekvalitných materiálov a so zastaraným technickým vybavením, o čom možno ani mnoho ich majiteľov nevie.
Ekoservis, naopak, stavil na kvalitu a vlastný vývoj. "Vyvinuli sme originálnu technológiu čistenia odpadovej komunálnej vody, ktorá celý proces zjednodušila a zlacnila. Na nej sme postavili segment produkcie čističiek odpadových vôd. Máme ju patentovo chránenú a pokiaľ ju niekto odkopíroval a používa ju bez nášho súhlasu, tak jednoznačne neoprávnene," hovorí Frank.
Výrobu začínal Ekoservis s domovými a kontajnerovými čističkami. Prvá bola namontovaná v roku 1992 v Kamenici nad Cirochou. Odvtedy ich pribudlo vo viac ako sedemdesiatich slovenských mestách i väčších obciach, no i v Poľsku a inde v zahraničí. Zariadenia spoločnosti používajú aj veľké firmy ako SPP, Whirlpool, Embraco či SCA.
Firma viaceré zo zastaraných čističiek zasa zrekonštruovala, aby zodpovedali dobe a požiadavkám na kvalitu vypúšťanej vody. S popradskou technológiou pracujú čističky aj v extrémnych prírodných a klimatických podmienkach, napríklad na Chopku, Kráľovej holi, Skalnatom plese či pri niektorých sprístupnených jaskyniach. K nim treba ešte prirátať každoročne okolo 150 nových domových zariadení.
Úspechy v zahraničí
Ekoservis v posledných rokoch rozšíril svoje aktivity i do okolitých štátov. Najviac sa mu darí v Poľsku, kde má za sebou úspešné realizácie dvanástich čističiek pre väčšie sídla. O zahraničné akvizície sa starajú dcérske firmy v Poľsku a na Ukrajine, i spoločný podnik v Lotyšsku. Okrem Pobaltia začína byť podľa Franka zaujímavý i srbský trh.
Firma sa chce v budúcnosti orientovať na komplexné subdodávky pre veľké stavebné spoločnosti. "Plánujeme sa vyprofilovať ako špecialisti na vodné hospodárstvo, prislúchajúce výrobky z plastov a technológiu čistenia. No tiež posilniť produkciu a predaj domových čističiek pre malých podnikateľov, individuálnych stavebníkov a menšie objekty. Taktiež sa chceme naďalej spolupodieľať na výstavbe veľkých čističiek špeciálnymi službami," naznačuje Frank, podľa ktorého je nová stratégia reakciou na zmeny na slovenskom trhu, kde menšie firmy podobné Ekoservisu začali vlani vytláčať veľké spoločnosti.
V najbližších investičných plánoch Ekoservisu dominuje výstavba novej výrobnej haly na produkciu veľkých kontajnerov a čerpacích staníc z plastov pre nemeckého partnera. Hala vyrastie v areáli firmy, kde je na ňu dosť miesta a nová výroba prinesie 10 až 15 pracovných miest. Príprava stavby sa začne budúci rok a spoločnosť sa pokúsi získať na projekt finančné zdroje aj z eurofondov. "Nebránime sa rozvoju, ale všetky zložky firmy musia byť zastrešené a v rovnováhe," drží sa svojej podnikateľskej zásady Werner Frank.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 09:39